Back to top

Olasz „nem” a mesterséges húsra

Az olasz kormány jóváhagyta és elfogadásra javasolta törvényhozásnak a laboratóriumban előállított élelmiszerek és állati takarmányok használatát megtiltó törvényjavaslatot, mert az az ország agrár-élelmiszeripari örökségének a megőrzését szolgálja, nyilatkozta a kormányülést követő sajtótájékoztatón Francesco Lollobrigida mezőgazdasági miniszter.

Fotó: Roma's Italian Specialty Market
Ha a javaslatot a parlament is elfogadja, akkor Olaszországban nem lehet előállítani "gerinces állatok sejtkultúráiból vagy szöveteiből" sem élelmiszert, sem takarmányt, írta meg a Reuters hírügynökség. A törvényjavaslat szerint a törvénysértés akár 60 ezer eurós, vagyis 24 millió forintos büntetés kiszabásával is büntethető.

Véleményünk szerint a termékek laboratóriumi előállítása nem garantálja azok minőségét, sem a jóllétet, és nem szolgálja kultúránk és hagyományaink megőrzését

– nyilatkozta Francesco Lollobrigida. - Továbbá, kormányunk azt ígérte, hogy megvédi Olaszország élelmiszereit a károsnak tartott technológiai újításoktól. Ennek hangsúlyozására neveztük át a mezőgazdasági minisztériumot Mezőgazdasági és Élelmiszer-szuverenitási Minisztériumnak.

Olaszország legnagyobb mezőgazdasági szövetsége, a Coldiretti melegen üdvözölte a "szintetikus élelmiszerek" elleni fellépést. A szervezet szerint a tilalom indokolt és szükséges lépés az olasz termelők védelmében, a „multinacionális vállalatok támadásaival” szemben.

A törvényjavaslat szerint a törvényt megsérő üzemeket nemcsak megbírságolják, hanem be is zárathatók, és tulajdonosaiktól akár három évre megvonhatják az állami finanszírozáshoz való jogukat.

Fotó: Pixabay
A törvényjavaslat Európa-szerte nagy visszhangot váltott ki, és nemcsak a "sejtalapú" mezőgazdasági termékek fejlesztésében anyagilag érdekelt szervezetek háborodtak fel rajta, hanem az állatvédő szervezetek is.

A törvény elfogadásával hamvába hal ez a születőben lévő olaszországi iparág, mert teljesen elveszi a benne lévő gazdasági potenciált, amellet, hogy visszaveti a tudományos fejlődést és az éghajlatváltozás enyhítése érdekében tett erőfeszítéseinket

– nyilatkozta Alice Ravenscroft, a Good Food Institute Europe szakpolitikai vezetője. Az érdekelt európai kutató-fejlesztő vállalatokat tömörítő szervezet, a Cellular Agriculture Europe szerint Olaszország aránytalanul korlátozza azoknak a fogyasztóknak a választási lehetőségeit, akik törődnek az általuk fogyaszottt élelmiszerek környezetre gyakorolt hatásával vagy az állatok jólétével.

Forrás: 
Reuters

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Klímaváltozás és állattenyésztés: hatás, alkalmazkodás

Az ENSZ előrejelzése szerint 2050-re várhatóan 33 százalékkal többen, közel tízmilliárdan leszünk a Földön. Az életszínvonal javulása miatt azonban a mezőgazdasági termékek fogyasztása ennél jóval nagyobb mértékben, mintegy 70 százalékkal nő majd, az állati eredetűeké is megduplázódik. Mindez akkor, amikor a klímaváltozás egyre erősebb – főként korlátozó – hatással van az állattartásra.

Állati eredetű termékek tárolási, szállítási szabálya

Az állattenyésztő kistermelők közül sokan vannak, akik feldolgozott formában a helyi piacokon értékesítik termékeiket. Ennek szabályozására rendelet is született, amelynek célja az élelmiszer-biztonság. A kistermelők számára a jogszabály semmi olyan pluszt nem tartalmaz, amelyet fogyasztói oldalról ne tekinthetnénk alapelvárásnak. A NÉBIH segítségével most összefoglaljuk ezeket a szabályokat.

Alacsony zsír vagy alacsony szénhidrát: melyik a jobb?

Ha egészségesebb életmódra szeretnénk váltani, valószínűleg hallottunk már az alacsony zsírtartalmú és a szénhidrátcsökkentett étrendekről.

Felső élelmiszer-árkorlát önkéntes alkalmazásáról tárgyal a brit kormány a szupermarketekkel

Egyes alapvető élelmiszerek felső árkorlátjának önkéntes alkalmazásáról tárgyal a brit kormány a szupermarket-hálózatokkal a több mint négy évtizede nem mért ütemű élelmiszer-drágulás megfékezése végett.

Káliumban gazdag gyümölcslevek

A szívbetegségek kockázata számottevően mérsékelhető bizonyos gyümölcslevek fogyasztásával, legalábbis ez derül ki a Harvard School of Public Health intézet egyik kutatásából.

Így ugorhatunk ki a hízás-fogyás ördögi köréből

A hipotalamusznak fontos szerepe van a testtömeg-szabályozásban, gondolhatnánk, hogy nincs sok esélyünk vele szemben, pedig van.

Gyógyszer laskagombából

Nigériai kutatók laskagombából kivont hatóanyagot tartalmazó gyógyszert fejlesztettek szív- és érrendszeri betegségek kezelésére.

"Made in Germany"

A német kormány jóváhagyta a Cem Özdemir szövetségi élelmiszer- és mezőgazdasági miniszter által előterjesztett, az eredetmegjelölésről szóló rendeletet. Ez azt jelenti, hogy a jövőben a csomagolatlan húsokon is fel kell tüntetni a származás helyét.

Kabáról indult hazai térhódítása

A chilipaprika érdekes helyet foglal el a kultúrnövények között. Zöldségként termesztik, de élvezeti termékként, fűszerként fogyasztják. A gyógyhatással is rendelkező bogyót egyre többen kedvelik hazánkban is, és gyorsan terjedő népszerűségéhez jelentősen hozzájárult a Chili Hungária Manufaktúra.

9 szénhidrát, amelyekre szükségünk van az étrendünkben

Bár a szénhidrátoknak rossz híre van, amiért túl gyorsan megemelik a vércukorszintet, nem minden szénhidrát egyforma. Míg a finomított szénhidrátokban és hozzáadott cukorban gazdag étrend összefüggésbe hozható a betegségek, köztük a 2-es típusú cukorbetegség és a szívbetegségek fokozott kockázatával, néhány szénhidrátban gazdag élelmiszer hihetetlenül tápláló, és megvédheti az egészséget.