0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 14.

Fontos a származás

A klímabarát erdők telepítését szeretnék ösztönözni.

Hiánypótló összeállítást készített a Bajor Erdészeti Igazgatóság, amellyel a jövőben a klímabarát erdők telepítését kívánják könnyebbé tenni, jelentette be Michaela Kaniber erdészeti miniszter.

A döntéshozatalt támogató segédletben nem csak a fafajok telepítési javaslatait gyűjtötték össze, hanem a fajok származását is, hiszen nem csak a megfelelő fafajok kiválasztása, hanem azok eredete is döntően meghatározza, hogy a helyi erdők mennyire tudnak a jövőben megküzdeni a klímaválság nyomán fellépő kihívásokkal szemben.

Az, hogy az egyes fajok egészségesek maradnak-e, nagy mértékben múlik a fajok genetikai tulajdonságán.

Az új ajánlásban az erdő és faiskolai tulajdonosok számára azt is jelölik, hogy a különböző régiók fafajainak vetőmagja közül, melyek azok, amelyek genetikailag alkalmasak klímaellenálló elegyes erdők telepítésére.

Az új felhasználási és származási ajánlásokat a teisendorfi Erdőgenetikai Hivatal nemzetközi kutatásai alapján dolgozták ki.

Bajorország egyébként rekordértékű támogatással ösztönzi az erdőtulajdonosokat az erdők átalakításában, a támogatás egyik előfeltétele az ajánlott eredetű szaporítóanyag (mag és csemete) felhasználása.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/taspo.de