Back to top

Mustártermesztés lehetőségei Magyarországon

A rendszerváltás óta jelentősen lecsökkent a mustár termesztése Magyarországon, különösen az élelmiszeripar számára. Bár a zöldítési program keretében zöldtrágyaként használják. A fehér mustármag számára viszont ételízesítőként stabil piacot nyújt a kecskeméti székhelyű Univer Product Zrt, amely jelenleg a magyar termelői körének a bővítésén dolgozik - erről is szó esett a cég szakmai napján.

Fotó: Pixabay
A fűszernövényt az élelmiszeripar mustárkrém és mustárolaj készítéséhez, a konzervipar a magját savanyúságok ízesítésére, tartósítására használja.

A mustárolaj fontos a konzervipar, a sütő- és cukrászipar számára és a margarin ízesítéséhez is felhasználják.

Az olajgyártás után keletkező mustárliszt ízesítő, fűszer, baromfitakarmány és állagjavító adalékanyagként is felhasználják a húsiparban és a sütőiparban. A gyógyszeripar reumatikus, neuralgikus fájdalmak enyhítése, emésztési panaszok kezelése, vérnyomáscsökkentő készítményekben használja a mustárt. Zöldtakarmányként legeltethető, silózható. Virágzásakor jó mézelő növény (40-50 kg méz/ha). Másodvetésben zöldtrágyanövényként tartják számon.

Mikó Józsefné Dr. Jónás Edit az Szegedi Tudomány Egyetem Mezőgazdasági Kara dékánjának köszöntőjét követően, Nagy Endre, az Univer Product Zrt. üzletfejlesztési és stratégiai vezérigazgató helyettese a szakmai rendezvény köszöntőjében kiemelte, hogy a mustár alapú termékek piaca állandónak és stabilnak tekinthető.

A cég számára fontos a mustár, mivel ez a termékcsoport jelenti a társaság árbevételének a 7 %-át.

Mint elhangzott, a közelmúlt hektikus agrárpiaci körülményei között az Univer számára bizonyossá vált az elmúlt évek gyakorlatának a helyessége, miszerint az aratási időszakot követően minden esetben betárolják a következő évre szükséges nyersanyag igényüket. A hazai termőterületek nagysága azonban folyamatosan csökken. A cég által megkövetelt magas minőségi követelményeknek csakis a legfelkészültebb szállítók tudnak eleget tenni. Ezért indítja el mustártermesztését ösztönző programját a cég, aminek során a Szegedi Tudomány Egyetem Mezőgazdasági Karának a támogatásával kívánja megerősíteni a mustármag hazai termesztésének a hazai bázisait.

Ágoston Béla: Az Univer hosszú távú beszállítói partneri kapcsolatok kiépítésében érdekelt.
Ágoston Béla: Az Univer hosszú távú beszállítói partneri kapcsolatok kiépítésében érdekelt.
Fotó: Török Gergely/MMG
Ágoston Béla, az Univer Product Zrt. nyersanyag beszerzési igazgatója a szakmai rendezvényen előadásában ismertette a nyersanyag termeltetésének a szerkezetét. Mint elmondta a 2023-as évben, mintegy 85000 tonna áru feldolgozását tervezik. Ipari paradicsom termelő partnereinek száma több, mint 50 fő, akik 1100 ha-on tervezetten kb. 80.000 tonna paradicsomot fognak beszállítani a feldolgozóüzembe. Kápia paprikát 34 fő, 35 hektáron, 450 tonna mennyiségben, míg pritamint 56 fő, 62 hektáron, 1380 tonna mennyiségben termeszt a cég számára. Fűszerpaprikából összesen 3530 tonnát termeltetnek az idén kb. 200 hektáron, 35 gazda segítségével. Vörös- és fokhagymából összesen kb. 700 tonnát termeltetnek Makó környékén 65-70 hektáron, közel 200 fő őstermelő segítségével. A tormát jelenleg egy 20 hektáros Hajdúsági gazdaságból szerzik be 340 tonna mennyiségben. A mustárt közel ezer hektáron termeltetnek, ahonnan 1200 tonna termés felvásárlását tervezik.

A sárga mustármagnak magas minőségi kritériumoknak kell megfelelni, a nyersanyag tételek rendkívül szigorú nyomon követhetősége mellett.

A gazdálkodók által gondosan elvégzett aratási és az azt követő tisztítási műveletek elvégzésén túl a termelőknek nagy figyelmet kell fordítaniuk a beszállított árutételek megfelelő dokumentumokkal való ellátására is. Ilyenek például a vetőmag felhasználói nyilatkozat, a permetezési napló, a GMO-mentességi nyilatkozat, a Big-Bag zsák megfelelőségét igazoló certifikáció és a tételazonosító jegyek is.

Az első hallásra szigorúnak tűnő és bürokratikusnak tűnő elvárások azonban nagyon is fontosak, mivel a kiváló nyersanyag minőségen túl ezek is elengedhetetlen feltételei annak, hogy az Univer több évtizede beszállítója legyen a legnagyobb amerikai gyorsétterem láncnak.

Roszik Attila: A Moroko-Farm jelenleg 60 hektáron termel mustármagot az Univer számára.
Roszik Attila: A Moroko-Farm jelenleg 60 hektáron termel mustármagot az Univer számára.
Fotó: Török Gergely/MMG
A minőségi elvárások természetesen nem teljesíthetetlenek. A szakmai napon a szarvasi Moroko-Farm Kft. ügyvezetője, Roszik Attila ismertette saját gyakorlati tapasztalataikat.

A mustár betakarításához gabona kombájnt használnak, gabona vágóasztalt oldalkaszával és opcionálisan vágóasztalt kitolható kaszapengével.

Számukra az Axiál dobos kombájn beszerzése jó döntésnek bizonyult, mert kíméletesebb cséplést, kevesebb törtszemet eredményezett így a magok tisztábban kerülnek be a tisztítóüzembe. A beszállítás csak jól lezárt, tömített pótkocsival (hasonlóan, mint a repcénél) ajánlott. A betakarítás teljesítményét, a kombájn sebességét, a terület teljesítményt a pergési veszteség határozza meg, de átlagosan kb. 20-25 ha/kombájn/nappal lehet számolni. A beszállított magok alaptisztítása első lépésben síkrostával, majd triőrrel vagy szeparátor használatával megy végbe. Mindezek használata után a további szennyeződések kitisztítása fotocellás géppel történik a Moroko-Farmon. Ezzel biztosítható a szennyező gyommagvak, illetve a „gipszes szemek” eltávolítása. A színválogató gép beszerzése jelentős anyagi beruházás, ami a mustár mellett a repce és az olajretek termesztése és áruvá készítése során is rendkívül hasznos berendezés egy olyan gazdaság számára, mint a szarvasi székhelyű Moroko-Farm Kft.

Lendvai Nikoletta: Az előrejelzések szerint, a mustármag globális piaca a 2021-es 650 millió USD-ról, 2032-re elérheti az 1084,8 millió USD-t ami 4,2 %-os átlagos éves növekedési ütemet jelentene.
Lendvai Nikoletta: Az előrejelzések szerint, a mustármag globális piaca a 2021-es 650 millió USD-ról, 2032-re elérheti az 1084,8 millió USD-t ami 4,2 %-os átlagos éves növekedési ütemet jelentene.
Fotó: Török Gergely/MMG
Lendvai Nikolette az Univer Product Zrt. export key account managere szerint, mivel a hazai ökológiai viszonyok kedvezők a mustár termesztésére, az új belépők egyetlen jelentős kockázata az eladás.

A napjaink kereskedelmi gyakorlatára jellemző, hogy nagyon nehéz megfelelő időben jó szerződéseket kötni a bizonytalan árak és hozamok miatt.

Manapság már alig kötnek előzetes megállapodásokat egymás között a szállítók és a felvásárlók, ezért a termelők termésükön a termelők, a betakarítást követően általában ad hoc jelleggel próbálják túladni.

A mustármag nemzetközi kereskedelmére ható környezeti/piaci hatások közül elsőként említhető, hogy az orosz ukrán háború következtében jelentősen visszaesett a mustármag kínálata. Több országban, de különösen Franciaországban - a világ legnagyobb mustárfogyasztójánál – az elmúlt évben hosszantartó készlethiány alakult ki a kiszerelt mustáros termékekből az elhúzódó alapanyaghiány miatt.

A szakértők szerint megfigyelhető, hogy az import függőségük csökkentésére az európai országok próbálják ösztönözni a hazai termelőiket a mustármag termesztésre.

Az alapanyaghiány jelentős áremelkedést generált nyersanyag és késztermék viszonylatban egyaránt. Az előrejelzések szerint a mustár piac jelentős növekedése és bővülése várható a következő években a mustármag iránti kereslet, valamint a mustármagolajok egyre növekvő felhasználása miatt.

A fenti információkon túl, a témához kapcsolódóan, a zömében növénytermesztő termelőkből álló hallgatóság, közérthető tudományossággal megfogalmazott előadásokkal is bővíthette ismeretét. 

  • Dr. Hüvely Attila PhD, a Kecskeméti Neumann János Egyetem Kertészeti Karának tanszékvezetője, főiskolai docens „A mustár termesztéstechnológiája”
  • Dr. Nagy Ida a Mosonmagyaróvár székhelyű Lajtamag Kft. szaktanácsadója „A mustártermesztés gyakorlata”
  • Dr. habil. Jakab Péter a Szegedi Tudomány Egyetem docense „A mustár növény morfológiája és termesztésének agro-ökológiai feltételei”
  • Dr. habil. Gyimesi Ernő PhD, a Szegedi Tudomány Egyetem Mérnöki Karának docense „A mustár élettani hatásai és a mustármag tulajdonságai.”

Mindezek ismeretében megállapítható, hogy a mustártermesztés nagy fokú szakmai felkészültséget és megfelelő agrotechnikai hátteret igényel. Természetesen a jelenlegi hektáronkénti 0,8 tonnás termésátlagot növénynemesítéssel, megfelelő agrotechnikával az öntözés fejlesztésével jelentősen meg kell növelni, de erre a termékpálya szereplőinek a hatékony együttműködésével minden lehetőség adva van.

A termelésben látható jelentős ingadozások oka, hogy a gazdálkodók a felvásárlási árak alakulása szerint választják a mustárt, mint növényt. Forrás: FAOSTAT
A termelésben látható jelentős ingadozások oka, hogy a gazdálkodók a felvásárlási árak alakulása szerint választják a mustárt, mint növényt. Forrás: FAOSTAT

A hazai mustármag termelésben a feldolgozóipari felhasználás mellett jelentős az exportra szánt vetőmag termeltetése is. Forrás: FAOSTAT
A hazai mustármag termelésben a feldolgozóipari felhasználás mellett jelentős az exportra szánt vetőmag termeltetése is. Forrás: FAOSTAT

A magyarországi mustármag export és import árak a globális piac időszakos volatilitásait követi le. Az ukrajnai háború következtében 2022-ben az árak a kiugró, 3,73 USD/kg árat is elérték. Forrás: FAOSTAT
A magyarországi mustármag export és import árak a globális piac időszakos volatilitásait követi le. Az ukrajnai háború következtében 2022-ben az árak a kiugró, 3,73 USD/kg árat is elérték. Forrás: FAOSTAT

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Meghódította a világot

Éppen tíz éve alapították a Gremon Systems Zrt.-t, hogy döntéstámogató rendszerekkel könnyítsék az üvegházi kertészek munkáját. A két alapító, Lóczi János és Ujszászi András saját tapasztalataik alapján tervezték meg, milyen korszerű számítógépes megoldásokkal tudnák eredményesebbé tenni a termesztést.

Mesterséges intelligencia: áldás vagy átok?

Az amerikai OpenAI cég által 2022 novemberében bemutatott ChatGPT-vel együtt a mesterséges intelligencia témája szédületes sebességgel vált a tudományos magaslatokból életünk részévé. Egyelőre sokan csak hírekből hallottak a világot felforgató innovációról, pedig érdemes a fejlesztés jövőjét figyelemmel követni és résen lenni.

Ha kigyomláltuk a vadkomlót, együk meg! Az egyik legdrágább zöldféle

Talán sokkoló lehet, ha megtudjuk, hogy a világ legdrágább zöldsége az, amit sok helyen gyakran gyomnövénynek tartanak, míg a németek, franciák és belgák akár 1000 eurót is képesek fizetni kilójáért. Vajon miért olyan kívánatos a vadkomlócsíra?

A fagylalt, amely megdöntötte a Guinness-rekordot

A világ legdrágább fagylaltját Japánban lehet megkóstolni, feltéve persze, hogy az árától nem szédül meg az ember.

Új vezérigazgatója lesz júliustól a Penny Magyarországnak

Mathias Mentrop lesz a Penny Magyarország vezérigazgatója július 1-jétől, aki a csehországi hálózat operatív igazgatója jelenleg - közölte a diszkontáruházlánc csütörtökön az MTI-vel.

Kanadai olívaolaj?

A világ meghatározó olajbogyó termesztője, Spanyolország, második éve küzd az aszállyal és a hőséggel. Ennek pedig komoly hatása van az olívaolaj világpiaci árára is. A szélsőséges időjárás a klímaváltozás számlájára írható, aminek a következménye az is, hogy új területek válnak alkalmassá az olajfák telepítésére: történetesen Kanadában is.

Négy étel, ami öregíti az agyat

Az ételek nem csak a testünk számára jelentenek üzemanyagot, hanem agyunk egészségében is jelentős szerepet játszhatnak, de a kiegyensúlyozott táplálkozás segíthet az agyműködés javításában és a kognitív hanyatlás megelőzésében. Ha azonban nem vagyunk körültekintőek az ételválasztásunkkal, bizonyos élelmiszerek felgyorsíthatják az agy öregedését, és növelhetik a demencia kialakulásának kockázatát.

Napelemek alatt kibírhatóbb az aszály

A növényállományok fölé telepített fotovoltaikus rendszerek árnyéka enyhítheti az aszályos időszakok negatív hatásait, publikálták nemrég a Hohenheimi Egyetem kutatói. Az Agra Europe hírét a fruchthandel.de portálon olvastuk.

Harmadával növelte adózott eredményét sátoraljaújhelyi dohánygyár tulajdonosa

Pénzügyi és értékesítési szempontból is eredményes évet zárt tavaly a Continental Dohányipari Zrt., a sátoraljaújhelyi dohánygyárat tulajdonló társaság árbevétele közel 13, adózott eredménye pedig 30 százalékkal nőtt 2021-hez képest - közölte a cég szerdán az MTI-vel.

Fejlesztések a dunaharaszti italgyárban

A Coca-Cola HBC Magyarország mintegy 23 millió euró (mintegy 8,7 milliárd forint) értékben fejleszti gyártási és logisztikai kapacitásait Dunaharasztiban - közölte a társaság szerdán az MTI-vel.