0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 26.

Zöldgazdasági átállást segítő újításokat várnak a Zöldinnovációs és Energiahatékonysági Expóra

A MATE Körforgásos Gazdaság Elemző Központja első ízben hirdeti meg a Zöldinnovációs és Energiahatékonysági Expót, melynek keretében ágazatsemlegesen vonultatják fel azokat a hazai ötleteket, termékeket, szolgáltatásokat, eljárásokat és stratégiákat, amelyek a klímacélok magyarországi megvalósítását és egyúttal a magyar gazdaság versenyképességét, zöldgazdasági átállását leginkább támogatják.

A magyar gazdaság számos olyan termékkel és szolgáltatással bővült az elmúlt időszakban, amelyek a környezeti lábnyom mérséklése révén szolgálják a klímacélok hosszú távú megvalósítását. Ezek a zöldinnovációs, energiahatékonysági újítások számos ágazat sajátjai, a klímacélokat azonban csak a különböző szegmensek együtt gondolkodása és együttes tevékenysége révén tudjuk elérni – hangzott el a Zöldinnovációs és Energiahatékonysági Expó nyitó rendezvényén május 8-án, Gödöllőn.

Dr. Mezőszentgyörgyi Dávid, a MATE stratégiai és fejlesztési rektorhelyettese beszédében emlékeztetett, a MATE-n több mint egy éve működik a Körforgásos Gazdaság Elemző Központ, amely több sikeres akciójával bizonyította már, hogy a gyakorlatban is képes példát mutatni a zöld átállás kapcsán. Ezt támasztja alá többek között a tavalyi zöld EFOTT is, ahol a fesztiválon keletkező összes biohulladékot komposztálta a MATE.

A több mint húsz közreműködő szervezet támogatásával megvalósuló Zöld Expó megszervezésével a MATE a további változások élére kíván állni, hogy a zöld átállás még hamarabb bekövetkezhessen és hogy a kapcsolódó termékek, megoldások és know-how-k révén mindannyian egy fenntartható, biztonságos környezetben érezzük magunkat.

„A felsőoktatási intézmények állandó, stabil térségi szereplők, ezért aktív szerepvállalásuk nemcsak az oktatás, kutatás és az innováció színterén, de a gazdaság és a társadalom fejlesztésében, a felzárkóztatásban, illetve a térségi szereplőkkel való szorosabb partneri-hálózati együttműködésben is kiemelkedő” – emelte ki Dr. Varga-Bajusz Veronika, a Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára a MATE szerepével kapcsolatban.

Dr. Boros Anita központvezető előadásában a nemzetközi kutatásokat mutatta be a zöldinnováció és az energiahatékonyság vonatkozásában. Mint kiemelte, „egyes kutatások kimutatták, hogy a zöld technológiai innováció jelentős hatással van az energiahatékonyság növelésére. A környezetvédelmi szabályozásban kitűzött célok elérése érdekében a vállalkozásokat arra ösztönzik, hogy termelési tevékenységeik során olyan zöld technológiát és összetevőket alkalmazzanak, amelyek az energiahatékonyságot is befolyásolják.”

A Zöld Expó keretében több díjjal is elismerik majd a megjelenő legkiválóbb innovációkat, így gazdára talál többek között a Zöldinnovációs és Zöldgazdaságai Díj, valamint a Zöldinnovációs és Zöldgazdasági Nívódíj is.

További részletek és pályázati felhívás: www.e-expo2023.hu

Forrás: MATE