0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2023. december 4.

Dél-Afrikában tojáshiány van a madárinfluenza miatt

Április óta az ország baromfiállományát két madárinfluenza-vírus is tizedeli.

Jelenleg kevesebb és szűkebb is a dél-afrikai boltok kínálata. Ennek az az oka, hogy április óta az országban a magas patogenitású madárinfluenza vírusának (HPAI) két szerotípusa is egyidejűleg terjed.

Illusztráció
fotó: mmg archív

A wattagnet.com tudósítása szerint azonban az ország baromfiipara egy ideje komoly kihívásokkal küzd: a koronavírus-világjárvány következményeivel, az ukrajnai háború következtében világszerte tapasztalt megnövekedett ráfordítási költségekkel, amelyeket hosszú távú országos villamosenergia-ellátási zavar is követett.

Egy helyi lap szerint

az elmúlt héten több kereskedő már táblákat helyezett ki boltjaiba, elnézést kérve a tojáshiányért. Fokvárosban és Johannesburgban például már nem kapható szabadtartású tojás, mivel a tyúkokat zártan tartják a madárinfluenza-vírus fertőzés kockázatának csökkentése érdekében.

Nagy ágazati veszteségek

A Dél-afrikai Baromfi Szövetség (SAPA) azt közölte, hogy a tojástermelés 15%-a – több mint négymillió tojótyúk – már elpusztult a HPAI miatt.

Április óta az ország madarait a világszerte terjedő H5N1 törzs fertőzi, júniusban pedig először mutattak ki egy új törzset – a H7N6 szerotípust – is Dél-Afrikában.

A SAPA vezérigazgatója, Dr. Abongile Balarane szerint a tojásellátási helyzet októberben enyhülni kezd, ám a szervezet aggódik, hogy a csirkehús-ellátást a jövőben hasonló hiányok érinthetik, ha a HPAI-t nem sikerül kordában tartani.

Illusztráció
fotó: mmg archív

Két vírustörzs fertőz

Hivatalos bejelentések alapján a H5N1 már 2021 előtt is jelen volt a dél-afrikai baromfiállományokban. Az Állat-egészségügyi Világszervezet (WOAH) legfrissebb értesítései szerint ez év április közepe óta 10 járványkitörést erősítettek meg.

Eddig több mint 1,3 millió baromfi érintett közvetlenül, mindegyik kereskedelmi gazdaságban. A járványok mindegyike egy 15 000 és 420 000 közötti madárállományt érintett.

Az elmúlt hónapban a WOAH 35 olyan járványkitörést is regisztráltak, amit a H7N6 vírus-szerotípus okozott. Dél-Afrikában május vége óta 39 ezen kitörések száma, amik összesen mintegy 3,05 millió baromfit érintettek Johannesburg és Pretoria közelében.

A dél-afrikai Országos Állategészségügyi Ügynökség WOAH-jelentései szerint március óta 132 vadon élő madár H5-vírusváltozata lett pozitív.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/wattag.net

Magazin ajánló: