0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 1.

Megjelenhet az első őszi fagy

A szeptember végi esők hatására kellően átnedvesedett talajban optimálisan fejlődhet a repce és az őszi kalászosok vetéséhez a magágy előkészítésére is kedvezőek a feltételek. A folytatás is nagyrészt csapadékmentes időjárást ígér…

Vasárnap egy markáns hidegfront hoz sarkvidéki légtömeget hazánk fölé. A hideg hatására hétfőn a fagyzugos helyeken már megjelenhet az első őszi fagy. A lehűlés azonban nem lesz tartós, a jövő hét közepén már ismét 20-25 fok közötti maximumokban lehet haladni a betakarítással.

Múlt hét hétfő óta csak jelentéktelen mennyiségű csapadék hullott hazánkban, nagyrészt napos, száraz időben volt részünk, azzal együtt is, hogy több időjárási front is átvonult fölöttünk. Az elmúlt 30 nap csapadékösszege általában 10-40 mm hiányt mutat a sokéves átlaghoz képest. A szeptember 24. körüli országos csapadék a felszín közeli talajréteget sokfelé telítették nedvességgel, és a felső 20 cm-es réteg azóta is csaknem országszerte bőven tartalmaz vizet.

A hőmérséklet csúcsértéke múlt kedd és szombat között jellemzően még a nyarat idézve 25 és 30 Celsius fok között alakult, ami jóval magasabb az ilyenkor szokásos értéknél. A vasárnap érkezett hidegfront 6-8 fokos lehűlést hozott. Egy újabb front előtt ismét melegedett a levegő, kedden már újra 25 fok körüli maximumok voltak a jellemzők. A szerdai újabb hidegfront utáni reggelre többfelé 5 fok alá csökkent a hőmérséklet.

A kukorica és helyenként még a napraforgó aratása is zajlik. Az optimális szemnedvesség eléréséhez a száraz, meleg időjárás kedvező. Az őszi káposztarepce számára a szeptember végi eső igen sokat jelentett, ahogy az őszi kalászosok magágy előkészítéséhez is nagy szükség volt a felső talajréteg átnedvesedésére.

Az előttünk álló napokban folytatódik döntően száraz időjárás. Bár vasárnap érkezik egy markáns hidegfront, de számottevő csapadékot ez sem hoz. Az átmenetileg felhősebb napok mellett bőven lesz napsütés is. A talaj felszín közeli rétege tovább szárad majd. A hőmérséklet szombatig emelkedik, többnyire 20-25 fokos maximumok várhatók, majd a vasárnapi hidegfront mögött sarkvidéki eredetű, hideg légtömeg érkezik fölénk. Hétfőn a csúcsérték már csak 13 és 19 fok között valószínű, és reggelre a fagyzugos helyeken már megjelenhet az első őszi fagy. A hideg levegőnek azonban nincs sok utánpótlása, nyugat felől gyors melegedés kezdődik a magasban, így a hét közepére ismét 20-25 fokos csúcsértékek várhatók.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: