Az L-es tojás csomagolóhelyi értékesítési ára ugyancsak nálunk a legmagasabb az év első heteiben Szlovákiával, Lengyelországgal és Olaszországgal összevetve. Száz kilogramm étkezési tojás (M+L) csomagolóhelyi értékesítési ára nálunk 282,37 euró volt az idei év 8. hetében, míg az EU átlagában csak 255,39 eurót kellett fizetni érte. 2022 és 2023 között Magyarországon 100 százalékkal, míg az EU27-ek átlagában csak 68,6 százalékkal lett drágább a termék. Drágulása az év elején is meghaladta az uniós átlagot, amely 1,4 százalék volt a 7. hétről a 8. hétre, míg itthon 2,4 százalékkal nőtt ugyenezen idő alatt.
Míg az egész csirke (65 százalékos) feldolgozói értékesítési ára tavaly év elején még jelentősen elmaradt az Európai Unió átlagától (182,19 euró/100 kg itthon és 227,31 az EU27), addig mostanra eltűnt ez a különbség, sőt, a hazai ár meg is haladta az uniós átlagot. Magyarországon 260,09 euróba került 100 kg a termékből a 8. héten, míg az uniós átlag csak 259,71 euró volt. Mindez azt is jelenti, hogy a magyar árak sokkal nagyobb mértékben nőttek, mint az uniós átlag. Ugyanezen termék ára itthon 42,8 százalékkal nőtt 2022 és 2023 között, míg uniós szinten csak 14,3 százalékkal emelkedett.
A tendencia alapján kevéssé várható az ágazat külkereskedelmi indexének javulása, amely már a megelőző időszakban sem alakult kedvezően. Míg Magyarország baromfihúsbehozatala 65,6 százalékkal emelkedett 2021 és 2022 között, a kivitel csak 23,3 százalékkal bővült a KSH adatai szerint.
Ennek a mértéke azonban nem érte el a késztermékek drágulásáét. A brojlertáp ára például 32,9-39,2 százalékkal emelkedett meg 2022 januárjától 2023 januárjáig, míg az egész csirke feldolgozói értékesítési ára ugyanezen időszakban 42,8 százalékkal nőtt. Az év végtől a takarmányárak drágulásának üteme lassult, decemberről januárra 5 százalék alá mérséklődött, sőt, az indítótáp ára 2,6 százalékkal kevesebb lett ebben az időszakban.