Back to top

Támadás az ál-olasz éttermek ellen

Világszerte rengeteg olasz étterem működik. Kérdés, hogy valóban olasz, vagy csak annak mondott. Az olasz mezőgazdasági miniszter szerint sok a hamisítás, ezért újabb lendületet vesz az ellenük való harc.

Francesco Lollobrigida olasz mezőgazdasági és élelmiszer-szuverenitásért felelős miniszter forradalmat tervez a világ olasz éttermeiben. A politikus azt szeretné, ha a napfényes Olaszországban honos ételeket felszolgáló helyeken csak szakképzett szakácsok dolgozhassanak. És ez még nem minden.

Az olasz konyha az egyik legnépszerűbb a világon. A pizzák, a tészták, a krémes tiramisu, - és a végtelenségig lehetne sorolni - a világ szinte minden országában népszerűek. Mindnyájan nagy lelkesedéssel viseltetünk a napfényes Olaszország termékei iránt. Aromás kávé, csábító sajtok, aranysárga-zöld olívaolaj,

nem csoda tehát, hogy szinte minden utcában találunk egy olasz éttermet, és a boltok polcain hemzsegnek a zöld-fehér-piros zászlóval feliratozott áruk. De vajon mennyi köze van ezeknek a vendéglőknek és alapanyagoknak az igazi Olaszországhoz?

Francesco Lollobrigida olasz miniszter úgy véli, hogy általában nem sok, ezért globális szintű forradalmat tervez, az eredeti olasz gasztronómia védelmében.

 - Elég volt az állítólag olasznak mondott, de külföldi termékeket használó éttermekből; elég volt az olyan szakácsokból, akik nem tudnak olaszul főzni! – elégedetlenkedik az olasz miniszter

A politikus egy sor olyan követelmény bevezetését tervezi, amelyeknek meg kell majd felelniük, ahhoz, hogy egy étterem valóban olasznak minősüljön.

Az éttermek csak a kezdetet jelentik. A miniszter bejelentette azt is, hogy

harcot indítanak egy népszerű marketingjelenség az ún olaszos hangzás ellen. Ennek lényege, hogy különböző termékeknek olaszos hangzású neveket adnak, hogy azt sugallják, hogy azok a napfényes Itáliából származnak.

Erre már felmérés is készült és a szakértők becslése szerint az olaszos hangzású élelmiszerek forgalma világszerte évi 55 milliárd euróra rúg.

Egyelőre nem világos, hogy az olasz politikus hogyan akarja megvalósítani terveit európai vagy globális szinten. Érdemes azonban megemlíteni, hogy az olasz mezőgazdasági minisztérium nem ma kezdte a küzdelmet a hamisított olasz élelmiszerek és konyha ellen. Úgy tűnik azonban, hogy új lendültet vesz a a hamisítás elleni harc, amelynek célja az illegális olasz jelző használatának betiltása.

Forrás: 
magyarmezogazdasag/well.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ha kigyomláltuk a vadkomlót, együk meg! Az egyik legdrágább zöldféle

Talán sokkoló lehet, ha megtudjuk, hogy a világ legdrágább zöldsége az, amit sok helyen gyakran gyomnövénynek tartanak, míg a németek, franciák és belgák akár 1000 eurót is képesek fizetni kilójáért. Vajon miért olyan kívánatos a vadkomlócsíra?

A fagylalt, amely megdöntötte a Guinness-rekordot

A világ legdrágább fagylaltját Japánban lehet megkóstolni, feltéve persze, hogy az árától nem szédül meg az ember.

Új vezérigazgatója lesz júliustól a Penny Magyarországnak

Mathias Mentrop lesz a Penny Magyarország vezérigazgatója július 1-jétől, aki a csehországi hálózat operatív igazgatója jelenleg - közölte a diszkontáruházlánc csütörtökön az MTI-vel.

Négy étel, ami öregíti az agyat

Az ételek nem csak a testünk számára jelentenek üzemanyagot, hanem agyunk egészségében is jelentős szerepet játszhatnak, de a kiegyensúlyozott táplálkozás segíthet az agyműködés javításában és a kognitív hanyatlás megelőzésében. Ha azonban nem vagyunk körültekintőek az ételválasztásunkkal, bizonyos élelmiszerek felgyorsíthatják az agy öregedését, és növelhetik a demencia kialakulásának kockázatát.

Fejlesztések a dunaharaszti italgyárban

A Coca-Cola HBC Magyarország mintegy 23 millió euró (mintegy 8,7 milliárd forint) értékben fejleszti gyártási és logisztikai kapacitásait Dunaharasztiban - közölte a társaság szerdán az MTI-vel.

Már kóstolható az Ország Söre!

A magyar sörkedvelő közönség szavazatainak összesítése alapján az egyik legtrendibb és legizgalmasabb kisüzemi sörtípust képviseli a 2023-as Ország Söre, amit mostantól dobozban, a PLACC Fesztiválon pedig már csapolt formában is kóstolhatnak a fogyasztók.

Ismét megünneplik a Szent Iván éjt Tarcalon

Egy nem nagy, de annál kedvesebb rendezvényre szeretnék felhívni a figyelmet: Palásthy Katalin, a tarcali Katica Vendégház tulajdonosa ismét megrendezi a Szent Iván-napi nyitott kert elnevezésű eseményét, amelyben gasztrokiállítók, ezoterikus előadók, finom falatok és hűs borok kapják a főszerepet; a napot pedig tradicionális tűzgyújtás zárja. 

A megfizethetetlen ár a fenntartható étrend legfőbb gátja

Egyre többen vannak, akik anyagi okok miatt nem engedhetik meg maguknak, hogy fenntartható módon étkezzenek, derült ki a WWF tizenkét országra kiterjedő felméréséből. Az idén a megkérdezettek 56%-a, 2021-hez képest 9%-kal többen válaszolták, hogy nem tudják megfizetni a fenntartható étrendet. Muszáj csökkenteni az egészséges élelmiszerek áfáját, érvel a WWF németországi szervezete.

Tovább kell erősíteni a magyar-francia kapcsolatokat

Elkötelezettek vagyunk a magyar-francia agrárszakmai, politikai és kereskedelmi kapcsolatok erősítése mellett – jelentette ki Nagy István agrárminiszter, aki hivatalában fogadta Claire Legrast, Franciaország budapesti nagykövetét.

Növényvédőszer-maradék miatt hívtak vissza kukorica tallért

Nem engedélyezett növényvédőszer-maradék (klórpirifosz) jelenléte miatt a gyártó Good Food Products visszahívta a 2023. szeptember 19-i minőségmegőrzési idejű 105 grammos Sondey Kukorica tallér amaranth és a 105 grammos Sondey Kukorica tallér chia termékeit, az árut Magyarországon a Lidl forgalmazza - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) csütörtökön az MTI-vel.