0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. október 10.

Ellenállóság és szigorú higiénia

A paradicsomhajtatásban világszerte nagy gondot okoz a paradicsom barna termésráncosodás vírus (Tomato Brown Rugose Fruit Virus, ToBRFV). Megjelenése után először szigorú higiéniai óvintézkedések betartását szorgalmazták a fertőzések terjedésének megfékezésére. Emellett pedig megkezdték a rezisztens fajták nemesítését, és már vannak eredmények.

Mórahalmon, a Magyar Paradicsom Napján az Enza Zaden és a Rijk Zwaan cég mutatta be az erre irányuló nemesítési munkáját. Martijn van Stee, az Enza Zaden paradicsomnemesítésért felelős vezetője vázolta, hogy a vírust az első megjelenése óta vizsgálják, és rendkívül sok hasonlóságot találtak közte és a paradicsom mozaik vírus, illetve a dohány mozaik vírus között.

Az 1960-as években felfedezett Tm-22 gén hosszú ideig nyújtott rezisztenciát az utóbbi két vírussal szemben a paradicsomtermesztésben, a ToBRFV azonban át tudta törni az általa biztosított védelmet.

A tünetes termések nem eladhatók, tehát komoly terméskiesést és pénzügyi veszteséget okoz a fertőzés. A kórokozó nagyon könnyen terjed vetőmaggal, növényi részekkel és mechanikai úton is.

A legnagyobb biztonság

A nemesítőháznál intenzív kutatásokat végeztek a rezisztencia kialakítására. Több ezer vadparadicsomot megvizsgáltak, és egy új DNS-szekvenálási technika segítségével a Solanum habrochaites fajban találták meg azt a domináns gént, amely rezisztenssé teszi a paradicsomot a ToBRFV-vel szemben. Ez a gén abba a családba tartozik, ahová a Tm-22 is.

Az Enza Zaden munkatársai úgy vélik, hogy csak a fajták magas szintű ellenálló képessége (high resistance, HR) ad valódi biztonságot a termesztésben. A közepes szintű rezisztencia (intermediate resistance, IR) beépítése nagy előrelépés az ellenállósággal nem rendelkező fajtákhoz képest, ám csupán késleltetni tudja a vírus terjedését.

A vírus ilyenkor jelen van a növényben, vírustüneteket is mutathat a lombon és a terméseken, és csökkenhet a hozam.

Jelenlegi ismereteik alapján a magas szintű ellenállóság esetén a vírus nem terjed az állományon belül és átlagos betegségnyomás mellett a várható hozam sem változik.

A nemesítésben az volt a cél, hogy a fajták magas szintű ellenálló képességéhez kimagasló teljesítmény társuljon. A magas szintű ellenállósággal rendelkező fajtáit az Enza HREZ jelöléssel látja el. A HR alapja egy túlérzékenységi reakció, ami azt jelenti, hogy ha a vírus találkozik a növényi sejttel, akkor a körülötte lévő növényi sejtek elpusztulnak, így blokkolják a vírus egyik sejtről a másikra történő átjutását a növényben.

Kísérleteiket több helyen, köztük Izraelben is folytatják, ahol a vírus először felütötte a fejét. A ToBRFV-vel szemben érzékeny és rezisztens fajtákat állítanak be a kísérletekbe, és szándékosan, provokatívan fertőzött állományban hasonlítják össze őket.

A nagy felületen termesztett paradicsomtípusokból már 25 különböző típusú, bogyóméretű HREZ-fajta van forgalomban, és a számuk folyamatosan növekszik.

A világon pedig már több mint 1100 hektáron termesztenek HREZ-fajtákat. Sőt, megvan az első HR alanyuk is. A biztonságos termesztés szempontjából az optimális az lenne, ha rezisztens alanyra kerülne a rezisztens fajta. A kísérleteikben megfigyelték, hogy extrém esetben, ha az alany nem rezisztens és fertőzött, akkor a növény folyamatos vírusnyomásnak van kitéve az alany irányából. Ilyenkor a rezisztens fajtáknál hiperszenzitív, azaz túlérzékenységi reakció léphet fel, amiből eredően a levélen és a termésen fekete foltok jelenhetnek meg. Megfelelő higiéniával azonban nem rezisztens alanyon is lehet biztonsággal termeszteni HR paradicsomfajtákat.

Ahogyan a Tm-22 gén által létrejött magas fokú rezisztencia több mint ötven éven keresztül megállította a paradicsom és a dohány mozaik vírus terjedését, remélik, hogy a ToBRFV esetében sem lesz ez másképp. Mindemellett azért továbbra is kiemelt fontosságú a higiéniai feltételek betartása és az odafigyelés.

Minden típusban

Tornyai Tibor, a Rijk Zwaan hajtatási paradicsomokért felelős szakembere elmondta, hogy egyes országokban, régiókban igen eltérő a vírusnyomás és a fertőzöttség szintje.

Üzbegisztánban például a termesztők 70-80%-a küzdött a vírussal, míg Horvátországban még nincs tudomásuk a megjelenéséről.

A termesztői igény egyre nagyobb az ellenálló fajtákra, meg kell azonban érteniük a kertészeknek, hogy a nemesítésen kívül sok idő kell a rezisztens fajták vetőmagjának felszaporításához is. A Rijk Zwaan által megtalált rezisztenciaforrás eltér a többi cégétől, az ellenállóság nem hiperszenzitív reakción alapul és magas hőmérsékleten is működőképes. Ennél a vállalatnál csak magas szintű (high resistance, HR) ellenálló képességgel rendelkező fajtajelöltek kerülnek ki a nemesítőktől, amiket Rugose Defense jelzéssel forgalmaznak.

A szakember hangsúlyozta, hogy a rezisztencia nem egyenlő az immunitással, és amíg a közepes szintű rezisztenciával (IR) rendelkező fajta átlagos fertőzésnél már mutathat tüneteket, a HR fajtáknál ez legföljebb erős fertőzésnél lehetséges, a beépített rezisztenciaforrás pedig nagymértékben korlátozza a kórokozó terjedését.

A rezisztenciaszint megállapításához laborban és állományban is történnek vizsgálatok, fertőzés esetén számba veszik a levél- és terméstünetek mértékét, valamint meghatározzák a növényekben a vírusszintet.

Emellett a gyakorlatban, kertészekhez kihelyezett próbatermesztések során vizsgálják a fajták termesztési, agronómiai és fogyasztói értékeit, hogy csak a termelői, fogyasztói igényeknek megfelelő fajták kerüljenek forgalomba.

Minden elterjedten használt alannyal kompatibilisek a Rugose Defense paradicsomfajták. Ők azon a véleményen vannak, hogy az alanyok nem befolyásolják a HR hibridek rezisztenciáját, az érzékeny alanyra oltott HR fajta vírusfertőzés kockázata nélkül termeszthető. A biztonság azonban növelhető az általuk forgalmazott alanyt használva.

Rendelkeznek már kimondottan magyarországi termesztésre javasolt teljes HR fajtaválasztékkal, de kérik, hogy igényeiket a kertészek időben jelezzék, mert a vetőmagkészletek egyelőre korlátozottak.

Tornyai Tibor azt is kiemelte, hogy a legnagyobb biztonságot az adja, ha a HR hibrideket nagyon szigorú higiéniai előírások betartásával termesztik a kertészek.

Forrás: Kertészet és Szőlészet