Tizenegyedik alkalommal rendezi meg a kisüzemi és kézműves sajtok legnagyobb hazai seregszemléjét a Magyar Sajtkészítők Egyesülete az Etyeki Látogatóközpontban szeptember 29-én.
Nemzetközileg elismert szakemberek tartanak előadást. Felszólal Bronwen Percival, a londoni Neal’s Yard Dairy sajtbeszerzője, Malen Sarasua, a spanyolországi Leartiker Tejipari Kutató vezetője, Sebastién Picoulet, a francia La Fourniture Laitière tejipari technológusa és Szafner Gábor, a Magyar Tejgazdasági Kutató Intézet kutatás-fejlesztési és innovációs osztályának vezetője.
Újdonság a rendezvénysorozat történetében a Magyar Sajtasztal, amelyet Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke fog megnyitni.

Az első magyar sajtversenyt 1907-ben rendezték a Pécsi Országos Kiállítás keretében, ahol olyan sajtok kaptak aranyérmet, mint a Lajos bajor kir. hercz. uradalmában készült Romadur és Desert sajt, vagy épp a Mosoni Tejszövetkezet Óvári sajtja. A Magyar Sajtkészítők Egyesülete 2013 óta szervezi meg minden évben a Magyar Sajtmustrát, ami a hazai kisüzemi és kézműves sajtkészítők legnagyobb megméretése. A regisztráció jelenleg is folyik. Tavaly 47 sajtkészítő nevezett 127 terméket, amelyeket 41 képzett sajtbíra és 5 gasztronómiai újságíró értékelt. 17 sajt kapott arany-, 26 ezüst és 22 bronzminősítést.
2015-ben LEADER Térségek közötti együttműködés keretében indították el a Magyar Sajtút Hálózatot, 2019-ben és 2022-ben pedig sajtbíratanfolyamot szerveztek, amelynek eredményeként felavatták az első magyar okleveles sajtbírákat.

2021-ben beléptek az Európai Kisüzemi és Kézműves Sajtkészítők Hálózatába (Farmhouse and Artisan Cheese & Dairy Producers European Network – FACEnetwork), elősegítve a nemzetközi kapcsolatépítést, tudásmegosztást és együttműködést.
Évente több intenzív sajtkészítő tréninget szerveznek tagjaiknak, amelyre elsősorban nemzetközi technológusokat és oktatókat hívnak. Támogatják a regionális sajtversenyeket, szakmai napokat, sajtfesztiválokat is.