0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. március 22.

Melyik a legegészségesebb sajt?

A sajt népszerűsége vitathatatlan, hiszen nincs benne olyan, amit nem lehetne szeretni. Az amerikaiak például 2021-ben fejenként több mint 17 kilogramm sajtot fogyasztottak az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának adatai szerint. De, hogy a sajtfogyasztás egészséges-e, ez már kevésbé egyértelmű.

A magas fehérje-, kalcium-, vitamin- és esszenciális aminosav-tartalmú sajt valójában egy kalóriadús élelmiszer, melynek magas lehet a zsír- és nátriumtartalma.

„Ha szeretünk sajtot fogyasztani, akkor egy jó fehérje- és kalciumforrás lehet. Csak úgy kell fogyasztanunk, hogy ne együnk túl sokat belőle, mert a kalóriákat tekintve gyorsan túlzásba eshetünk” – mondta Lourdes Castro Mortillaro, dietetikus, a CNN-nek.

Castro Mortillaro szerint a sajtban található fehérje jó alternatívája a húsból származó fehérjének, mivel még mindig állati eredetű, és tartalmazza az összes olyan esszenciális aminosavat, amelyre a szervezetnek szüksége van.

Ez teszi a sajtot teljes értékű fehérjévé – tette hozzá. Azonban, mint minden táplálkozással kapcsolatos dologban, a napi étkezés általános egyensúlya határozza meg, hogy mennyi sajtot fogyaszthatunk – magyarázta Castro Mortillaro.

Melyik sajt a legegészségesebb? A válasz a saját szervezetünktől és annak tápanyagszükségletétől függ.

Ricotta, a befutó

Castro Mortillaro és Emily Martorano, dietetikus egyetért abban, hogy a ricotta a győztes az egészségesség terén. A sajt neve lefordítva annyit jelent, hogy „újra-főzött”, Castro Mortillaro elmagyarázta, hogy a valódi ricottát a tej (például a juhtej) megalvadása után visszamaradó savó kezelésével állítják elő, amelyből sajtot (például pecorino) készítenek.

A ricotta magas koncentrációban tartalmaz tejsavófehérjét, amely könnyen felszívódik a szervezetben.

„A tejsavófehérje az egyik legjobban felszívódó fehérjeforma, és az aminosavak nagyon széles skáláját tartalmazza” – mondta Martorano. „Tehát ez a legjobb választás annak, aki izmot szeretne építeni, miközben zsírt és súlyt veszít.” Castro Mortillaro rámutatott a ricotta potenciális fenntarthatósági előnyeire is, mivel a sajtkészítés során visszamaradó melléktermékeket hasznosítja.

A kemény sajttal van egy bökkenő

Castro Mortillaro úgy véli, hogy az olyan keményebb sajtok, mint a parmezán, a pecorino vagy a gouda is a legegészségesebbek közé tartoznak, ha mértékkel fogyasztják. Mivel kevesebb vizet tartalmaznak és koncentráltabbak, a kemény sajtok magasabb kalciumtartalmúak lesznek, és valószínűleg kisebb mennyiséggel is jóllakunk, így valószínűbb, hogy nem fogyasztunk túl sokat belőle.

Mivel azonban koncentráltabbak, a keményebb sajtok nátriumtartalma is magasabb lehet, mint a lágyabbaké.

„Ha valakinek magas a vérnyomása, vagy nagyon szabályoznia kell a nátriumbevitelt, vagy esetleg veseproblémái vannak, akkor valószínűleg jobb, ha lágyabb sajtot választ” – mondta Castro Mortillaro.

A legjobb sajt fogyókúrázóknak

Ha odafigyelünk a súlyunkra, a fehérje központi szerepet játszik a táplálkozásunkban, ugyanis tovább tart jóllakottan, és segít az izomépítésben.

Martorano szerint a fehérjében gazdag és zsírban szegény sajtok remek választásnak számítanak a súlyukat kezelni kívánó emberek számára. Szerinte jó módszer annak meghatározására, hogy mely sajtok tartoznak ebbe a kategóriába, ha a fehérje és a kalória 1:10 arányát vesszük figyelembe. „Minden 100 kalóriára legalább 10 gramm fehérje kell, hogy jusson, ez mutatja meg, hogy jó fehérjeforrásról van-e szó, és így egy egészségesebb sajtról” – magyarázta.

Néhány sajt, amit ez alapján ajánlott, a könnyű svájci sajt, a könnyű cheddar és a ricotta.

Kerülendő sajtok

Ha lehetséges, kerüljük a magasan feldolgozott dolgokat, beleértve a konzerves sajtokat, az egyenként csomagolt szeleteket és azokat a tömböket, amelyeket még csak hűteni sem kell.

„A préselt sajtok, sőt még a krémsajtok is minimális fehérjét biztosítanak, sokkal magasabb zsír- és nátriumtartalomért cserébe” – mondta Martorano. A feldolgozott sajtfajták némelyikét az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal technikailag nem is „sajtként”, hanem „pasztőrözött sajtkészítményként” minősíti, attól függően, hogy a többi összetevővel együtt milyen százalékban tartalmaznak tényleges sajtot. „A friss mindig jobb” – mondja Martorano.

A táplálkozási trendek jönnek-mennek, Castro Mortillaro felidézte az 1990-es évek és a 2000-es évek elejének „zsírmentes szakaszát”.

„Volt zsírmentes sajt, zsírmentes majonéz és mindenféle más, erősen feldolgozott dolog” – mondta. Úgy véli, hogy hacsak nem a fogyás a konkrét cél, a teljes zsírtartalmú sajtnak is helye van az étrendben.

Egyes sajtok a probiotikumok megfelelő forrásai is lehetnek Martorano szerint, aki a fetát, a kecskesajtot és a nyers vagy pasztörizálatlan tejből készült sajtokat emelte ki, mint nagyszerű lehetőségeket.

A kézműves sajtfajták azonban elég sokba kerülhetnek. „Nem mindenki engedheti meg magának, hogy a legexkluzívabb sajtot vásárolja meg. Ami a csomagolt sajtokat illeti, mértékkel mindegyik jó” – mondta Martorano.

Mértékletesség a kulcsa mindennek

Martorano és Castro Mortillaro szerint a legjobb, ha a sajtra inkább ízesítőszerként, mintsem önmagában egy fogásra gondolunk. „Ahelyett, hogy a sajtot fő tápanyagforrásként használnánk, az legyen tényleg csak egy kiegészítő” – mondta Martorano.

„Ha a sajtot valami mással – zöldséggel, teljes kiőrlésű gabonával – párosítjuk, akkor az sokkal laktatóbbá teszi az ételt” – magyarázta.

A reggeli ricotta egy kis zabpehellyel és gyümölccsel párosítva egészséges kezdése lehet a napnak. Míg egy délutáni uzsonna svájci sajttal és zöldségekkel, vagy egy teljes kiőrlésű keksszel szintén jó ötlet.

Végső soron, hacsak nincsenek különleges aggályok, amelyeket szem előtt kell tartani, a legegészségesebb sajt a saját kedvenc fajtánk, amelyet beosztva, ízletes alkalmi élvezetként fogyasztunk figyelve a mértékletességre.

Forrás: cbsnews.com