A magas fehérje-, kalcium-, vitamin- és esszenciális aminosav-tartalmú sajt valójában egy kalóriadús élelmiszer, melynek magas lehet a zsír- és nátriumtartalma.
„Ha szeretünk sajtot fogyasztani, akkor egy jó fehérje- és kalciumforrás lehet. Csak úgy kell fogyasztanunk, hogy ne együnk túl sokat belőle, mert a kalóriákat tekintve gyorsan túlzásba eshetünk” – mondta Lourdes Castro Mortillaro, dietetikus, a CNN-nek.
Ez teszi a sajtot teljes értékű fehérjévé – tette hozzá. Azonban, mint minden táplálkozással kapcsolatos dologban, a napi étkezés általános egyensúlya határozza meg, hogy mennyi sajtot fogyaszthatunk – magyarázta Castro Mortillaro.
Melyik sajt a legegészségesebb? A válasz a saját szervezetünktől és annak tápanyagszükségletétől függ.
Ricotta, a befutó
Castro Mortillaro és Emily Martorano, dietetikus egyetért abban, hogy a ricotta a győztes az egészségesség terén. A sajt neve lefordítva annyit jelent, hogy „újra-főzött”, Castro Mortillaro elmagyarázta, hogy a valódi ricottát a tej (például a juhtej) megalvadása után visszamaradó savó kezelésével állítják elő, amelyből sajtot (például pecorino) készítenek.
„A tejsavófehérje az egyik legjobban felszívódó fehérjeforma, és az aminosavak nagyon széles skáláját tartalmazza” – mondta Martorano. „Tehát ez a legjobb választás annak, aki izmot szeretne építeni, miközben zsírt és súlyt veszít.” Castro Mortillaro rámutatott a ricotta potenciális fenntarthatósági előnyeire is, mivel a sajtkészítés során visszamaradó melléktermékeket hasznosítja.
A kemény sajttal van egy bökkenő
Castro Mortillaro úgy véli, hogy az olyan keményebb sajtok, mint a parmezán, a pecorino vagy a gouda is a legegészségesebbek közé tartoznak, ha mértékkel fogyasztják. Mivel kevesebb vizet tartalmaznak és koncentráltabbak, a kemény sajtok magasabb kalciumtartalmúak lesznek, és valószínűleg kisebb mennyiséggel is jóllakunk, így valószínűbb, hogy nem fogyasztunk túl sokat belőle.
„Ha valakinek magas a vérnyomása, vagy nagyon szabályoznia kell a nátriumbevitelt, vagy esetleg veseproblémái vannak, akkor valószínűleg jobb, ha lágyabb sajtot választ” – mondta Castro Mortillaro.
A legjobb sajt fogyókúrázóknak
Ha odafigyelünk a súlyunkra, a fehérje központi szerepet játszik a táplálkozásunkban, ugyanis tovább tart jóllakottan, és segít az izomépítésben.
Martorano szerint a fehérjében gazdag és zsírban szegény sajtok remek választásnak számítanak a súlyukat kezelni kívánó emberek számára. Szerinte jó módszer annak meghatározására, hogy mely sajtok tartoznak ebbe a kategóriába, ha a fehérje és a kalória 1:10 arányát vesszük figyelembe. „Minden 100 kalóriára legalább 10 gramm fehérje kell, hogy jusson, ez mutatja meg, hogy jó fehérjeforrásról van-e szó, és így egy egészségesebb sajtról” – magyarázta.
Kerülendő sajtok
Ha lehetséges, kerüljük a magasan feldolgozott dolgokat, beleértve a konzerves sajtokat, az egyenként csomagolt szeleteket és azokat a tömböket, amelyeket még csak hűteni sem kell.
„A préselt sajtok, sőt még a krémsajtok is minimális fehérjét biztosítanak, sokkal magasabb zsír- és nátriumtartalomért cserébe” – mondta Martorano. A feldolgozott sajtfajták némelyikét az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal technikailag nem is „sajtként”, hanem „pasztőrözött sajtkészítményként” minősíti, attól függően, hogy a többi összetevővel együtt milyen százalékban tartalmaznak tényleges sajtot. „A friss mindig jobb” – mondja Martorano.
„Volt zsírmentes sajt, zsírmentes majonéz és mindenféle más, erősen feldolgozott dolog” – mondta. Úgy véli, hogy hacsak nem a fogyás a konkrét cél, a teljes zsírtartalmú sajtnak is helye van az étrendben.
Egyes sajtok a probiotikumok megfelelő forrásai is lehetnek Martorano szerint, aki a fetát, a kecskesajtot és a nyers vagy pasztörizálatlan tejből készült sajtokat emelte ki, mint nagyszerű lehetőségeket.
A kézműves sajtfajták azonban elég sokba kerülhetnek. „Nem mindenki engedheti meg magának, hogy a legexkluzívabb sajtot vásárolja meg. Ami a csomagolt sajtokat illeti, mértékkel mindegyik jó” – mondta Martorano.
Mértékletesség a kulcsa mindennek
Martorano és Castro Mortillaro szerint a legjobb, ha a sajtra inkább ízesítőszerként, mintsem önmagában egy fogásra gondolunk. „Ahelyett, hogy a sajtot fő tápanyagforrásként használnánk, az legyen tényleg csak egy kiegészítő” – mondta Martorano.
A reggeli ricotta egy kis zabpehellyel és gyümölccsel párosítva egészséges kezdése lehet a napnak. Míg egy délutáni uzsonna svájci sajttal és zöldségekkel, vagy egy teljes kiőrlésű keksszel szintén jó ötlet.
Végső soron, hacsak nincsenek különleges aggályok, amelyeket szem előtt kell tartani, a legegészségesebb sajt a saját kedvenc fajtánk, amelyet beosztva, ízletes alkalmi élvezetként fogyasztunk figyelve a mértékletességre.