Átjárható, de nem szivárgó
A belek ámulatba ejtő szervek. A vékonybélben még javában zajlik az emésztés, majd finom szövetén átengedi a megemésztett tápanyagokat, vitaminokat. A hasznos dolgok a vérkeringés útján jutnak el mindenhova, ahol később felhasználjuk őket. A káros illetve az emészthetetlen elemek pedig haladnak tovább a vastagbél felé.
Ha túl nyitottak vagyunk
Ezek aztán számtalan problémát okoznak a szervezetben: fáradtság, különféle emésztési zavarok, allergiák, memória- és koncentrálási zavarok, autoimmun betegségek, bőrproblémák, mellékvese- kimerülés, ízületi panaszok, etc. Az áteresztő bél szindróma pedig összefüggésbe hozható olyan betegségekkel, mint a depresszió, az autizmus, a migrén, az 1-es, a 2-es, és a 3-as típusú cukorbetegség, a Parkinson- kór, a policisztás ovárium szindróma, a szklerózis multiplex, stb.
A kitárulás okai
És míg a múltban ez egy ideiglenes és rövidtávú védekezési reakció volt, manapság a megszaporodott behatások miatt túl sokszor, és szerencsétlenül hosszú időre „marad nyitva” a vékonybél. A zonulintermelés eddig feltárt kiváltóokai között tehát számos hétköznapi tényező (például bélfertőzések, stressz, gluténnak való kitettség) szerepel:
Glutén
A bélrendszer számára ebben a formában és mennyiségben ez már nem igazán tolerálható. Ezért a glutén az első számú és legkomolyabb kiváltó oknak tekinthető. A rendszeres gluténfogyasztás krónikus gyulladást okoz a belekben, illetve kiváltja a zonulin termelődését, ami ideiglenesen oldja a nyálkahártya sejtek közötti összeköttetéseket. Ilyenkor a hézagokon keresztül illetéktelenek (többek között glutén) kerülnek a vérkeringésbe.
Kórokozók
Egyes baktériumok, vírusok, penészgombák, paraziták szintén kiválthatják az enzimatikus kulcs termelését.
Vegyszerek, nehézfémek
Jelen korunkban döbbenetes mennyiségű testidegen anyaggal kerülünk kapcsolatba a tüdőn, a tápcsatornán és a bőrön keresztül. A szervezetre zúduló adalékanyagok, tartósítószerek, növényvédőszerek, klór, fluorid, biszfenol A, nehézfémek károsítják a mikrobiótát – a szervezet legfőbb védekező rendszerét-, és emellett képesek megnyitni a bélnyálkahártyát.
Fertőtlenítés
A túlzásba vitt tisztító- és fertőtlenítő használat meggátolja, hogy a testünk kapcsolatba kerüljön olyan nem kórokozó baktériumokkal, amelyek a hasznunkra válhatnának, de már nem kerülnek be, mert mindent megmosunk, meghámozunk. Sajnálatos módon ezen óvintézkedések részben indokoltnak tekinthetők, mert a talajunk és a terméseink sem olyanok, mint réges-régen.
Stressz
A túl sok stressz gyengíti az immunrendszert, megzavarja a bélflóra egyensúlyát, és ráveszi a nyálkahártya sejtjeit, hogy távolodjanak el egymástól.
Gyógyszerek
A rendszeresen szedett gyógyszerek, a gyakori antibiotikumkúra, a sűrűn használt fájdalomcsillapítók, gyulladáscsökkentők nem csak a májat terhelik túl, hanem elvékonyíthatják a bélnyálkahártyát, károsíthatják a bélbolyhokat és elpusztíthatják bélrendszer ártalmatlan albérlőit. Azután felülkerekedhetnek a problémás alakok, és nem csak az immunrendszerünknek lesz annyi, hanem a tetejében még súlyos állapotokat és betegségeket is előidézhetnek.
Könnyű belátni, hogy ezek közül a tényezők közül elég sok kikerülhetetlen. Ez magyarázhatja, hogy miért érintett nagyjából az emberek 80%- a. Illetve emlékeztet arra, hogy legalább amire lehet, figyeljünk oda jobban.