0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 25.

A franciák imádják a békacombot, de elfogyott

Ha a francia konyhára gondolunk, a csigákon és a libamájon kívül valószínűleg a békacomb jut először eszünkbe. Imádják, és már mind megették.

Franciaországban a legtöbb étteremben rendelhetünk békacombot, amelyet gyakran ropogósra sütve és fokhagymával fűszerezve szolgálnak fel. A franciák évente mintegy 4000 tonnát esznek ebből a hagyományos ételből.

Bár a francia mezőgazdasági minisztérium a keleti Bourgone-Franche-Comté régióban a békacombot kulináris örökségnek tekinti, a legtöbb békacomb manapság külföldről származik.

Franciaországban az ehető békafajok évtizedek óta védettek. Az Európai Unió nagy részében szigorú előírások szabályozzák, hogy mennyit lehet belőlük kifogni.

Franciaország azonban évente több mint 2500 tonna békacombot importál külföldről, hogy kielégítse a keresletet. Az étel Belgiumban is népszerű.
Az európai éhes békaevők azonban gondot okoznak a beszállító országoknak. Indonézia a legnagyobb békacomb-exportőr, és az európaiak csemegeéhsége nemcsak a ritka békafajok állományát, hanem az ökoszisztémák egyensúlyát is veszélyezteti.

A békacombok kereskedelmét a kormány alig szabályozza vagy ellenőrzi, de a szigetországban  vadon élő békák számáról nincsenek hivatalos adatok. Nem tudjuk, hogy hány békát exportálnak és mennyi marad a vadonban, – mondta Ganjar Cahyadi kétéltűspecialista, a Jáva szigetén található Bandung város zoológiai múzeumának kurátora.

Hasonló a helyzet Vietnámban, a kétéltűek másik nagy exportőrében. Az országban a békák száma jelentősen csökkent az elmúlt évtizedekben – mondta Mai Nguyen, a Humane Society International állatvédő szervezet munkatársa.
Amikor gyerekkoromban vidéken éltem, könnyű volt békákat látni és fogni. Ma azonban – majdnem 40 évvel később – már vadon élő békákat is nehéz találni – mondja. A kormány azonban nem tervezi, hogy korlátozza az állatok eladását vagy exportját.

A békák egyszerre zsákmányállatok és vadászok, így a tápláléklánc kritikus részét képezik. Amikor a rovarok, például a szöcskék és a szúnyogok populációjának csökkentéséről van szó, a kétéltűek nélkülözhetetlenek.

A békák természetes rovarirtók. Megeszik a rovarokat, amelyek problémákat okozhatnak a mezőgazdaságban és a közegészségügyben, nélkülük több vegyszert kellene használnunk ezeknek a rovaroknak a visszaszorítására. –

mondta Cahyadi.

Ez a tendencia nemcsak a környezetre, hanem az emberek egészségére is káros lenne.
Cahyadi szerint az egyik megoldás az lehetne, ha a vadászat helyett a békák exportra történő tenyésztésére összpontosítanánk. Ez a helyi gazdaságnak is kedvezne, és munkahelyeket teremtene.
Patrick Francois francia halkereskedő 13 évvel ezelőtt hasonló ötlettel állt elő. Ő hozta létre Franciaország valószínűleg első békafarmját a Provence régióhoz közeli Pierrelatte déli faluban.

Projektjének középpontjában egy különleges békafaj áll, amelyet a tudósok tenyésztettek ki. Míg a békák csak mozgó állatokat esznek, ezek a békák olyan dolgokat is megesznek, amelyek nem mozognak. A békák születésüktől a feldolgozásukig Francois tenyésztőcsarnokának mintegy száz tartályában töltik idejüket, amelyet a hím békák hangos brekegése tölt be.

Ezután  Franciaországban egy maroknyi tenyésztő is követte a példát, és békafarmokat hozott létre.

A mezőgazdasági minisztérium 2019-ben azt írta, hogy a tenyésztők évente körülbelül 10 tonna békacombot termelnek, és becslése szerint ez a jövőben jóval több lehet.
Mindazonáltal még így is valószínűleg csak az ország teljes éves fogyasztásának töredékét fogja biztosítani az ott tenyésztett békák mennyisége, és további behozatalra szorul az ország a békák combjából.

Forrás: scmp.com