0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Japánban új orchideafajt fedeztek fel

Új orchideafaj került elő Japánban, ami nagyon hasonlít a korábban már ismert Spiranthes australishoz. A frissen felfedezett faj, a Spiranthes hachijoensis régóta elterjedt lehetett a felkelő nap országában. A felfedezés egy helyi botanikusnak köszönhető, aki egy parkban lévő orchidea különleges színére lett figyelmes.

A botanikus akkor bizonyosodott meg az új faj felfedezéséről, amikor meglátta, hogy a virág kocsányát nem borítják szőrök, nem úgy, mint a nagyon hasonló Spiranthes australisét. További különbségnek számít, hogy bár a két orchideafaj gyakran egymás mellett nő, a S. hachijoensis nagyjából egy hónappal korábban nyílik, mint közismert rokona.

További kutatások derítettek fényt arra, hogy az új orchideafaj molekuláris szinten jelentősen eltér attól a fajtól, ahová eddig sorolták, így saját nevet is kaphatott a növény.

Az orchideát meghatározó és elnevező botanikus, Kenji Suetsugu szerint az orchidea virága olyan, mint „egy törékeny pillangó, amely az időbe fagyva egyetlen pillanatba sűríti minden szépségét”.

A felfedezés további jelentősége, hogy a vizsgálatok alapján úgy tűnik, hogy a S. hachijoensis csak a közelmúltban fejlődhetett ki önálló fajként.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu