Back to top

Mit tud a hatvanezer forintos só?

Ázsia fehér aranya, a koreai bambuszsó ára kilogrammonként 60 ezer forint körül van.

A bambusz só a buddhista szerzetesek eljárása szerint készül. Jelenleg ez a legdrágább só a világon, de íze és állítólag egészségügyi előnyei kárpótolnak az áráért!

Sokak meglepetésére a bambusz só nem bambuszból készül.

Kezdjük azzal, hogy ez egy ízesített só, és a nevét az elkészítési módjáról kapta. A tengeri sót bambuszrúd belsejébe tömködik, majd megsütik – általában kilencszer.

A só ízesítésének folyamata a buddhista hagyományokból ered, ez adja az intenzív ízét is. A szerzetesek nem csupán szokatlan aromát akartak elérni, de a sütés különleges gyakorlatának köszönhetően számos tápanyagot is hozzáadtak a sóhoz. Ezen a ponton érdemes megjegyezni, hogy a bambusz több mint 500 hatóanyagot tartalmaz.

Az ilyen különleges kezelésnek alávetett közönséges tengeri só értéke nagymértékben megnövekszik.

És a bambuszba  helyezés után 30 nappal a világ legdrágább sójává válik.

De miért olyan drága? A só kilencszeri sütés fáradságos folyamat. A só ízesítésének minden egyes fázisa kézzel történik, és egy apró hiba visszafordíthatatlan következményekkel járhat, minden munka kárba vész.

Why Bamboo Salt Is So Expensive | So Expensive

Mint már tudjuk, a bambusz só előállításához tengeri só szükséges és ez Dél-Korea nyugati partjáról származik. A tengerből kinyert sót 3 éves bambuszokba kell rakni. A bambuszt és a sót ezután egy kemencébe helyezik, ahol csak fenyőrönköket használnak. Így kezdődik a sütési folyamat, amely 800 °C-fokon körülbelül 12-14 órát vesz igénybe.

Miután a bambusz megsült, a kemencében hagyják a sóoszlopot, amelyet ismét a bambuszba töltenek, és így tovább, további nyolc alkalommal. Az utolsó sütés magasabb, körülbelül 1000 °C-fokos hőmérsékleten történik.

A hosszú sütési folyamat alatt a sóból mindenféle szennyeződést eltávolítsanak, és telítődik a bambuszból származó hatóanyagokkal.

Minél többször sütik a sót, annál tisztább lesz és annál magasabb a hatóanyag tartalma, és az ára is ettől függően drágul.

A bambuszsóban olyan lúgos ásványi anyagok is megtalálhatók, mint a magnézium, a vas és a cink, továbbá kerül bele A, E, B6 vitamin. Tartalmaz aminosavakat, amelyeknek köszönhetően antibakteriális, antimikrobiális és még antioxidáns hatású, valamint segíti a kollagénszintézist is.

A bambuszsót leggyakrabban a konyhában használják. Intenzív ízének köszönhetően már egy csipetnyi is elég ahhoz, hogy feldobja az ételeket.

A délkelet-ázsiai kultúrákban gyógysóként is használják. Ásványi anyagokban való gazdagsága miatt tökéletesen használható például arcradírként. Adják fogkrémekhez is, mert serkenti a keringést és fehéríti a fogakat.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/well.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Európai fenntarthatósági fórum

Bár a fenntarthatóságról sokat beszélünk, a fogyasztók számára még mindig nehezen értelmezhető fogalom.

Alzheimer és vércukorszint: éhezés a túlkínálat ellenére

Az orvostudomány jelenleg az inzulinrezisztenciát okolja az Alzheimer betegek megnövekedett számáért. A feldolgozott ételek fogyasztása tetemes mennyiségű cukor-, zsír- és gluténtartalmuk miatt komoly egészségügyi kockázatot jelentenek az emberi test számára.

A megelőzésen legyen a hangsúly

A zöldterületek és kertek növényei a levegő minőségét és közérzetünket egyaránt javítják, a fajok egy része azonban allergén hatású. A fafajok hazai allergenitási vizsgálatáról, az eredményekről és a fatelepítésekkel kapcsolatos javaslatokról Magyar Donátot, a Nemzeti Népegészségügyi Központ aerobiológusát kérdeztük.

Márciusban a vártnál nagyobb mértékben lassult az infláció Olaszországban

Olaszországban márciusban az elemzők által várt 8,2 százalék helyett 7,7 százalékkal nőttek a fogyasztói árak éves szinten, miután februárban 9,1 százalékos emelkedést mértek - közölte az olasz statisztikai hivatal, az Istat előzetes adatok alapján.

A kávéfogyasztás nem befolyásolja negatívan a szív egészségét

Négyből három amerikai minden nap iszik legalább egy csésze kávét. Szerencséjükre egy új tanulmány szerint a kávéfogyasztás ugyan idegessé tesz, de nem befolyásolja a szív általános egészségét.

A kutatók eddig nem találtak emberre veszélyes vírusokat a hazánkban terjedő inváziós szúnyogokban

A kutatók eddig nem találtak emberre veszélyes vírusokat a hazánkban terjedő inváziós szúnyogokban - közölte az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) az MTI-vel.

A húsban található baktériumok húgyúti fertőzéseket okozhatnak

Egy új tanulmány szerint a nem megfelelően átsütött húsban található E. coli baktérium lehet a felelős az Egyesült Államokban több százezer húgyúti fertőzésért.

A legrosszabb lefekvés előtti ételek, amelyek növelik az inzulinrezisztenciát és lassítják az anyagcserét

Vannak bizonyos ételek, amelyeket nem szabad reggel fogyasztani a fogyás érdekében, de sokan nem veszik figyelembe a vacsora hatását, pedig néhány étel lelassítja az anyagcserét és növeli az inzulinrezisztenciát.

Mi köze az inzulinnak a zsírégetéshez? Inzulin jelenlétében nincs zsírégetés?

Az inzulin optimális esetben akkor van jelen a szervezetben, amikor feltétlenül szükséges. Jól is van ez így, mert egy különlegesen erőteljes hatású vegyületről van szó, ami kis mennyiségben létfontosságú, nagyobb adagban viszont rengeteg gondot okoz (pl.: fokozza a gyulladást és alaposan belekutyul a hormonrendszerbe).

Olasz „nem” a mesterséges húsra

Az olasz kormány jóváhagyta és elfogadásra javasolta törvényhozásnak a laboratóriumban előállított élelmiszerek és állati takarmányok használatát megtiltó törvényjavaslatot, mert az az ország agrár-élelmiszeripari örökségének a megőrzését szolgálja, nyilatkozta a kormányülést követő sajtótájékoztatón Francesco Lollobrigida mezőgazdasági miniszter.