Back to top

„A vetőmag köztulajdon”

Az élelmiszertermelés genetikai alapjainak köztulajdonként kezelését tűzte a zászlajára a La Via Campesina nevű globális gazdaszervezet a berlini Zöld Hét idején zajló nagy tüntetésen. Mint fogalmaztak, az élelmiszer-önrendelkezés alapja, hogy ne adjuk át másnak a vetőmagtermelés feletti kontrollt.

Középen Cem Özdemir agrárminiszter, körülötte a La Via Campesina aktivistái
Középen Cem Özdemir agrárminiszter, körülötte a La Via Campesina aktivistái
Fotó: Fabian Melber/www.wir-haben-es-satt.de
Ahogy itt is beszámoltunk róla, a hatalmas szabású agrárfesztivált és agrárpolitikai találkozót, a Nemzetközi Zöld Hetet övező médiafigyelmet kihasználva ilyenkorra időzíti a tüntetését mindenki, aki a hivatalos agrárpolitikával szembeni ellenvéleményének hangot szeretne adni.

Köztük volt a La Via Campesina nevű szervezet is, amely bár Kelet-Európában nem igazán eresztett gyökeret, világszerte nagyon jelentősnek számít.

A kisgazdálkodókat, mezőgazdasági dolgozókat, halászokat, földbirtokkal nem rendelkezőket és őslakosokat képviseli, illetve deklarált célja a patriarchális berögződések elleni kiállás is.

Nagyon leegyszerűsítve, egy olyan, alapvetően agrárvonalon érdekelt szerveződésről van szó, amely ezen a nagy ágazaton belül a sérülékenyebb társadalmi rétegeket képviseli. Dél-Amerikából indult a mozgalom, aztán Európában is lettek tagjai, ma pedig már világszerte nyolcvan országban van jelen legalább egy tagszervezet által.

Berlinben, a Zöld Hét ideje alatt ők is részt vettek egyrészt a fiatal gazda fórumon, másrészt a tízezres tüntetésen. Legfőbb jelmondatuk az volt, hogy az élelmiszer-önrendelkezés alapja a vetőmag-önrendelkezés, és azt hirdették, hogy a genetikai alapok köztulajdont kell, hogy képezzenek.

„Több mint tízezer évig szelektálták a fajtákat és cserélgették egymás között a vetőmagot a földművesek, mire egyszer csak multinacionális vállalatok vásárolták meg a helyi fajtákat, génbankokat, illetve a hozzá kapcsolódó kutató- és vetőmagtermelő infrastruktúrát”,

fogalmaztak a tüntetésen a szervezet képviselői. Kiálltak a géntechnológiai szabályok lazítása ellen is.

„Már az első generációs GMO-fajták idején is bebizonyosodott, hogy az éhezés felszámolásához semennyiben sem járultak hozzá, ahhoz viszont annál inkább, hogy gazdák milliói kerüljenek függőségi viszonyba az agrotech vállalatokkal, és hogy végletesen lecsökkenjen a biodiverzitás például a gyomirtószer-rezisztens GMO-fajtákat termesztő régiókban”,

fogalmaztak.

Levelében arra kérte a La Via Campesina szervezet a Berlinben ülésező 64 agrárminisztert, hogy legyenek tekintettel az agrárium legkisebb szereplőire is a döntéseiknél, és hogy ne támogassák az uniós GMO-szabályozás lazítását.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Edzési terv növényeknek: a bent telelőket így szoktassuk ki a kertbe

A fagyérzékeny növényeket csak fokozatosan célszerű újra a kertbe szoktatni, mert ellenkező esetben ahelyett, hogy gyorsan fejlődésnek indulnának, rosszabb állapotba is kerülhetnek.

Genetikai szelekció a hazai ciroknemesítésben

A karcagi székhelyű Alfaseed Kft. a 2010-es években fogott bele a tematikus ciroknemesítésbe, amelyet megelőzően a főként hazai nemesítésű fajták és hibridek vetőmagtermesztésével foglalkozott. A cég 2010 után európai ismertségre tett szert, elsősorban szudáni fű-, illetve silócirokhibridjei által.

Moníliafertőzések ideje – növényvédelmi előrejelzés 12. hét

A későn fakadó növények rügyei is megmozdultak, ezzel lezárult a tél végi lemosópermetezés időszaka. Máris koncentrálhatunk azonban a moníliára, ami virágzáskor fertőzi a csonthéjasokat. Emellett kelnek a levéltetvek és bújnak elő a telelőhelyükről a poloskák is, már most látszik, hogy az idén is gond lesz velük.

Zöld kiajánlás: konkrét javaslatokat kapnak a gazdák

A 2023-2027-es Közös Agrárpolitika idei indulásával megváltozott a területalapú támogatások rendszere: jelentős szerepet kap az Agro-ökológiai Program (AÖP), melynek keretében a környezeti és természeti értékek megőrzését célzó vállalásokért plusz támogatást lehet igényelni.

Kamarai munkacsoport alakul az ukrán gabona okozta terménypiaci krízis vizsgálatára

Rendkívüli ülést tartott a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Szántóföldi Növénytermesztési és Beszállítóipari Osztálya a kelet-közép-európai, így a magyar piacokat is elárasztó ukrán gabona által okozott problémák megvitatására. Az eseményen döntöttek egy munkacsoport létrehozásáról, amelynek feladata megvizsgálni, milyen lépések segíthetik a kialakult helyzet kezelését.

A csirkefogyasztás oldhatja meg a talaj környezetkímélő tápanyagpótlását?

Egyre több csirkét eszünk – ami egyre több szerves hulladékkal is jár. Egy fiatal magyar agrárszakember azonban remek lehetőséget lát ebben. Kiss Nikolett Éva, a Debreceni egyetem doktorandusza azt vizsgálja, hogy mennyivel kisebb környezeti terhelést jelent a baromfitrágya használata a műtrágyával szemben.

Jó szomszédok a veteményesben

Egyik tavalyi számunkban már foglalkoztunk a vegyeskultúra előnyeivel, szerepeivel. Ebben a cikkben egy konkrét módszert mutatok be azoknak, akik szeretnének a növények társításával kertészkedni, de nem tudják, hogy fogjanak hozzá. A Gertrud Franck-féle öngyógyító vegyeskert hosszú távon könnyen fenntartható, ha sikerült alaposan megtervezni.

Késleltetett baromfiszezon

Merjünk nagyok és bátrak lenni! Az ugocsai Tiszahát gazdái közül valószínűleg senki sem fogalmazta meg így ezt a jelmondatot bő húsz esztendővel ezelőtt – tehát az ezredforduló táján –, mégis sokan ennek megfelelően cselekedtek. Ugyanis amikor a kolhozrendszert véglegesen felszámolták, hatalmas rés keletkezett a lakosság előnevelt baromfival való ellátásában.

Szilvafa tavaszi metszése - Két klasszikus irányzat

A hagyományos szilvafajták egyik részére a nagyobb, kerekebb termések jellemzők, amelyekben a gyümölcshús nem válik el jól a magtól, míg a másik csoportba a magvaváló, klasszikus szilvaformájú terméseket soroljuk.

Online vásárláskor fontos a növényútlevél!

Az ültetésre szánt növények távértékesítése kizárólag növényútlevéllel megengedett, mely igazolja, hogy a termesztés és előállítás a növényegészségügyi követelmények betartásával történt. A termesztők, kereskedők jogkövető magatartása mellett a vásárlók is sokat tehetnek azért, hogy megelőzzék a gazdasági és környezeti veszteséget okozó károsítók elterjedését és megtelepedését: online vásárláskor mindig keressék a növényútlevelet!