0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2023. szeptember 27.

A popcorn meglepő egészségügyi előnyei

Abban mindannyian egyetérthetünk, hogy egyetlen filmes este sem teljes egy tál popcorn nélkül. A jó hír az, hogy ha egészségtudatosabban étkezünk, még nem jelenti azt, hogy félre kell tennünk a nassolnivalót. Ha csökkentjük a vaj, a só és az olaj mennyiségét, a popcorn valójában egy egészséges, alacsony kalóriatartalmú snack, amely számos előnnyel jár.

Az American Heart Association szerint a pattogtatott kukorica remek módja annak, hogy azok, akik megpróbálják átállítani étkezési szokásaikat, könnyen beilleszthessenek étrendjükbe néhány teljes kiőrlésű gabonafélét.

Remek rostforrás, és antioxidánsokban gazdag, ami javíthatja a keringést és az általános emésztési egészséget.

Ezenkívül a pattogatott kukorica teljes kiőrlésű gabona státusza azt jelenti, hogy segíthet a szívbetegségek, sőt, bizonyos rákos megbetegedések megelőzésében is. Íme, néhány ok, amiért érdemes popcornt fogyasztani!

Magas a rosttartalma

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) megjegyzi, hogy a pattogatott kukorica 100%-ban teljes kiőrlésű gabona, és már egy adag is a legtöbb ember napi rostszükségletének 15%-át biztosítja. A pattogatott kukorica magas rosttartalma azt jelenti, hogy jót tesz az emésztésnek és egész nap teltségérzetet biztosít, ami azt jelenti, hogy hajlamosak lehetünk kevesebbet enni. Ezenkívül a szív egészségének is jót tesz, és elősegíti az egészséges bélbaktériumok kialakulását, ami tovább növeli az emésztés egészségét.

A British Medical Journal 2013-as áttekintése kimutatta, hogy a magas rosttartalmú étrend összefügg a szív- és érrendszeri betegségek alacsonyabb kockázatával.

Emellett egy másik 2013-as metaanalízis, azt mutatta, hogy a rostbevitel növelése 6%-kal csökkentette az emberek cukorbetegségének kockázatát. Mivel általában egy embernek naponta körülbelül 25 gramm rostra van szüksége, és egy 100 grammos adag pattogatott kukorica körülbelül 15 gramm rostot tartalmaz.

Nagy mennyiségű antioxidánst tartalmaz

Az antioxidánsok étrendbe való beillesztésének egészségügyi előnyei jól dokumentáltak. Segíthet csökkenteni a szívbetegségek, a prosztatarák és a kognitív hanyatlás kockázatát. Az antioxidánsokban gazdag élelmiszerek közé tartoznak a gyümölcsök, a hüvelyesek és a babfélék, valamint a teljes kiőrlésű gabonafélék. A pattogatott kukorica tele van növényi eredetű antioxidánsokkal, úgynevezett polifenolokkal, amelyek javíthatják a keringést és az emésztést, miközben segítenek a betegségek megelőzésében is.

Számos tanulmány bizonyította a popcorn jótékony antioxidáns tulajdonságait, köztük a Scrantoni Egyetem 2012-es tanulmánya is.

E tanulmány szerint a jelen lévő polifenolok mennyisége körülbelül 300 milligramm volt adagonként. Összehasonlításképpen, egy adag csemegekukorica 114 milligrammot tartalmaz, míg a gyümölcsök 160 milligramm polifenolt kínálnak. Egy adag pattogatott kukorica az ember napi átlagos bevitelének 13%-át biztosíthatja. Ráadásul a pattogatott kukorica polifenolszintje vetekszik a diófélék vagy a teljes kiőrlésű tortillachipszek polifenolszintjével.

Nagyszerű B-vitamin forrás

A Healthline szerint az egészséges táplálkozás alapanyaga, az úgynevezett B-vitamin-komplex, mely 8 féle B-vitaminból áll. Ezek a vitaminok fontos szerepet játszanak az agyműködésben, az emésztés egészségében, az izomzatban és az erős látásban. A terhes és szoptató nők számára is előnyösek lehetnek, a férfiaknál pedig idősebb korban növelhetik a tesztoszteronszintet.

A B-komplex nyolc vitaminja közül három – tiamin, niacin és piridoxin – megtalálható a pattogatott kukoricában.

Egy 100 grammos adag levegőn pattogtatott kukorica az ajánlott napi bevitel (RDI) körülbelül 7%-át tartalmazza tiaminból, 8%-át piridoxinból és lenyűgöző 12%-át niacinnak. A niacin a pattanások kezelésétől kezdve a HDL-koleszterin, az úgynevezett „jó koleszterin” szintjének emeléséig mindenben hasznos lehet a szervezetben. Eközben a piridoxin segíthet a szívbetegségek kivédésében, és hasznos szövetséges lehet a reumás ízületi gyulladás ellen is.

Hangulatjavító lehet

A triptofán egy olyan aminosav, amelyet a szervezet nem képes saját maga előállítani, mégis kulcsfontosságú mind a melatonin, amely segíti az alvást, mind a szerotonin termelésében, amely képes kezelni a hangulatot. A triptofán segíthet a depresszióban, a kognitív képességekben, a memóriában és a tanulásban. Mivel azonban nem a szervezetünk állítja elő, triptofánban gazdag élelmiszereket kell fogyasztanunk ahhoz, hogy hozzájussunk a napi adaghoz.

A triptofán számos élelmiszerben megtalálható, mint például a tejben, a tonhalkonzervekben, zabban, gyümölcsökben és a pattogatott kukoricában is.

A Journal of Nutritional Science című folyóiratban közzétett 2013-as tanulmány szerint azok a gyerekek, akik lefekvés előtt popcornt és dióféléket fogyasztottak, hosszabb és pihentetőbb alvást élveztek, mint azok, akik olyan ételeket ettek, mint a pizza vagy a hamburger. Emellett a pattogatott kukorica magas B3-vitamin-, azaz niacin-tartalmú, amely bizonyítottan segít a depresszió, a szorongás és az apátia kivédésében.

Segíthet a vércukorszint szabályozásában

A Medical News Today szerint a cukorbetegeknek figyelembe kell venniük az általuk fogyasztott élelmiszerek glikémiás indexét (GI). Egy élelmiszer GI-értéke arra utal, hogy az étel elfogyasztása után milyen gyorsan kerül a véráramba az adott termékből származó cukor. A magas GI-vel rendelkező élelmiszer azt jelenti, hogy a cukor gyorsabban kerül a véráramba, és ezért a vércukorszint megugrik.

A popcornnak viszonylag alacsony a GI-értéke, ami azt jelenti, hogy a szervezet lassabban szívja fel, így alacsonyan tartja a vércukorszintet.

Ha a popcornt vajjal, olajjal és egyéb feltétekkel készítjük el, akkor semmissé tesszük az egészséges hatását, és esetleg vércukorszint-emelkedést okozunk. Ha a pattogtatott kukoricát zsíros vagy cukros adalékanyagok és ízesítők nélkül fogyasztjuk, akkor biztosak lehetünk benne, hogy egészséges nassolnivalót fogyasztunk, amely nem fogja megzavarni a vércukorszintünket. Emellett az adagok mérete is fontos, így maximum két adag ajánlott egy alkalommal, ugyanis a túlzásba vitt fogyasztás súlygyarapodást és egyéb egészségügyi problémákat okozhat.

Segítséget nyújthat bizonyos rákos megbetegedések megelőzésében

A csemegekukoricával és a teljes kiőrlésű gabonafélékkel együtt a pattogatott kukorica is magas ferulasav-tartalmú. Ez egy erős antioxidáns vegyület, amely gyulladáscsökkentő tulajdonságairól, vérnyomáscsökkentő képességéről és krónikus betegségekkel, köztük egyes rákos megbetegedésekkel szembeni erejéről ismert.

Egy 100 grammnyi pattogatott kukorica több mint 300 milligramm ferulasavat tartalmaz, így az egyik legjobb elérhető forrása a vegyületnek.

Bár a ferulasav rákellenes képességeit teljes mértékét még nem határozták meg, egy 2018-ban közzétett tanulmány kimutatta a ferulasav hatékonyságát a rákos sejtek proliferációjának gátlásában, ami arra utal, hogy a ferulasav rákellenes gyógyszerként is alkalmazható. Emellett egy 2016-os tanulmány megjegyzi, hogy a ferulasav más kutatások során bizonyította, hogy bizonyos rákos megbetegedésekben, többek között vastagbél- és tüdőrákban potenciálisan képes gátolni a növekedést és csökkenteni a tumor méretét.

Jótékony hatással lehet a csontok egészségére

Már ismert tény, hogy a kalcium a csontok egészségének fontos eleme, de a foszfor is közrejátszik a csontok erősen tartásában. Számos olyan élelmiszer van, amely foszforban gazdag, köztük a csirke, a sertéshús, bizonyos halak és a tejtermékek. A pattogatott kukorica jó foszforforrás, mivel egy közel 700 grammos adag 86 milligrammot tartalmaz. Ez a felnőttek számára ajánlott napi átlagszükséglet közel 10%-át teszi ki.

A foszfor mellett a pattogatott kukorica mangántartalma is igen magas, egy 100 grammos adag a napi ajánlott bevitel több mint felét tartalmazza.

A mangán fontos a csontok, a kötőszövetek és a véralvadás felépítésében is. Emellett hatékonyan harcol a szabad gyökök ellen is, amelyek károsíthatják a szervezet sejtjeit.

Jót tesz a vérnek

A Vöröskereszt szerint a vas fontos ásványi anyag a szervezetben, és körülbelül 70%-a megtalálható a hemoglobinban, a vörösvértestekben található fehérjében. A vérében lévő vas azt jelenti, hogy a vörösvértestek jobban képesek oxigént szállítani a szervezetben. Az alacsony vasszint vashiányos vérszegénységet eredményezhet, amely fáradtsággal és szédüléssel járó állapot.

A popcorn meglepően jó vasforrás: 100 grammja több mint 3 milligramm vasat tartalmaz, ami a napi szükséglet 18%-a. Összehasonlításképpen az USDA megjegyzi, hogy a spenót adagonként csak 2,71 milligramm vasat tartalmaz. Emellett a pattogatott kukorica teljes kiőrlésű gabonából készült ételként hatékonyan csökkentheti a vérnyomást.

A teljes kiőrlésű gabonafélék magas káliumtartalma, valamint az erek károsodását csökkentő képességük miatt jó kiegészítői az egészséges, kiegyensúlyozott étrendnek.

Nem minden pattogatott kukorica egészséges

Bár a pattogatott kukoricának minden bizonnyal számos egészségügyi előnye van, fontos megjegyezni, hogy ez nem jelenti azt, hogy bármilyen típusú pattogatott kukoricát kockázatmentesen fogyaszthatunk. Az American Heart Association például megjegyzi, hogy a mozikban fogyasztott popcorn, bár népszerű rágcsálnivaló, általában nem egészséges. A moziban felszolgált popcorn több mint 1000 kalóriát és több mint 2600 milligramm nátriumot tartalmazhat.

A mikrohullámú sütőben pattogatott kukoricát is felvehetjük az elkerülendő rágcsálnivalók listájára.

A Healthline szerint a legnagyobb probléma ezzel a fajta pattogatott kukoricával a perfluorozott vegyületek, vagyis a PFC-k jelenléte. Ezek a vegyületek a mikrohullámú pattogatott kukorica zacskóin találhatóak, és arra szolgálnak, hogy megakadályozzák az olaj kiszivárgását a zacskón keresztül. Melegítéskor ezek a PFC-k perfluoroktánsavvá bomolhatnak le, ami összefüggésbe hozható a rákos megbetegedésekkel. Ha azonban kihagyjuk a vajat, az olajat és a zsírokat, és maradunk a levegőn pattogtatott változatnál, semmi sem akadályozhatja meg, hogy nyugodt szívvel nassoljuk.

További cikkeink a témában:

 

Forrás: healthdigest.com