0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 17.

Iskolakertünk Gödöllőn

A Gödöllői Kertbarátkör 2018-ban az Országos Szövetség felhívását elfogadva iskolakertet létesített Gödöllőn, a Civil Ház udvarában.

Az iskolakertben munkálkodó gyerekek a Petőfi Sándor általános iskola akkori 5. c osztályának diákjai lettek Dóbiás Judit tanárnő vezetésével. A kezdet nem volt könnyű, hiszen anyagi támogatás és tárgyi eszközök nélkül el sem tudtunk indulni. Szerencsére önkormányzatunk anyagi támogatásával, több szervezet és cég felajánlásával és a kertbarátkör lelkes tagjainak, valamint nyugdíjas klubtársaink közreműködésével sikerült elkészíteni a magaságyásokat.

2019-ben indult el a termesztés, ami nagy örömmel szolgált mindannyiunk számára. Igaz, ez állandó feladatot, odafigyelést is jelentett és jelent mind a mai napig.

Az MTV 5 csatornája felvételt készített rólunk, így többen megismerhették munkánkat.

Az elsőként kertészkedő osztály diákjai már elballagtak, és újabb osztályok, újabb diákok és osztályfőnökök jelentkezésével folytatjuk a munkát.

A feladat nem is olyan egyszerű, ahogyan elgondoltuk, hiszen a magaságyásokban a növények termesztése azért eltér a megszokott kerti munkáktól. Állandó termőföld-utánpótlást igényelnek az ágyások, és szembesültünk azzal is, hogy a termőfelület kicsi, ami meghatározza a munkánkat. A megmaradt raklapokból virágágyásokat és eperágyást készítettünk, az idén pedig dróthálóból készült oszlopágyással növeltük a termőfelületet. Évente általában 25-féle zöldséget tudunk termelni, de van két oszlop almafánk és ribizlibokrunk is. Óriási cserepekben babot és padlizsánt is tudunk nevelni. Virágágyásainkkal a dísznövények, egynyári és évelő virágok megismertetésére törekszünk.

Diákjaink megtapasztalják a zöldségtermesztés örömeit, nehézségeit, az időjáráshoz való alkalmazkodást, és sajnos a kudarcokkal, a tönkrement növényekkel is számolnunk kell.

A kertben a kertbarátokkal dolgozó „kiskertészeket” kertbarátokká avattuk és kertbarát pólót adományoztunk számukra közös bográcsolást szerveztünk a szülőkkel, és különböző programok beiktatása (kastélylátogatás a városunkban, a műemlékek megismertetése) is az iskolakertprogram részévé vált az évek alatt. Úgy érezzük, sikerült jó kapcsolatot kialakítani a fiatal és az idősebb korosztály között.

A programot folytatjuk, és ajánlom minden kertbarát csoportnak, hogy vágjanak bele.

Sebő Györgyné

Forrás: Kerti Kalendárium