Ennek a népszerű, ősi italnak számtalan pozitív hatása van egészségre, a fogyástól az emésztésig. Mint kiderült, még bizonyos időskori betegségekkel szemben is védelmet nyújthat.
Susan Schachter, dietetikus elmondta, hogy ez az ízletes tea hogyan csökkentheti a betegségek kockázatát a kor előrehaladtával, például a szív és az agy egészségére nézve.
Hogyan csökkenti a zöld tea az időskori betegségek kockázatát?
Az alábbiakban csak néhányat említünk a zöld tea által kínált előnyök közül.
Antioxidánsok: A zöld tea egyik legnagyobb előnye, különösen az időskori betegségek elleni küzdelemben, hogy tele van antioxidánsokkal. „A zöld tea antioxidánsokban gazdag, különösen katekinekben és polifenolokban” – magyarázza Schachter.
A káros molekulák semlegesítésével a zöld tea támogatja az egészséges sejtműködést és véd az időskori betegségekkel szemben.” Az antioxidánsok számos más élelmiszerben is megtalálhatók, többek között a bogyós gyümölcsökben, sőt még az étcsokoládéban is.
A szív egészsége: A zöld tea fogyasztása a szív egészségének javítására remek lehetőség. „A zöld teában található antioxidánsok segítenek csökkenteni a koleszterinszintet, különösen az LDL (rossz) koleszterinszintet. Azáltal, hogy csökkenti az LDL-koleszterin oxidációját és gátolja a vérrögök kialakulását, a zöld tea támogatja a szív- és érrendszer egészségét, és csökkenti a szívbetegségek kockázatát” – mondja Schachter. Természetesen a szív egészségének megőrzése számos mindennapos szokást igényel, de az antioxidánsokban gazdag élelmiszerek és italok, például a zöld tea beillesztése az étrendbe egy nagyszerű lépés.
Az agy védelme: A zöld tea a kognitív egészség kordában tartásában és az agyi betegségek kockázatának csökkentésében is fantasztikus.
Tanulmányok szerint a zöld tea fogyasztása összefügg a kognitív hanyatlás és az olyan neurodegeneratív betegségek, mint az Alzheimer- és a Parkinson-kór alacsonyabb kockázatával.
Szerinte ez annak köszönhető, hogy a zöld teában található bioaktív vegyületek segítenek megvédeni az agysejteket az oxidatív károsodástól, és csökkentik a fehérje plakkok és csomók kialakulását, amelyek jellemzőek ezekre a betegségekre.
Gyulladáscsökkentő hatások: A gyulladás az öregedéssel összefüggő betegségek egyik fő tényezője. Szerencsére azzal, hogy gyulladáscsökkentő ételeket és italokat építünk be az étrendbe, segíthetünk megelőzni ezt.
„A zöld tea gyulladáscsökkentő vegyületeket tartalmaz, amelyek segíthetnek csökkenteni a gyulladást az egész szervezetben” – mondja Schachter.
Természetesen fontos megjegyezni, hogy a zöld tea fogyasztása önmagában nem nyújt teljes védelmet a betegségekkel szemben. „Bár a zöld tea potenciális egészségügyi előnyöket kínál, az egyéni eredmények eltérőek lehetnek, és nem szabad önálló megoldásként tekinteni rá” – emlékeztet Schachter.
„A kiegyensúlyozott életmód, beleértve a tápláló étrendet, a rendszeres testmozgást és más egészséges szokásokat, alapvető fontosságú az általános jólét és a betegségek megelőzése szempontjából. A zöld tea beépítése az egészséges életmód holisztikus megközelítésének részeként hozzájárulhat az időskori betegségek alacsonyabb kockázatához és elősegítheti a hosszú élettartamot” – zárja gondolatait.


