0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 26.

A keto diéta növelheti a szívbetegségek kockázatát

Egy új tanulmány szerint a ketogén, alacsony szénhidrát- és magas zsírtartalmú diétát követő embereknél több mint kétszer nagyobb volt a súlyos szív- és érrendszeri betegségek kockázata, mint azoknál, akik nem követték a keto étrendet.

A ketogén diéta egy magas zsírtartalmú, alacsony szénhidráttartalmú étrend, amelynek célja, hogy a szervezet anyagcseréjét a glükóz elsődleges energiaforrásként való felhasználásáról a tárolt zsírból keletkező ketonok felhasználására állítsa át.

Ez a népszerű diéta jellemzően a szénhidrátfogyasztás napi 50 grammnál kevesebbre csökkentésével és a zsírbevitel napi kalóriák kb. 60-80%-ára történő növelésével jár. Ezzel szemben a fehérjebevitel mérsékelt – a napi kalóriák kb. 20-30%-a.

Egyes kutatások szerint a fogyás mellett a keto diéta segíthet a vércukorszint csökkentésében, javíthatja az inzulinérzékenységet, és egyéb egészségügyi előnyökkel is járhat.

Az American College of Cardiology által március 5-én bemutatott új kutatás azonban kérdéseket vet fel az új diétaőrület valódi egészségügyi hatásaival kapcsolatban.

A tanulmány 305 résztvevőt vizsgált, akik alacsony szénhidrát- és magas zsírtartalmú (LCHF) diétáról számoltak be, és összehasonlította őket 1200 olyan személlyel, akik a általános étrendről számoltak be. A résztvevők 24 órán keresztül töltötték ki az étrendi kérdőíveket.

A felvételi időpontban vett koleszterinszint-vérvizsgálatok segítségével a kutatócsoport megállapította, hogy a ketogén étrendet követő résztvevőknél magasabb volt az alacsony sűrűségű lipoprotein (LDL) és az apolipoprotein B (apoB) fehérje szintje, mint a standard étrendet követőknél.

Az ApoB az LDL és más lipoprotein részecskékben található elsődleges fehérje összetevője, amely a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának előrejelzője lehet. A magas LDL-szint ráadásul fokozott szívbetegség- és stroke-kockázattal jár együtt.

Ezen túlmenően, az átlagosan 11,8 éves követés után a tudósok azt találták, hogy a keto-szerű étrendet fogyasztó résztvevők 9,8%-ánál új kardiovaszkuláris esemény, például szívroham, stroke vagy artériaelzáródás következett be, szemben a hagyományos étrendet fogyasztók 4,3%-ával.

A sajtóközleményben a vezető szerző, Dr. Iulia Iatan, Ph.D. megjegyzi: „az LCHF-diétát folytató résztvevők között azt találtuk, hogy azoknál, akiknek a legmagasabb volt az LDL-koleszterin szintje, a legnagyobb volt a szív- és érrendszeri esemény kockázata is”.

„Eredményeink azt sugallják, hogy azoknak, akik az ketogén (LCHF-diétát) fontolgatják, tisztában kell lenniük azzal, hogy ez az LDL-koleszterinszintjük emelkedéséhez vezethet. Mielőtt elkezdenék ezt az étrendet követni, konzultáljanak kezelőorvosukkal. A diéta ideje alatt ajánlott, hogy ellenőriztessék koleszterinszintjüket, és próbálják meg kezelni a szívbetegség vagy a stroke egyéb kockázati tényezőit, mint például a cukorbetegség, a magas vérnyomás, a mozgásszegény életmód és a dohányzás” – magyarázza Latan.

Az eredmények ellenére a tanulmánynak voltak bizonyos korlátai. Például, mivel a résztvevők saját maguk adtak számot étkezési szokásaikról, ezért a jelentések pontatlanok lehettek.

Ráadásul a tudósok szerint nem mindenki reagál egyformán az keto-diétára.

Ezenkívül, bár az adatok összefüggést mutattak ki az LCHF-diéta és a szív- és érrendszeri betegségek kockázata között, mivel a vizsgálat megfigyelésen alapuló volt, nem bizonyítja, hogy a keto-diéta a szív- és érrendszeri események fokozott kockázatával járhat.

Forrás: healthnews.com