A „feldolgozatlan élelmiszerek” kifejezés azokra az élelmiszerekre utal, amelyek természetes állapotukban vannak. A gyümölcsök, a sótlan diófélék és a nyers zöldségek tökéletes példák a feldolgozatlan élelmiszerekre. Ezzel ellentétben a feldolgozott élelmiszereknek valamilyen módon megváltoztatták természetes formájukat, valamint a legtöbbjüket becsomagolják, hogy megőrizzék frissességüket. A kenyér, a levesek és a konzervek mind feldolgozott élelmiszereknek számítanak.
Bár ezeket az élelmiszereket kényelmesen lehet fogyasztani, a JAMA Neurology című szaklapban megjelent új kutatás alátámasztani látszik azt az elképzelést, hogy az ultra-feldolgozott élelmiszerek növelik a kognitív hanyatlás kockázatát, különösen a középkorú embereknél.
Az ultrafeldolgozott élelmiszerek növelik a kognitív károsodás kockázatát
Egy kohorszvizsgálat során a kutatók 2008 és 2019 között hat brazil város lakóinak vizsgálták a mentális egészségét, a résztvevők 35 és 74 év közöttiek voltak. Közülük 54,6% volt nő és 53,1% volt kaukázusi. A résztvevőket arra kérték, hogy az általuk fogyasztott élelmiszereket négy csoportba osszák: első csoport – feldolgozatlan vagy minimálisan feldolgozott élelmiszerek; második csoport – feldolgozott konyhai alapanyagok; harmadik csoport – feldolgozott élelmiszerek; és negyedik csoport – ultra-feldolgozott élelmiszerek.
„Az UPF (ultra-feldolgozott élelmiszerek) fogyasztásának korlátozása, különösen a középkorú felnőttek esetében, hatékony formája lehet a kognitív hanyatlás megelőzésének” – jegyzik meg a tanulmány szerzői következtetésükben. Ezen élelmiszerek fogyasztásának korlátozása csökkenti a transzzsírok, a kalóriák és a finomított szénhidrátok számát is – ezek mindegyike számos egészségügyi problémához, többek között a 2-es típusú cukorbetegséghez és az elhízáshoz járulhat hozzá.