Manapság a tenger gyümölcsei, köztük a lazac is, általában közvetlenül a fogás után gyorsfagyasztásra kerülnek, így a frissesség csúcsán maradnak. Másrészt, hacsak nem élünk víz közelében, és nem kapunk friss lazacot a hajóról (vagy egy olyan halkereskedőtől, akinek van), akkor jó eséllyel az a „friss” lazac, amit az élelmiszerboltban a tenger gyümölcsei pultnál vásárlunk, nem olyan friss, mint gondolnánk, és valószínűleg valamikor lefagyasztották, majd kiolvasztották a kiállítás és az eladás céljából.
Bár akkor is lehet friss lazacot kapni, ha messze lakunk a vízfelülettől, ez azzal jár, hogy a lazacot egy éjszaka alatt el kell szállítani, ami drámaian megnöveli a költségeket.
A fagyasztott lazac előnyei
Az egyik aggály az, hogy a fagyasztott lazac minősége ugyanolyan jó-e, mint a frissé. Rima Kleiner táplálkozási szakértő elmondta, hogy „a lazacot a legfrissebb állapotában fagyasztják le, így ugyanolyan tápláló, mint a frissen fogott.”
Ezenfelül a fagyasztott lazac általában olcsóbb, mint a friss, és sokkal kisebb a szén-dioxid-kibocsátása. A Bon Appetit Management becslése szerint a tenger gyümölcseinek légi úton történő szállítása tízszer több üvegházhatású gázt termel, mint a konténerhajóval történő szállítás, és ötször többet, mint a teherautóval történő szállítás. A fagyasztott lazac vásárlása segíthet az élelmiszer-pazarlás csökkentésében is, ugyanis a tenger gyümölcseit tartalmazó pultokban eladott halak körülbelül egyharmada kerül kidobásra, magyarázza az Organic Ocean. Míg a friss lazac csak körülbelül két napig tárolható a hűtőben, a fagyasztott verziója akár nyolc hónapig is eltartható. Így érdemes előre csomagolt kiszerelésű lazacot vásárolni, amiből könnyen kiolvaszthatjuk azt a mennyiséget, amire szükségünk van.
Ne feledjük, hogy a fagyasztott lazacot soha ne meleg vízzel olvasszuk ki, hanem tegyük az elkészítés előtti napon egy éjszakára a hűtőszekrénybe.