0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Támadás az ál-olasz éttermek ellen

Világszerte rengeteg olasz étterem működik. Kérdés, hogy valóban olasz, vagy csak annak mondott. Az olasz mezőgazdasági miniszter szerint sok a hamisítás, ezért újabb lendületet vesz az ellenük való harc.

Francesco Lollobrigida olasz mezőgazdasági és élelmiszer-szuverenitásért felelős miniszter forradalmat tervez a világ olasz éttermeiben. A politikus azt szeretné, ha a napfényes Olaszországban honos ételeket felszolgáló helyeken csak szakképzett szakácsok dolgozhassanak. És ez még nem minden.

Az olasz konyha az egyik legnépszerűbb a világon. A pizzák, a tészták, a krémes tiramisu, – és a végtelenségig lehetne sorolni – a világ szinte minden országában népszerűek. Mindnyájan nagy lelkesedéssel viseltetünk a napfényes Olaszország termékei iránt. Aromás kávé, csábító sajtok, aranysárga-zöld olívaolaj,

nem csoda tehát, hogy szinte minden utcában találunk egy olasz éttermet, és a boltok polcain hemzsegnek a zöld-fehér-piros zászlóval feliratozott áruk. De vajon mennyi köze van ezeknek a vendéglőknek és alapanyagoknak az igazi Olaszországhoz?

Francesco Lollobrigida olasz miniszter úgy véli, hogy általában nem sok, ezért globális szintű forradalmat tervez, az eredeti olasz gasztronómia védelmében.

 – Elég volt az állítólag olasznak mondott, de külföldi termékeket használó éttermekből; elég volt az olyan szakácsokból, akik nem tudnak olaszul főzni! – elégedetlenkedik az olasz miniszter

A politikus egy sor olyan követelmény bevezetését tervezi, amelyeknek meg kell majd felelniük, ahhoz, hogy egy étterem valóban olasznak minősüljön.

Az éttermek csak a kezdetet jelentik. A miniszter bejelentette azt is, hogy

harcot indítanak egy népszerű marketingjelenség az ún olaszos hangzás ellen. Ennek lényege, hogy különböző termékeknek olaszos hangzású neveket adnak, hogy azt sugallják, hogy azok a napfényes Itáliából származnak.

Erre már felmérés is készült és a szakértők becslése szerint az olaszos hangzású élelmiszerek forgalma világszerte évi 55 milliárd euróra rúg.

Egyelőre nem világos, hogy az olasz politikus hogyan akarja megvalósítani terveit európai vagy globális szinten. Érdemes azonban megemlíteni, hogy az olasz mezőgazdasági minisztérium nem ma kezdte a küzdelmet a hamisított olasz élelmiszerek és konyha ellen. Úgy tűnik azonban, hogy új lendültet vesz a a hamisítás elleni harc, amelynek célja az illegális olasz jelző használatának betiltása.

Forrás: magyarmezogazdasag/well.pl