A ketogén diéta egy magas zsírtartalmú, alacsony szénhidráttartalmú étrend, amelynek célja, hogy a szervezet anyagcseréjét a glükóz elsődleges energiaforrásként való felhasználásáról a tárolt zsírból keletkező ketonok felhasználására állítsa át.
Egyes kutatások szerint a fogyás mellett a keto diéta segíthet a vércukorszint csökkentésében, javíthatja az inzulinérzékenységet, és egyéb egészségügyi előnyökkel is járhat.
Az American College of Cardiology által március 5-én bemutatott új kutatás azonban kérdéseket vet fel az új diétaőrület valódi egészségügyi hatásaival kapcsolatban.
A tanulmány 305 résztvevőt vizsgált, akik alacsony szénhidrát- és magas zsírtartalmú (LCHF) diétáról számoltak be, és összehasonlította őket 1200 olyan személlyel, akik a általános étrendről számoltak be. A résztvevők 24 órán keresztül töltötték ki az étrendi kérdőíveket.
A felvételi időpontban vett koleszterinszint-vérvizsgálatok segítségével a kutatócsoport megállapította, hogy a ketogén étrendet követő résztvevőknél magasabb volt az alacsony sűrűségű lipoprotein (LDL) és az apolipoprotein B (apoB) fehérje szintje, mint a standard étrendet követőknél.
Ezen túlmenően, az átlagosan 11,8 éves követés után a tudósok azt találták, hogy a keto-szerű étrendet fogyasztó résztvevők 9,8%-ánál új kardiovaszkuláris esemény, például szívroham, stroke vagy artériaelzáródás következett be, szemben a hagyományos étrendet fogyasztók 4,3%-ával.
A sajtóközleményben a vezető szerző, Dr. Iulia Iatan, Ph.D. megjegyzi: „az LCHF-diétát folytató résztvevők között azt találtuk, hogy azoknál, akiknek a legmagasabb volt az LDL-koleszterin szintje, a legnagyobb volt a szív- és érrendszeri esemény kockázata is”.
„Eredményeink azt sugallják, hogy azoknak, akik az ketogén (LCHF-diétát) fontolgatják, tisztában kell lenniük azzal, hogy ez az LDL-koleszterinszintjük emelkedéséhez vezethet. Mielőtt elkezdenék ezt az étrendet követni, konzultáljanak kezelőorvosukkal. A diéta ideje alatt ajánlott, hogy ellenőriztessék koleszterinszintjüket, és próbálják meg kezelni a szívbetegség vagy a stroke egyéb kockázati tényezőit, mint például a cukorbetegség, a magas vérnyomás, a mozgásszegény életmód és a dohányzás” – magyarázza Latan.
Ráadásul a tudósok szerint nem mindenki reagál egyformán az keto-diétára.
Ezenkívül, bár az adatok összefüggést mutattak ki az LCHF-diéta és a szív- és érrendszeri betegségek kockázata között, mivel a vizsgálat megfigyelésen alapuló volt, nem bizonyítja, hogy a keto-diéta a szív- és érrendszeri események fokozott kockázatával járhat.