0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 18.

Hamarosan a melegigényes növények termesztése várható hazánkban

Ahogy más ágazatok, úgy a hazai zöldségtermesztés és -feldolgozás sem volt könnyű helyzetben tavaly, gondolván az aszályra, a klimatikus viszonyokra, valamint az öntözés intenzitására. Várhatóan ez a jövőben sem lesz másként, ezekről a nehézségekről, valamint az Univer működéséről beszélt Ágoston Béla, az Univer Product Zrt. nyersanyag-beszerzési igazgatója Halmos B. Ágnesnek, a Kistermelők Lapja főszerkesztőjének az MMG Direkt legutóbbi adásában.

youtube://v/uVLv3wHTb3c

Ágoston Béla már legalább 1 millió tonna zöldséget vásárolt fel munkája során: az Univernél az ő feladata a vállalat termékeihez szükséges különféle alapanyagok beszerzése. Az Univer Product Zrt. irányelvei közé tartozik, hogy az alapanyagokat kizárólag magyar termelőkkel termelteti és vásárolja. Az integrációban prioritásként kezelik a kecskeméti gyár vonzáskörzetében élő termelőket, egy jól összeszervezett törzsgárdával kötöttek hosszú távú partnerségi megállapodást.

Ágoston Béla szerint majd’ valamennyi hazai mezőgazdasági ágazat komoly nehézségekkel nézett szembe tavaly, és ez várhatóan idén sem lesz másként:

– A kertészeti ágazat, azon belül is a zöldségtermesztés, az aktuális klimatikus viszonyok közepette kifejezetten vesztésre áll a szántóföldi növénytermesztéshez, illetve a gyümölcstermesztéshez képest. A rendszerváltáskor 125 ezer hektáron termeltek hazánkban zöldségeket (ehhez az adathoz nem tartozik bele a csemegekukoricát termelő területek nagysága), jelenleg viszont mindössze 65-68 ezer hektáron zajlik ilyen irányú termelés, aminek több mint a felén csemegekukoricát termelnek. Ez egyértelműen az aktuális klimatikus viszonyoknak az eredménye: a nagy vízigényű, magas páratartalmat igénylő növények visszaszorulóban vannak, helyüket átvették a szárazságtűrő növények, aminek eredményeképpen a szántóföldi növénytermesztés fokozatosan háttérbe szorította a zöldségtermesztést. Azt feltételezem, ez a tendencia rövid időn belül azt eredményezheti, hogy Magyarországon szinte kizárólag kukoricát, gabonát, napraforgót fognak termeszteni a gazdálkodók, ami komoly problémát okozhat a napjainkra egyre inkább felértékelődő önellátás vonatkozásában… – véli Ágoston Béla, aki a klímaváltozás hatásainak kihasználását, illetve az ahhoz való alkalmazkodást is megemlítette:

– Kétségtelen, jelenleg az észak-olaszországi klimatikus viszonyok jelentik az ipari paradicsomtermesztés ökológiai optimumát, ami várhatóan – kutatások szerint – nem is oly sokára a Kárpát-medence klimatikus jellemzője lesz.

Mindez azt prognosztizálja, hogy hamarosan az amúgy is nagy hagyományokkal bíró hazai paradicsomtermesztés reneszánszát éli majd, és remélhetőleg fellendíti a hazai iparizöldség-termesztést. Ehhez azonban elengedhetetlen a megfelelő, korszerű öntözésfejlesztés, hogy a hazai paradicsomtermesztés az olasz termesztés hatékonyságát kövesse – ismertette a műsor vendége. Az Univer cégcsoporton belüli Univer Agro Kft.-nél már jóval korábban felismerték az öntözés fontosságát. Rendkívül korszerű, a Tisza által táplált öntözőberendezést működtetnek a gazdaság 3-400 hektárján. A technológia alkalmazása után rövid időn belül látható volt a termelés mennyiségének emelkedése, és ezzel arányosan a jövedelmezőség is megerősödött.

– Meg kell jegyeznem, a klímaváltozáshoz való alkalmazkodáshoz nem elsősorban az öntözés, sokkal inkább a vízgazdálkodás kérdése lesz kulcsfontosságú hosszú távon.

Ez egy komoly paradigmaváltást feltételez a magyar mezőgazdaságban. Jelenleg Magyarországon évente a Balaton vízmennyiségének a háromszorosa hagyja el felhasználatlanul az országot. Ezt a vízmennyiséget pedig meg kell tartani, hogy aztán öntözési célra fel lehessen használni. A vízvisszatartáshoz azonban elengedhetetlen az országos csatornahálózat mihamarabbi rehabilitációja, korszerűsítése, majdani feltöltése, továbbá víztározók létesítése. A vízvisszatartás hosszú távon kihat a mikroklimatikus viszonyokra, az élővilágra, így a növénytermesztésre is – vallja Ágoston Béla, aki szerint rövid időn belül a melegigényes növények termesztése lesz Magyarországon az általánosan mérvadó és jövedelmező; zöldségek vonatkozásában a paradicsom mellett a paprika, azon belül is különösképp a fűszerpaprika válhat stratégiai cikké.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu