Back to top

Agrártudomány közérthetően

A Debreceni Egyetem agrártudományok területén elért eredményeinek szélesebb körű megismertetése céljából írt alá együttműködési megállapodást a Debreceni Egyetem és a Magyar Mezőgazdaság Kiadó Kft. A partnerség keretében a médiavállalat felületein is megjelennek az intézmény kutatóinak tudományos cikkei.

A Debreceni Egyetem (DE) Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar (MÉK) és a Magyar Mezőgazdaság Kiadó Kft. több évtizede ápol széleskörű szakmai kapcsolatot. A kar oktatói több ágazatot érintően publikálnak szakmai írásokat a médiavállalat lapjaiban. A megállapodás révén újabb felületeken jelenhetnek meg a DE kutatási eredményei.

- A Magyar Mezőgazdaság Kiadó Kft. egy olyan kommunikációs csatorna, amely széles körben, hitelesen képes segíteni a tudományos eredményeink közvetítését.

Fotó: unideb.hu
A kutatók tudományos eredményeinek ugyanis minden esetben hasznosulniuk kell a gyakorlatban, csak így van értelme lefolytatni a kutatásokat. Éppen ezért fontos, hogy ezek az eredmények magas színvonalon legyenek továbbítva a szakma felé. A megállapodás révén még nagyobb szerepet kaphat a DE a tudásátadásban – mondta a partneri szerződés aláírása kapcsán Jávor András rektori főtanácsadó.

A Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar professor emeritusa kiemelte: a Debreceni Egyetem agrárstratégiája szerint az intézmény a Tisza 157 ezer négyzetkilométernyi vízgyűjtőterületének gazdálkodásáért felelős, tudományos eredményeit ezen a területen kell megosztania. Ebben partner a médiavállalat, amely fontosnak tartja, hogy a határon túl is tájékoztasson.

A Debreceni Egyetem agrárképzési, kutatási és fejlesztési tevékenységét három szervezeti egység látja el. A Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar (MÉK), a Gazdaságtudományi Kar (GTK), valamint az Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság (AKIT) tudományos eredményei kapnak nagyobb nyilvánosságot az együttműködésnek köszönhetően.

Fotó: unideb.hu
- A Debreceni Egyetem a modellváltás révén folyamatosan fejleszti oktatási és kutatási portfólióját. A debreceni agrárképzés vezető szerepének megőrzéséhez azonban elengedhetetlen, hogy szoros kapcsolatot ápoljunk a médiumokkal innovációs tevékenységünk, oktatási programjaink megismertetése érdekében – hangsúlyozta Harsányi Endre agrár- és élelmiszertudomány fejlesztéséért felelős ágazatfejlesztési rektorhelyettes, az Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság főigazgatója.

Hájos László, a Magyar Mezőgazdaság Kiadó Kft. tulajdonosa szerint a Debreceni Egyetem kutatóinak, tanárainak szakmai megalapozottságával tovább gazdagodik a Magyar Mezőgazdaság.

- Célunk, hogy médiafelületeinken már a Z generációt is megszólítsuk. Elkötelezettek vagyunk, hogy az agrárium iránt érdeklődő fiatalokat a szakma irányába tereljük.

Fotó: Molnár Péter
Az intézménytől kapott szakmai tájékoztatók segíthetik a gazdatársadalom előrehaladását, ebben nyújt nagy segítséget a Debreceni Egyetemmel kötött megállapodás – tette hozzá Kadosa Gábor, a Magyar Mezőgazdaság Kiadó Kft. marketing koordinátora.

A Magyar Mezőgazdaság Kiadó Kft. jelenleg az ország legnagyobb portfóliójával rendelkező agrármédia cége, tíz agrártémájú szaklap és magazin kiadója, emellett agrárhírportált, heti hírlevelet és több közösségi média-felületet üzemeltet.

Kiadványai lefedik az agrárium minden szegmensét, a kertészeti magazintól a professzionális szakmai, agrárgazdasági lapokon át a Magyar Tudományos Akadémia által is akkreditált Borászati Füzetekig.

A kiadó gondozza a Magyar Mezőgazdaság, valamint a Kertészet és Szőlészet hetilapot is, melyek terjesztési sűrűségüket tekintve egyedülállóak a hazai agrármédia-piacon.

Fotó: unideb.hu

Forrás: 
Debreceni Egyetem

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Több mint 171 milliárd forint értékben támogat új beruházásokat az Agrárminisztérium

A 80%-os nemzeti kiegészítő finanszírozásnak köszönhetőn 2021-től 1300 milliárd forint értékben támogatott a kormány mezőgazdasági és élelmiszeripari beruházásokat, ezen felül a napokban újabb 400 projekt részesül 171,5 milliárd forintban a Vidékfejlesztési Program keretében – jelentette be Nagy István agrárminiszter.

Részben újraindult Románia legnagyobb műtrágyaüzeme

Részben újra elindította a termelést szerdán Románia legnagyobb műtrágyaüzeme, a Marosvásárhely határában található Azomures, mely 2021 decemberében állította le a gyártást a magas energiaárak miatt - írta szerdán a Economedia.ro román gazdasági portál.

A floridai cukornád termesztő digitális tervei kikristályosodnak

Évek óta több milliárd dollárnyi technológiai innováció árasztja el az amerikai mezőgazdasági szektort is, és a gazdálkodási folyamat során a legkorszerűbb adatgyűjtést és -elemzést ígérik. Egyes gazdaságok csak most kezdik kitalálni, hogyan lehet ezeket az adatokat működésbe hozni.

Közvetlenül beküldhetőek az adatok a Nemzeti Talajtani Adatbázisba

Elindult a Nébih új szolgáltatása, amely lehetővé teszi a közvetlen adatbeküldést a talajvizsgálatokat végző laboratóriumok számára a Nemzeti Talajtani Adatbázisba. A frissített WEB-API szolgáltatás WSDL leírása elérhető a hivatal honlapján.

Átfogó kiadványt készített a NAK a hazai agrárium kihívásairól, fejlődési lehetőségeiről

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) az elmúlt hónapokban – a globális tényezőket is figyelembe véve – széles kitekintésben és részletesen is értékelte az ágazat helyzetét, fejlődési lehetőségeit, és a hatékonyságot, versenyképességet javító konkrét javaslatokat fogalmazott meg.

Szoros együttműködést követel a természetkárosító bűncselekmények elleni fellépés

A klímaválság mellett ökológiai válság tanúi is vagyunk, amely válaszlépésekre kell, hogy késztessen minket – jelentette ki Balczó Bertalan, az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős helyettes államtitkára a LIFE SWIPE (Successful Wildlife Crime Prosecution in Europe) projekt záróeseményén, kedden.

Zöld technológiaváltást sürget a KAP új támogatási rendszere

Új támogatási rendszer lép életbe a Közös Agrárpolitikában, amely minden eddiginél nagyobb hangsúlyt fektet az ágazat környezettudatos működésére. Emellett a támogatások újfajta elosztása, a kisebb gazdaságok segítése is megvalósul a 2023-2027-es ciklusban.

Jelentősen nőtt a beruházások volumene az ingatlanberuházások, a feldolgozóipar és a mezőgazdaság területén

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 2023 első negyedévében a beruházások mértéke éves alapon 2,8 százalékkal mérséklődött.

Zavarosan indult a felvidéki agrár-ágazat éve

Nehéz időket kell megtapasztalniuk a szlovákiai gazdáknak. Nyakukon a támogatási kérelmek leadása, de újak és sokszor kidolgozatlanok, előkészítetlenek a követelmények. A kormány – és vele az agrárminiszter – cseréje emellett csak mellékes eseménynek tűnik. Az agrárminisztérium vezetőinek cseréjéhez lassan már hozzászoknak.

Embertelen körülmények a német ültetvényeken

A német ültetvényeken dolgozó idénymunkások olyan körülmények között dolgoznak, amelyek az emberi méltóságot csorbítják, derül ki az Oxfam nemzetközi humanitárius szervezet legfrissebb felméréséből.