Back to top

Változott a fogyasztói magatartás

A magyar zöldség-gyümölcs árakat a globális hatások mellett az idényjelleg és az időjárás is erősen befolyásolja. A kereskedelmi láncok törekednek arra, hogy minél több magyar eredetű terméket kínáljanak és kiegyenlített legyen a forgalom, derült ki a körkérdésünkre adott válaszokból.

A zöldségek-gyümölcsök árának változása több tényezőtől függ, köztük a termék életciklusától, azaz nem mindegy, hogy állandó vagy idénytermékről van szó, és az utóbbinál még az sem, hogy éppen a szezon elején, közepén vagy végén járunk, mondta Maczelka Márk, a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. kommunikációs vezetője. Tavaly a zöldségek-gyümölcsök fogyasztói ára átlagosan 20-25%-kal emelkedett, leginkább a káposztafélék drágultak, akár 40%-kal is, részletezte Kazatsay Eszter, a PENNY Magyarország kommunikációs vezetője.

Fotó: SPAR

A SPAR Magyarország Kft. tapasztalatai szerint a hazai kínálatban bizonyos termékeknél visszaesett a mennyiség, ezáltal az áruk is magasabb volt, mint a korábbi években, a tavalyi súlyos aszály következményeként.

Az importtermékek pedig már akkor is drágultak, ha az euróban számolt átadói ár a korábbi évekhez képest nem emelkedett semmit, hiszen azt a forintárfolyam alakította.

A PENNY-nél is hasonlóan látják a helyzetet: az áremelkedésben nem tapasztalható számottevő különbség, az árak egységesen változnak és hasonlóképpen is mozognak a származási helytől függetlenül.

A hazait keresik, ha van

A SPAR Magyarország mindig elköte­lezett volt a hazai termelésű zöldség-gyümölcsök forgalmazását illetően. Amennyiben van elérhető hazai termék megfelelő mennyiségben, minőségben és áron, amivel a vásárlóik igényeit maradéktalanul ki tudják szolgálni, akkor amellett teszik le mindig a voksukat.

A PENNY számára évek óta kiemelt cél, hogy növelje a magyar termékek számát az üzletekben. Ebbe a körbe tartozik a zöldség-gyümölcs kínálatuk is, azaz a hazai termékeket helyezik előtérbe az importtal szemben; ezért is forgalmaznak például kizárólag Magyarországon termett almát.

Általánosságban elmondható, hogy mára a PENNY kínálatában található 2500 termék közel kétharmada magyar beszállítóktól származik, és azon dolgoznak, hogy ez az arány a jövőben még magasabb legyen.

A Lidl Magyarország kiemelten fontosnak tartja a stabil beszállítói hátteret, akikkel évek óta partneri kapcsolatban van. Ennek köszönhetően egyre több hazai termelőtől származó friss zöldség és gyümölcs kerül az áruházak polcaira, ami hozzájárul a vásárlók elégedettségéhez. A stabil partneri kapcsolatoknak köszönhetően a zöldség-gyümölcs beszerzésben folyamatos a beszállítás, nem mutatható ki jelentős különbség a hazai és az importtermékek ármozgásában. A jelenlegi gazdasági helyzetben az árak alakulását a piaci tényezők határozzák meg, így a zöldségek és gyümölcsök esetében is tapasztalható a heteken belüli ármozgás, leginkább a citrusfélék és az egzotikus gyümölcsök esetében, mondta Tőzsér Judit, a Lidl Magyarország vállalati kommunikációs vezetője.

Az Aldi üzleteiben egy időben mintegy 120-féle friss és (évszaktól függően) többségében magyar forrásból származó zöldség és gyümölcs várja a vásárlókat,

tudtuk meg Pákolicz Attila kommunikációs munkatárstól. A széles választék mindig a szezon függvényében változik, éves szinten nagyjából 260-féle gyümölcs és zöldség jelenik meg az áruházlánc polcain. A vállalat zöldség-gyümölcs beszállítóinak háromnegyede magyar, a hazai termékek aránya a teljes választékból a nyári időszakban 66% körüli, míg januárban nagyjából 33%.

Az Aldi is arra törekszik, hogy ami magyar forrásból elérhető, azt itthon szerezze be. Ennek eredményeként a nyári időszakban kiemelkedően nőtt a magas minőségű magyar paradicsom, paprika és kígyóuborka forgalma, valamint a bogyósgyümölcsök (áfonya, málna, szeder) iránt is intenzívebb kereslet mutatkozott. Jelenleg, az őszi-téli szezonban az egzotikus gyümölcsök és a mangó iránti kereslet némileg csökken.

Jobban figyelik az árakat

Bizonyos zöldségek és gyümölcsök fogyasztását visszavetette az áremelkedés. Egyre jellemzőbb a promóciós áruk keresletének növekedése: ha egy normál árú cikket akcióssal tud helyettesíteni a vásárló, akkor azt részesíti előnyben.

A korábbiakhoz képest a gyakoribb, de kisebb vásárlások felé tolódik a zöldség-gyümölcs beszerzések zöme, és a fogyasztók tudatosabbak a napi-heti bevásárlásuk során, mondta a SPAR Magyarország Kft. kommunikációs vezetője.

A PENNY megállapítása szerint a zöldség-gyümölcs kategóriára jellemző az egyik legalacsonyabb infláció, ezért ebben a termékcsoportban nem csökkent az eladott mennyiség. Általánosságban elmondható, hogy év elején felfutás tapasztalható a zöldség-gyümölcs forgalomban.

A másodosztályút is veszik

Az értékcsökkent termékek esetén több megoldást is alkalmaznak a PENNY-nél. Egyrészt bolti leárazással teszik még olcsóbbá azokat, másrészt külön márkanév alatt forgalmazzák a másodosztályú termékeket. E kisebb szépséghibás áruk értékesítésére fenntartott, Girbe-gurba névre hallgató márkájukat éppen azért hozták létre, hogy a termelőktől átvehessék az apróbb vagy szépséghibás terményeket, amelyek nem férnek be az első osztályba, de girbegurba mivoltuk mit sem ront használati értékükön. Fontos viszont hangsúlyozni, hogy elérhetőségük korlátozott, nem rendszeres, általában termelői felajánlásra szerzik be azokat, ezért nem veszélyeztetik az első osztályú termékek eladhatóságát, mondta Kazatsay Eszter.

A Lidl tavaly novemberben Budapesten indította el Mentsük meg! élelmiszermentő akcióját, melyben a külsőleg már nem tökéletes, de még fogyasztható árut egységcsomagban, kedvezményes áron kínálja vásárlóinak. A 3,5 kilogrammos, zöldségből és gyümölcsből vegyesen összeállított csomagokat rendkívül kedvező áron adják. A csomagok országszerte, az áruházlánc minden magyarországi tagjánál megtalálhatók lesznek várhatóan 2023. február végétől. A vállalat célja, hogy tovább minimalizálja a keletkező élelmiszerfelesleget, valamint ezáltal is támogassa a magyar családok egészséges táplálkozását, mondta Tőzsér Judit.

Az Aldi online akciós újságjában hetente nagyjából 10-11 gyümölcs és zöldség kínálatáról tájékozódhatnak a vevők, akik a kiemelt termékeket az üzletek zöldség-gyümölcs pultjainak elején találják meg. A kínálatban szereplő áruk egyedi leárazásáról az üzletek saját hatáskörben döntenek, ha azt szükségesnek ítélik.

Az infláció kihat a vásárlási szokások alakulására, a vásárlók egyre árérzékenyebbek és jobban nyitottak az akciókra. A Lidl ebben a helyzetben is kiemelten fontosnak tartja, hogy a lehető legjobb ár-érték arányt nyújtsa vásárlóinak, akik a zöldségek és gyümölcsök esetében elsősorban az alapvető termékeket keresik, azokból is a nagyobb kiszerelésű vagy akcióban elérhető árukat választják, mondta Tőzsér Judit.

Az áremelkedés ellenére az áruházak nem számítanak arra, hogy változás állna be a méretbeli vagy minőségi elvárásokban. Általában folyamatosan figyelik a vásárlók igényeit és szükség szerint ahhoz igazítják méretválasztékot is.

Kiszereléscsökkentés szezonális hatások miatt fordulhat elő, például a paradicsom téli forgalmazásakor.

Állandóan változó kínálathoz próbálják igazítani a megfelelő árat, hogy mindig legyen kereslet egy termék iránt. A kínálati oldalt, azaz a zöldségek-gyümölcsök elérhetőségét nagymértékben befolyásolja az időjárás, emellett az árak változása a szezonalitással függ össze. A logisztikai, munkaerő-, valamint a termelési költségek ugyancsak befolyásolják az árazást.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2023/5 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

„Vedd a hazait! Védd a hazait!”

Idén tavasszal ismét elindítja a „Vedd a hazait! Védd a hazait!” kampányát a Magyar Termék Nonprofit Kft. Az akció első állomásaként a Naszálytej Zrt. új, a kampány üzenetét hangsúlyozó csomagolással jelenik meg az Auchan Magyarország üzleteinek polcain.

Hogyan óvhatjuk meg a bélrendszer egészségét és ez miért fontos?

A bélrendszer egészségéről az elmúlt évben sok szó esett, és jogosan: az egészséges bélrendszer közrejátszik a jól működő emésztőrendszerben, hozzájárul a tisztább bőrhöz, a jobb agyműködéshez, a jobb alváshoz, az erősebb hajhoz és körömhöz, és alapvetően mindenhez, amitől jól érezzük magunkat.

Moníliafertőzések ideje – növényvédelmi előrejelzés 12. hét

A későn fakadó növények rügyei is megmozdultak, ezzel lezárult a tél végi lemosópermetezés időszaka. Máris koncentrálhatunk azonban a moníliára, ami virágzáskor fertőzi a csonthéjasokat. Emellett kelnek a levéltetvek és bújnak elő a telelőhelyükről a poloskák is, már most látszik, hogy az idén is gond lesz velük.

Kamarai munkacsoport alakul az ukrán gabona okozta terménypiaci krízis vizsgálatára

Rendkívüli ülést tartott a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Szántóföldi Növénytermesztési és Beszállítóipari Osztálya a kelet-közép-európai, így a magyar piacokat is elárasztó ukrán gabona által okozott problémák megvitatására. Az eseményen döntöttek egy munkacsoport létrehozásáról, amelynek feladata megvizsgálni, milyen lépések segíthetik a kialakult helyzet kezelését.

Falatnyi boldogság a Lánytesóktól

„Varázslatos érzés, amikor az egyik lánygyermekem felkiált, hogy „Apa, nézd, itt van a lekvárunk a polcon!” Ilyenkor mindig meghatódom, és nyugtázom, hogy jó úton járunk.

A Kanári-szigeteken nyitnák a világ első polip-farmját

A világ első polip-farmjának terve igencsak felkavarta a tudományos világ állóvizét. A legtöbb tudós arra figyelmeztet, hogy egy ilyen intelligens állat iparszerű tenyésztése számos jóléti problémát vet fel.

Ki termeszthet Bimit?

Egyáltalán, mi az a Bimi? A Bimi a brokkoli és a kínai kel, azaz pontosabban a kai-lan keresztezéséből jött létre. Csak valami kicsit más ebben a brokkoliban.

Jó szomszédok a veteményesben

Egyik tavalyi számunkban már foglalkoztunk a vegyeskultúra előnyeivel, szerepeivel. Ebben a cikkben egy konkrét módszert mutatok be azoknak, akik szeretnének a növények társításával kertészkedni, de nem tudják, hogy fogjanak hozzá. A Gertrud Franck-féle öngyógyító vegyeskert hosszú távon könnyen fenntartható, ha sikerült alaposan megtervezni.

Késleltetett baromfiszezon

Merjünk nagyok és bátrak lenni! Az ugocsai Tiszahát gazdái közül valószínűleg senki sem fogalmazta meg így ezt a jelmondatot bő húsz esztendővel ezelőtt – tehát az ezredforduló táján –, mégis sokan ennek megfelelően cselekedtek. Ugyanis amikor a kolhozrendszert véglegesen felszámolták, hatalmas rés keletkezett a lakosság előnevelt baromfival való ellátásában.

Szilvafa tavaszi metszése - Két klasszikus irányzat

A hagyományos szilvafajták egyik részére a nagyobb, kerekebb termések jellemzők, amelyekben a gyümölcshús nem válik el jól a magtól, míg a másik csoportba a magvaváló, klasszikus szilvaformájú terméseket soroljuk.