0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 20.

Válság az európai zöldségpiacon: Spanyolország védi a piacait

A friss zöldségek hiánya és drágulása számos európai országban, azaz a saláta-válság legfőbb oka a rossz időjárás Spanyolországban és Marokkóban. Ebben a helyzetben Spanyolország saját piacát védi.

A friss zöldségek hiányának több oka is van Nagy-Britanniában és Közép-Európában. A zöldségeket gázüzemű üvegházakban termesztik, és a gazdák az emelkedő költségek miatt spórolnak az energián. Sőt, ezt tetézik a kedvezőtlen éghajlati viszonyok Dél-Spanyolországban, ami felnyomta az árakat a termelőknél. Marokkó északi részén eközben a rendkívüli esőzések miatt áradások voltak.

Az elmúlt 30 napban a paradicsom ára a termelői piacon csaknem 60 százalékkal (1,25 ero/kg-ról 1,99 euróra), az uborka ára 120 százalékkal (0,91 euró/kg-ról 1,98 euróra), a paprika ára pedig több mint 100 százalékkal (1,07 euró/kg-ról 2,19 euróra) emelkedett

– írták a  spanyol napilapok. Luis Planas mezőgazdasági miniszter február 20-án, az élelmiszeripari ágazat képviselőivel tartott találkozót követő sajtótájékoztatón rámutatott az élelmiszerpiac nehézségeire, amelyek az inputanyagok árának növekedése, a globális szintű szállítási és logisztikai problémák, valamint a számos országot sújtó rendkívüli aszály miatt jelentkeztek.

A miniszter arról is beszélt, hogy az egyes ágazatokban tapasztalható erős exportnövekedés és annak hatása az árképzésre számos hiány egyik kulcstényezője.  A napilap szerint Planas a gyümölcs-, zöldség-, sertés- és állattenyésztési exportra mutatott rá, mint a belföldi piacon tapasztalható áremelkedés okára.

Planas azonban biztosított arról, hogy a termelési költségek már kezdenek csökkenni, bár az árakban nem lesz azonnali árcsökkenés az élelmiszerlánc bonyolultsága miatt. A spanyol sajtó által idézett iparági források szerint a zöldséghiány vagy a magas árak helyzete még két-három hétig is eltarthat.

Forrás: farmer.pl