0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Vegán „sajtok”: mi van bennük, ha tej nincs?

A közelmúltban többen is azzal magyarázták a sajtok árának drasztikus megemelkedését, hogy a 2,8 százalékos tejen ársapka van, emiatt ezt veszik többen, így kevesebb alapanyag marad és drágább lesz, amiből sajt készülhetne. Érdemes megkóstolni pár növényi alapú sajthelyettesítő terméket, bár az a rossz hírünk, hogy azok általában semmivel sem olcsóbbak, mint a tejből készült eredeti sajtok…

Mi van benne, ha tej nincs?

Már több, mint negyven éve annak, hogy az első tejmentes alternatív sajt a piacra került, de akkor még igen szerény volt az érdeklődés iránta, ez napjainkra megváltozott. Napjainkban számos cég specializálódik azokra a sajtkészítményekre, amelyeket vegán alapanyagokból állítanak elő.

Ezek alapanyagai között találjuk a szóját, hiszen az abból készített tofu állaga és íze is hasonló már alapból a sajtokhoz.

Többféle mag van, amelyek szintén az ilyen termékek alapanyagául szolgálnak, ilyen például a makadámdió, pekándió, fenyőmag, napraforgómag, tökmag, vagy a mandula. A kókusz is gyakori alapanyaga a növényi sajtoknak. A kókusz alapú sajtokba kókusztej, és kókuszolaj kerül, majd kell valami, ami a folyékony állagból szilárdat csinál, ez lehet például agar-agar porra, karragénre, kukorica-, tápióka-, vagy burgonyakeményítő. Amikor az állag már megoldódott, akkor ott van még a kókusz jellegzetes íze, ez sem igazán passzol az alternatív növényi sajtokhoz, emiatt valamilyen természetes ízfokozót (sót, citromlevet, fokhagymaport) is adnak hozzá.

A növényi sajtok címkéjén sokféle egyéb összetevővel is találkozhatunk, ilyen a csicseriborsó vagy más magvak lisztje, de gyökérzöldségek is sokszor színesítik az alapanyagok sorát.

Házilag is elkészíthető

Tejet nem látott ugyan, de íze, állaga a sajtéhoz hasonló. Az itt leírt alaprecept csak gondolatébresztő, hiszen keménységét, ízét mindenki maga alakíthatja. Mivel nagy hőhatás nem éri az összetevőket, ha gyógynövényekkel fűszerezzük, azok megtartják kedvező élettani hatásukat.

A növényi sajtot különböző ízesítésekkel lehet készíteni: akár bazsalikomos, vagy medvehagymás, fokhagymás… stb. változatban is, csak a fantázia szab határt.

Az alap fűszerezéshez fél teáskanál kurkuma, fél teáskanál piros fűszerpaprika, fél teáskanál őrölt mustármag, egy teáskanál só, fél teáskanál vöröshagyma, fél teáskanál fokhagyma granulátum, vagy fokhagyma használható.
Szükség lesz továbbá a kb. 75 gramm kesudióra, ugyanennyi héjától megfosztott mandulára, 1 teáskanál tahinire (szazámmag krém), 1 evőkanál inaktív sörélesztő pehelyre, másfél csésze vízre, 2-3 teáskanál agar-agar porra, kicsit kevesebb, és mint fél citrom leve álltja majd be a savanyúságot.
Az agar-agar egy algából készült zselésítő anyag, vegetáriánusok használják a zselatin helyett. A célnak a zselatin is megfelel, de tudjuk róla, hogy az vágóhídi melléktermékből inakból, bőrből kivont kocsonyásító anyag, tehát ha ezt használjuk, akkor már nem lesz növényi az alternatív sajtunk….
Keressünk egy formát növényi sajtunknak, amit nagyon enyhén kiolajozunk. Utána aprítóban, vagy kávédarálóban porrá őröljük a kesudiót, a mandulát, és egy tálba tesszük. Hozzáadjuk a recept száraz és egyéb hozzávalóit (vöröshagyma, fokhagyma granulátum, tahini, sörélesztő pehely, citromlé, kurkuma por, mustármag por, fűszerpaprika, só) és összekeverjük. A vízben elkeverjük az agar-agar port, és feltesszük tűzhelyre melegíteni. Addig forraljuk kis lángon, míg teljesen el nem olvad a por a vízben, majd a száraz masszához adjuk. Utána gyorsan botmixerrel homogenizáljuk és a formába öntjük. Igyekezzünk a folyamat ezen részével, mert az agar-agar gyorsan szilárdul. A tálat a hűtőbe tesszük, és megvárjuk, míg az egész megszilárdul. Utána már szeletelhetjük is, és sajtként használhatjuk fel.

Alternatív sajt útifű maghéjjal

Az interneten böngészve számos sajtféleségnek megtaláljuk a vegán alternatíváját, ami rendszerint jó eredményt hoz. Ehhez a változathoz szükség lesz 100 g kesudióra, 2 evőkanál útifű maghéjra valamint kell még 400 ml víz, 2 evőkanál citromlé, ízlés szerint só, bors, valamint egyéb fűszerek. A kesudiót meleg vízben áztassuk egy tálban két órán keresztül. Egy másik tálban keverjük össze az útifű maghéjat és a vizet. Ezt is pihentessük két órán át, amíg zselés állagú lesz. A lecsepegtetett kesudiót, és az útifű maghéjas zselét valamint a citromlevet öntsük egy turmixgépbe, ízesítsük és keverjük addig amíg teljesen homogénné válik. Töltsük kisebb formákba, és pihentessük hűtőben legalább egy órányit.

Nagyon jó szendvics feltétnek, ám aki a tehénsajtot „keresi” benne, az lehet hogy csalódik, hiszen ez teljesen más alapanyagokból készül, így a végeredmény is jócskán eltérő lesz…

Forrás: magyarmezogazdasag.hu