0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. szeptember 9.

Hogyan süssünk blondi sztéket?

A francia fajta más technológiát kíván, mint a brit fajták érlelést igénylő húsa.

A grillen most egy 18 hónapos blonde d’Aquitaine üsző ribeye steak van – tudtuk meg Vojkovics Gyulától, a babócsai Határőr Zrt. állattenyésztési ágazatvezetőjétől, aki amatőr séfként a francia tenyésztő kollégáitól megtanult „blondihús”-sütési fortélyokba avatott be bennünket a KÁN Egyetem napok húsmarhás területén.

A francia fajtát csak faszénen érdemes grillezni addig, míg eléri az 55 fokos maghőmérsékletet.

A steak felszínén megfigyelhető barnás elszíneződés a Maillard-reakció eredménye, amikor magas hőmérsékleten a cukormolekulák és a fehérjék reagálnak egymással és barna színanyagok, illetve aromaanyagok keletkeznek.

Kaposváron a sütés során kétszer-háromszor sört kapott a hús, mert „a marha szereti a sört”.

A folyamat végén a megsült steaket alufólia alatt pihentetni kell minimum negyedórát, de a franciák – akik egyébként inkább csak megkapatják, mintsem sütik a húst – akár egy órát is hagyják állni.

A vékonyra szelt marha csak sót, borsot kíván – mondja Vojkovics Gyula – de azt bőven. Azért kipróbáltam kis erős paprikával is, de míg a bors kihozta a hús ízét, a paprika inkább elnyomta, vagyis szerintem nem barátok…

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: