0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Magas vérnyomás esetén ez a legjobb ebéd, ha fogyni szeretnénk

Az ebéd kiválasztása nehéz feladat lehet, ha a vérnyomásunkat figyelembe kell vennünk miközben fogyási céljaink vannak, különösen, ha azt is szeretnénk, hogy az étel jó ízű legyen.

Egyszerű megoldás lehet beugrani egy gyorsétterembe, vagy akár teljesen kihagyni az ebédet, de ezek a lehetőségek nem a legjobbak a szív egészsége szempontjából.

A legjobb és a legrosszabb ételek az egészséges vérnyomás érdekében

Ha olyan ételeket szeretnénk fogyasztani, amelyek segíthetnek csökkenteni a vérnyomást és támogatják a fogyókúrás erőfeszítéseket, van néhány étel, amely minden szempontból tökéletesnek bizonyul.

A fogyókúra-barát ebéd kiválasztása magas vérnyomás esetén

A fogyást és az egészséges vérnyomást támogató étkezéshez a legjobb tanács, ha olyan ételt keresünk, amely a DASH-diéta irányelvei közé tartozik.

A DASH-diéta (a Dietary Approaches to Stop Hypertension rövidítése) helyes betartása a vérnyomás és a testsúly csökkenésével jár együtt.

A DASH-diétához a következő ételek fogyasztása javasolt:

  • káliumban, kalciumban, magnéziumban és rostban gazdag élelmiszerek
  • alacsony telített zsírsav- és nátriumtartalmú ételek
  • teljes kiőrlésű gabonafélék
  • zöldségek
  • gyümölcsök
  • zsírmentes vagy alacsony zsírtartalmú tejtermékek
  • diófélék
  • magvak
  • hüvelyesek

A DASH a következő ételek korlátozását javasolja:

  • hozzáadott cukrok
  • olajban sült ételek
  • ultra-feldolgozott élelmiszerek
  • magas zsírtartalmú húsok és teljes zsírtartalmú tejtermékek

Ezen elvek szem előtt tartása segíthet eldönteni, hogy egy ebédlehetőség „jót tesz-e”, vagy inkább kihagyandó, ha a vérnyomás csökkentése és a testsúly kezelése a cél.

A tökéletes ebéd a fogyáshoz, ha magas a vérnyomásunk

Sok étel remek választás lehet, ha fogyni szeretnénk és magas a vérnyomásunk. Mindaddig, amíg az étkezés összeállítása a DASH-diéta irányelvein belül marad, biztosak lehetünk benne, hogy szívbarát döntést hoztunk.

Próbáljuk ki, hogy a klasszikus csirkesalátát lecseréljük egy áfonyás-diós csicseriborsó salátára, mely tele van olyan tápanyagokkal, amelyek mindkét célunkat támogatják.

Ez az étel alacsony zsírtartalmú joghurttal, dióval, csicseriborsóval és zöldségekkel készül. Mindössze annyi a dolgunk az elkészítése során, hogy felkell nyitnunk egy konzerv csicseriborsót, és fel kell aprítanunk egy kis hagymát és zellert, de kevesebb, mint 10 perc alatt kész is. Emellett sokféleképpen tálalható, például két szelet teljes kiőrlésű kenyér között, leveles zöldek ágyán, wrapben.

Miért olyan nagyszerű?

Bárhogyan is fogyasztjuk ezt a csicseriborsó salátát, számos oka van annak, hogy az egyik legjobb ebéd a fogyás és az egészséges vérnyomás támogatására.

Tele van ásványi anyagokkal: A DASH-diéta ösztönzi a magnézium, a kalcium és a kálium ásványi anyagok fogyasztását, amelyek mindegyike segít a vérnyomás szabályozásában. A csicseriborsónak ebben központi szerepe van.

Segít a vércukorszint kezelésében: A csicseriborsó természetes forrása a rostoknak, a növényi eredetű fehérjéknek és más kulcsfontosságú tápanyagoknak, például a folsavnak is.

A kutatások szerint a csicseriborsó fogyasztása jótékonyan hat a vércukorszint szabályozására, és segíthet a testsúlyszabályozásban az étvágy és az energiabevitel csökkentésével

– olvasható a Nutrients című folyóiratban 2020-ban megjelent kutatásban.

Növényi alapú fehérjeforrást biztosít: A diót az Amerikai Szív Szövetség szívbarát élelmiszerré minősítette. Ugyanis a diók fehérjét is tartalmaznak, egy olyan tápanyagot, amely a Journal of Obesity & Metabolic Syndrome 2020-as kutatása szerint támogatja a fogyást. Az USDA (Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma) szerint a dió közel 30 grammonként több mint 4 gramm fehérjét, valamint omega-3 zsírsavakat, rostokat, antioxidánsokat és mikrotápanyagokat biztosít.

Emellett a dió egyedülálló előnyökkel járhat. Egy tanulmány kimutatta, hogy a diófogyasztás csökkentette a szisztolés vérnyomást egy idősebb populáció körében, különösen az enyhén magas vérnyomásban szenvedőknél.

Probiotikumokat tartalmaz az egészséges bélrendszerért: Ami a csicseriborsósalátát összefogja, az a joghurttal készült krémes öntet. A joghurt kalcium- és élő kultúrák forrása, amelyek támogathatják az egészséges és változatos bélmikrobiótát. Az adatok azt mutatják, hogy az erjesztett tejtermékek, például a joghurt fogyasztása összefügg az egészséges testtömeggel és vérnyomással.

Valamint további adatok azt mutatták, hogy a kiegyensúlyozott bélmikrobióta szerepet játszhat a fogyókúrás célok elérésében.

Elősegítheti az erek egészségét: Amikor megpróbáljuk kezelni a vérnyomást, az erek tágulását elősegítő élelmiszerek fogyasztása segíthet a vér szabadabb áramlásában, ami végső soron alacsonyabb vérnyomást eredményezhet. Az áfonya fogyasztása, mint ebben a salátában is, bizonyítottan javítja az erek bélésének működését is, ami segít a vérnyomás szabályozásában.

Egyéb tippek a fogyáshoz és a vérnyomás kezeléséhez

Az áfonyás-diós csicseriborsó saláta fogyasztása biztosítja a tápanyagok megfelelő egyensúlyát a fogyás és a vérnyomáscsökkentő célok támogatásához. Az ehhez hasonló ebédek beiktatása mellett más dolgokat is tehetünk a szívbarát életmód érdekében, például:

  • napi testmozgás beiktatása
  • a minőségi alvás előtérbe helyezése
  • stressz kezelés
  • friss fűszernövények használata az ételek ízesítésére, ahelyett, hogy a hozzáadott sóra hagyatkoznánk
Forrás: eatingwell.com