0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 14.

A molnárok munkáját ismerhetik meg azok, akik a szentendrei Skanzenbe látogatnak

Forogj malom, őrölj! Az őrlés magyarországi története címmel nagyszabású kiállítás nyílt a szentendrei Skanzenben szerdán.
Illusztráció

A kiállítás úgynevezett fordított időkezeléssel mutatja be a természeti energiákkal működő őrlőszerkezeteket, amelyek évszázadokon át határozták meg környezetüket, a települések látképét, az ott élők életmódját – olvasható a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum közleményében.

A földszinten időben visszafelé haladva ismerhetők meg azok a hagyományos megoldások, amelyek biztosították a lakosság igényeinek kielégítését, a folyamatos kenyérlisztellátást.

A tárlat kitér a 19. század világszínvonalú magyarországi malomipari gépgyártására is, a főbb malomtípusokat műtárgyak, rajzok, fotók, makettek, filmek és animációk mutatják be.

A kiállítás második szintjén a molnárok munkáját, a munkához szükséges eszközöket és a molnárcéhek működését ismerhetik meg a látogatók. Ezen a szinten a múzeum az ország legszebb céhes tárgyait állította ki az ónkancsóktól kezdve a gazdagon díszített fajansz edényekig. Hangsúlyt kapnak a malmokhoz és molnárokhoz kapcsolódó folklórelemek, az érdeklődők Nepomuki Szent János története mellett megismerhetik a malmos-kenyeres szólásmondásokat és molnárdalokat – írta az intézmény.

A kiállítás a nagymalomipari termelés mellett a kismalmok köves őrlését helyezi fókuszba, amelyek fenntartható alternatívát kínálnak a ma emberének is.

A harmadik szint az örökségvédelem témakörével foglalkozik négy malomkutató – Lambrecht Kálmán, Pongrácz Pál, Wöller István és Sabján Tibor – munkásságán keresztül. Bár a hazai műemlékvédelem meglehetősen későn, az 1960-as évektől kezdte beemelni a védendő értékek közé az ipartörténeti emlékeket, a hetvenes években megkezdődött azok felmérése, az utóbbi évtizedekben pedig megsokasodtak a malomfelújítások, újjáépítések – hívta fel a figyelmet a Skanzen ismertetője.

A kiállítás egy projekt zárásaként valósult meg, amelynek keretében

több hónapos restaurálási munka eredményeként működés közben tekinthetők meg a Skanzen malmai: a vámosoroszi szárazmalom, a mosonszentmiklósi tiprómalom, a nyírádi vízimalom, a dusnoki szélmalom és a pázmándfalusi daráló robbanómotorral meghajtott malom kőjárata.

A kiállítás ebben az évben október végéig látható, majd – a téli zárvatartás után – jövő év április 1-jétől lesz ismét látogatható.  A tárlatnak az Észak-magyarországi falu tájegység Uradalmi Magtárának 900 négyzetméteres épülete ad otthont, a kiállítás kurátora Balázs György és Tömöri Szilvia, a projekt szakmai vezetője Németh Szandra.

Forrás: MTI

Magazin ajánló: