0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Az ultra-feldolgozott élelmiszerek még az agy egészségére is hatással vannak

Könnyű elmerülni a feldolgozott élelmiszerek nyújtotta kényelemben, de ez nem jelenti azt, hogy jótékony hatással lennének az egészségünkre. Ugyanis a bizonyítékok azt mutatják, hogy a túlzott mennyiségű feldolgozott élelmiszer fogyasztás összefügg a szívbetegségek gyakoribb előfordulásával és a halálozás magasabb arányával.

A „feldolgozatlan élelmiszerek” kifejezés azokra az élelmiszerekre utal, amelyek természetes állapotukban vannak. A gyümölcsök, a sótlan diófélék és a nyers zöldségek tökéletes példák a feldolgozatlan élelmiszerekre. Ezzel ellentétben a feldolgozott élelmiszereknek valamilyen módon megváltoztatták természetes formájukat, valamint a legtöbbjüket becsomagolják, hogy megőrizzék frissességüket. A kenyér, a levesek és a konzervek mind feldolgozott élelmiszereknek számítanak.

Az ultra-feldolgozott élelmiszerek pedig még a feldolgozott élelmiszereknél is nagyobb változáson mennek keresztül, és olyan hozzáadott összetevőket tartalmaznak, mint a só, a cukor, a zsír, az ízfokozók és a mesterséges színezékek.

Bár ezeket az élelmiszereket kényelmesen lehet fogyasztani, a JAMA Neurology című szaklapban megjelent új kutatás alátámasztani látszik azt az elképzelést, hogy az ultra-feldolgozott élelmiszerek növelik a kognitív hanyatlás kockázatát, különösen a középkorú embereknél.

Az ultrafeldolgozott élelmiszerek növelik a kognitív károsodás kockázatát

Egy kohorszvizsgálat során a kutatók 2008 és 2019 között hat brazil város lakóinak vizsgálták a mentális egészségét, a résztvevők 35 és 74 év közöttiek voltak. Közülük 54,6% volt nő és 53,1% volt kaukázusi. A résztvevőket arra kérték, hogy az általuk fogyasztott élelmiszereket négy csoportba osszák: első csoport – feldolgozatlan vagy minimálisan feldolgozott élelmiszerek; második csoport – feldolgozott konyhai alapanyagok; harmadik csoport – feldolgozott élelmiszerek; és negyedik csoport – ultra-feldolgozott élelmiszerek.

A kutatók megállapították, hogy azoknál a személyeknél, akiknek napi étrendje több mint 19,9%-ban tartalmazott ultrafeldolgozott élelmiszereket, nyolc év elteltével 28%-kal gyorsabb volt az általános kognitív hanyatlás, és 25%-kal gyorsabb a végrehajtó funkciók hanyatlása.

„Az UPF (ultra-feldolgozott élelmiszerek) fogyasztásának korlátozása, különösen a középkorú felnőttek esetében, hatékony formája lehet a kognitív hanyatlás megelőzésének” – jegyzik meg a tanulmány szerzői következtetésükben. Ezen élelmiszerek fogyasztásának korlátozása csökkenti a transzzsírok, a kalóriák és a finomított szénhidrátok számát is – ezek mindegyike számos egészségügyi problémához, többek között a 2-es típusú cukorbetegséghez és az elhízáshoz járulhat hozzá.

Forrás: healthdigest.com