0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. január 13.

A civilizációs életforma szitává lyuggatja a beleket

A fokozott bélpermeabilitás rendkívül változatos tüneteket okoz. Vajon Ön is érintett?

Átjárható, de nem szivárgó

A belek ámulatba ejtő szervek. A vékonybélben még javában zajlik az emésztés, majd finom szövetén átengedi a megemésztett tápanyagokat, vitaminokat. A hasznos dolgok a vérkeringés útján jutnak el mindenhova, ahol később felhasználjuk őket. A káros illetve az emészthetetlen elemek pedig haladnak tovább a vastagbél felé.

Ha túl nyitottak vagyunk

A bélnyálkahártya szorosan egymás mellé feszülő sejtjei között normál esetben csak az ártalmatlan összetevők juthatnak keresztül. Azonban, amikor károsodik, ki tudnak surranni kórokozók és veszélyes molekulák, illetve vegyületek is.

Ezek aztán számtalan problémát okoznak a szervezetben: fáradtság, különféle emésztési zavarok, allergiák, memória- és koncentrálási zavarok, autoimmun betegségek, bőrproblémák, mellékvese- kimerülés, ízületi panaszok, etc. Az áteresztő bél szindróma pedig összefüggésbe hozható olyan betegségekkel, mint a depresszió, az autizmus, a migrén, az 1-es, a 2-es, és a 3-as típusú cukorbetegség, a Parkinson- kór, a policisztás ovárium szindróma, a szklerózis multiplex, stb.

A kitárulás okai

Alessio Fasano 2000-ben fedezte fel azt az enzimet, ami kinyílásra és bezáródásra bírja a bélfalat. Jelenlegi ismereteink szerint a zonulin az egyetlen olyan anyag, ami átjárhatóvá teszi a vékonybelet.

És míg a múltban ez egy ideiglenes és rövidtávú védekezési reakció volt, manapság a megszaporodott behatások miatt túl sokszor, és szerencsétlenül hosszú időre „marad nyitva” a vékonybél. A zonulintermelés eddig feltárt kiváltóokai között tehát számos hétköznapi tényező (például bélfertőzések, stressz, gluténnak való kitettség) szerepel:

Glutén

A mai búza már csak a nevében emlékeztet arra a búzára, amit őseink fogyasztottak. A felhasználói élmény javítása érdekében rendkívüli mértékben megnövekedett a manapság előállított lisztek gluténtartalma.

A bélrendszer számára ebben a formában és mennyiségben ez már nem igazán tolerálható. Ezért a glutén az első számú és legkomolyabb kiváltó oknak tekinthető. A rendszeres gluténfogyasztás krónikus gyulladást okoz a belekben, illetve kiváltja a zonulin termelődését, ami ideiglenesen oldja a nyálkahártya sejtek közötti összeköttetéseket. Ilyenkor a hézagokon keresztül illetéktelenek (többek között glutén) kerülnek a vérkeringésbe.

Kórokozók

Egyes baktériumok, vírusok, penészgombák, paraziták szintén kiválthatják az enzimatikus kulcs termelését.

Vegyszerek, nehézfémek

Jelen korunkban döbbenetes mennyiségű testidegen anyaggal kerülünk kapcsolatba a tüdőn, a tápcsatornán és a bőrön keresztül. A szervezetre zúduló adalékanyagok, tartósítószerek, növényvédőszerek, klór, fluorid, biszfenol A, nehézfémek károsítják a mikrobiótát – a szervezet legfőbb védekező rendszerét-, és emellett képesek megnyitni a bélnyálkahártyát.

Fertőtlenítés

A túlzásba vitt tisztító- és fertőtlenítő használat meggátolja, hogy a testünk kapcsolatba kerüljön olyan nem kórokozó baktériumokkal, amelyek a hasznunkra válhatnának, de már nem kerülnek be, mert mindent megmosunk, meghámozunk. Sajnálatos módon ezen óvintézkedések részben indokoltnak tekinthetők, mert a talajunk és a terméseink sem olyanok, mint réges-régen.

Viszont, ha van lehetőségünk, fogyasszunk mosatlanul vegyszermentesen termelt gyümölcsöket, kertészkedjünk, és ha tiszta területre bukkanunk, piszkoljuk kicsit össze a kezünket.

Stressz

A túl sok stressz gyengíti az immunrendszert, megzavarja a bélflóra egyensúlyát, és ráveszi a nyálkahártya sejtjeit, hogy távolodjanak el egymástól.

Gyógyszerek

A rendszeresen szedett gyógyszerek, a gyakori antibiotikumkúra, a sűrűn használt fájdalomcsillapítók, gyulladáscsökkentők nem csak a májat terhelik túl, hanem elvékonyíthatják a bélnyálkahártyát, károsíthatják a bélbolyhokat és elpusztíthatják bélrendszer ártalmatlan albérlőit. Azután felülkerekedhetnek a problémás alakok, és nem csak az immunrendszerünknek lesz annyi, hanem a tetejében még súlyos állapotokat és betegségeket is előidézhetnek.

Könnyű belátni, hogy ezek közül a tényezők közül elég sok kikerülhetetlen. Ez magyarázhatja, hogy miért érintett nagyjából az emberek 80%- a. Illetve emlékeztet arra, hogy legalább amire lehet, figyeljünk oda jobban.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: