0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2023. november 29.

A világ 5 legegészségesebb növénye

Egy átfogó tápanyagvizsgálat eredményeként a vízitorma kapta a legmagasabb pontszámot a "tápanyagsűrűség" tekintetében, így 100-as tökéletes pontszámmal hivatalosan is a világ legegészségesebb élelmiszere lett.

Ez már hivatalos: a vízitorma a növények közül a világ legegészségesebb élelmiszerének minősül. Egy átfogó tápanyagvizsgálat eredményeként a vízitorma kapta a legmagasabb pontszámot a „tápanyagsűrűség” tekintetében, így 100-as tökéletes pontszámmal hivatalosan is a világ legegészségesebb élelmiszere lett.

A CDC  (Centers for Disease Control and Prevention – az Egyesült Államok Betegségmegelőzési és Járványügyi Központja) 41  gyümölcs és zöldség 17 különböző tápanyagmarkerét (pl. kálium, rost, fehérje és kalcium) vizsgálta, ahol a vízitorma (Nasturtium officina) került ki győztesen. De nem ez az egyetlen olyan levélzöldség, amely sok pozitív táplálkozási mutatókkal rendelkezik.

A lista első öt helyezett élelmiszerét mind a zöldségek alkották. A tápanyagsűrűségi pontszámok sorrendjében ide tartozik,

a vízitorma után  a kínai kel (91,99), a mángold (89,27), a céklalevél  (87,08) és a spenót (86,43).

A vizsgálat eredménye rámutatott arra, hogy vízitorma rendszeres fogyasztása miért segíthet az egészség javításában és a krónikus betegségek elleni védelemben. Mindenképpen megérdemli a jó hírnevét mind táplálkozási, mind az íze szempontjából.

Elősegíti a csontok egészségét
Először is rámutatnak, hogy a vízitorma jelentős mennyiségű K-vitamint tartalmaz, ami szintén létfontosságú tápanyag a csontok egészségéhez. Ennek a vitaminnak a hiánya a csontok gyengüléséhez vezethet – gondoljunk csak a csonttörésekre, a rossz testtartásra, a hát- és nyakfájásra és a csontritkulás korai jeleire. Általánosságban elmondható, hogy a K-vitamin ajánlott megfelelő bevitele felnőtt férfiak esetében 120 mikrogramm, felnőtt nők esetében pedig 90 mikrogramm. (Egy csésze apróra vágott vízitorma 85 mikrogramm K-vitamint tartalmaz).

Táplálkozási szakértők viszont felhívják a figyelmet arra, hogy a vízitorma magas K-vitamin-koncentrációja miatt, aki vérhígítót szed, konzultáljon orvosával, mielőtt sok vízitorma kerülne az étrendjébe.

A K-vitamin fontos szerepet játszik a véralvadásban, és a K-vitamin-bevitel drasztikus megváltoztatása az étrenddel befolyásolhatja a gyógyszer hatását.

Támogatja a szív- és érrendszeri egészséget
A vízitorma a szív- és érrendszeri egészség támogatásában is szerepet játszhat. Az antioxidánsok széles skáláját biztosítja, amelyek csökkentik a szívbetegségek kockázatát. Ásványi anyagtartalma – kalcium, kálium, magnézium – miatt a vízitorma segíthet a vérnyomás kezelésében.  Egy csésze apróra vágott vízitorma 112 milligramm káliumot és hét milligramm magnéziumot tartalmaz.

Csökkenti a rák kialakulásának kockázatát
A vízitorma izotiocianátokat tartalmaz, amelyek jótékony hatásúak a rák megelőzésében. Az izotiocianátok, olyan kis molekulák, amelyek csökkentik a rákkeltő anyagok aktiválódását és fokozzák a méregtelenítést.

Elősegíti a szem egészségét
A vízitorma karotinoid- és C-vitamin-tartalma miatt a szem egészségét is segítheti. Egy csésze apróra vágott vízitorma 15 milligramm C-vitamint tartalmaz.  A karotinoidok – mint például a béta-karotin vagy az alfa-karotin – fogyasztására nincs konkrét napi ajánlott mennyiség. Egy csésze apróra vágott vízitorma 649 milligramm béta-karotint tartalmaz, amely a szervezetben A-vitaminná alakul, és így hozzájárul a szem egészségének javításához.

Bár a vízitorma került az első helyre, a listán szereplő másik négy legjobb tápanyagban gazdag élelmiszer is jelentős egészségügyi előnyökkel rendelkezik,

és ne feledjük el, hogy a kínai kel, a mángold, a céklalevél és a spenót mind csak néhány ponttal maradt le a győztestől.

A káposzta tele van ásványi anyagokkal, köztük magnéziummal és kalciummal. A mángold nagy mennyiségben tartalmaz K-, A-, C- és E-vitamint, magnéziumot, vasat és káliumot. A céklafélék szuper vasforrásnak számítanak, a spenót pedig magas folsavtartalmú, egy olyan B-vitaminban gazdag, amely a kutatások szerint segíthet megelőzni az Alzheimer-kór kialakulását, a sok  kálium pedig az izomműködéshez nélkülözhetetlen. De a spenótban talán az a legjobb, hogy könnyen hozzáadható az ételek széles skálájához – gondoljunk csak a turmixokra, levesekre, tésztákra és szószokra -, és így a legválogatósabb evők előtt is könnyen észrevehetetlenek maradnak.

 

Forrás: wellandgood.com