0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 24.

Szedd magad, egy helyen

Több, mint 40 éve indult útjára a saját kezű gyümölcsszedés Magyarországon, de nagyon sokáig nem hirdették, nem is reklámozták, így elsősorban csak a közelben lakók értesültek a lehetőségekről. Mostanában egyre népszerűbbé válnak azok a kertek, oldalak, szolgáltatások, amelyek alternatívát kínálnak a boltokban és piacokon elérhető választék mellett.

Egyre több gazda nyitja meg a kapuit az érdeklődők előtt, és egyre többen kimondottan keresik ezeket a kerteket, mivel felismerik, hogy a saját kezű gyümölcs-, zöldség- és virágszedés nemcsak friss, jó minőségű és jó ár-értékarányú terményt, hanem élményt is kínál.

A látogatások a gyümölcsösökben és virágföldeken vonzó családi programmá válhatnak, amely során közösen lehet felfedezni, munkálkodni és tanulni.

A szeddlemagad.hu weboldal országos viszonylatban gyűjti és rendszerezi az információt a szedd magad kertekről, földekről és akciókról. A weboldalon jelenleg 125 kert elérhető, amelyekben összesen 20 féle gyümölcsöt, 5 féle virágot és 3 féle zöldséget lehet szedni. A kertekre, terményekre és akciókra megyei bontásban, terményenként (gyümölcs, virág, zöldség) és akciónként is rá lehet keresni. A szerkesztők az adatokat folyamatosan bővítik és aktualizálják.

Már nem csak néhány fajta gyümölcsöt – például almát, őszibarackot, kajszit, cseresznyét, meggyet – szüretelhetünk magunk, hanem például szőlőt, málnát, ribizlit, egrest, dinnyét, áfonyát, fekete berkenyét vagy fanyarkát is. Az utóbbi években gombamód szaporodnak a nyitott levendulaföldek is, amelyeken sokszor tulipánt és nárciszt is lehet már szedni, de előfordulhat jácint is. Aki pedig spárgát, paradicsomot és különféle paprikákat szeretne magának szüretelni, egy kecskeméti gazdaság elérhetőségeit találja meg a weboldalon.

A szedd magad akciók természetesen minden évben változnak, például az időjárás függvényében, de könnyen előfordulhat az is, hogy egy-egy nagyobb esőzés vagy hétvégi vásárlói roham után néhány napra bezárnak a kertek, ezért mielőtt elindulunk,

mindig ajánlott tájékozódni a honlapon megadott elérhetőségeken.

Aki még kezdő a gyümölcsszedésben és -felhasználásban, például a befőzésben, annak érdemes a weboldal Szedd Magad Kisokos menüjébe is beleolvasni. Megtudhatja például, hogy milyen eszközöket, edényeket vigyen magával, mikor ne menjen gyümölcsöt szedni, hogyan készüljön fel a maradéktalan feldolgozásra, vagy, hogy miért szedje csak a szép, egészséges szemeket, mégpedig kocsánnyal együtt. Nagyon sok értékes információval, gyakorlati ismerettel lehet gazdagabb, mielőtt nekivágna a gyümölcsösöknek vagy eperföldeknek.

Forrás: szeddlemagad.hu