0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

A lezárások miatt nem jön a kínai fokhagyma

Több mint tíz évig töretlenül nőtt a Kínából exportált fokhagyma mennyisége, a csúcsot a pandémia első évében érte el. Azóta azonban a folyamatos lezárások miatt mindig van valami gond a szállítással; pedig a minőség most jobb, mint szokott.

A nemzetközi friss zöldség-gyümölcs kereskedelem német szakportálja, a fruchthandel.de beszámolója szerint az idén meglehetősen sok fokhagyma termett Kínában, ám

a betakarítás kezdetén, júniusban még az előző évi tételek sem fogytak el teljesen a tárolókból.

Az aktuális tárolási szezon 2023. április elejéig tart, a várakozások szerint addig még bőven fog gyarapodni a betárolt mennyiség. Egyébként az időjárás kedvezett az idén a termesztésnek, ezért jobb minőségű a kínai fokhagyma, mint az előző években, írja a hírportál.

Kína a világ legjelentősebb fokhagymaexportőre; a legfontosabb vevői pedig Indonézia, Vietnam és Malajzia – de például Magyarországon is jól ismerjük a kínai fokhagymát.

Ebben az évben azonban nagyon korlátozott mennyiséget tudtak exportra küldeni, mivel a vissza-visszatérő Covid-lezárások miatt a szállítmányok berakodása nehézkesen megy. Egyébként 2011 óta évi 2,7%-kal nőtt az export, egészen 2020-ig, a pandémia első évéig. Akkor 2,25 millió tonna fokhagyma hagyta el az országot, amit azóta nem sikerül megközelíteni, olvasható a fruchthandel.de portálon.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu