0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 24.

Diplomáciai kérdéssé vált a lencse Indiában

Kanada lencsetermelői komoly bevételcsökkenésre számíthatnak, ha India visszaszorítja a tőlük származó importot.

A jelenlegi kiélezett diplomáciai viszonyok miatt csökken a Kanadából Indiába zajló lencseexport forgalma is – adta hírül a LiveMint, India egyik vezető pénzügyi hírportálja.

Kanada egyike az ország legnagyobb lencsebeszállítóinak, ugyanakkor termelői komoly bevételcsökkenésre számíthatnak, ha India visszaszorítja a tőlük származó importot.

Mindezek ellenére, ahogy azt egy vezető kormánytisztviselő a Reutersnek is hangsúlyozta, Új-Delhi nem korlátozta importőreit a kanadai beszállítókkal történő együttműködésben. Kanada Külügyminisztériuma is megerősítette, hogy az ország nem fontolgat olyan lépéseket, melyek akadályoznák az Indiával való kereskedelmet.

Ugyanakkor számos kanadai termelő úgy véli, indiai vásárlóik mintha bizonytalanná váltak volna, bár a globális lencsekereslet még így is magas.

India és Kanada lencsediplomáciája

A 2022 és 2023 közti pénzügyi évben Kanada volt India legjelentősebb lencseimportőre, a teljes indiai import felét, azaz 485,492 tonnát szállított a hüvelyesből, 370 millió amerikai dollár értékben.

Sőt, az ez év áprilisa és júliusa közti időszakban a tavalyihoz képest 420 százalékos növekedés volt megfigyelhető, összesen 190,784 tonna kanadai lencse áramlott Indiába az említett negyedév alatt.

India lakossága évente nagyjából 2,5 millió tonna lencsét fogyaszt, a helyi termelés ebből mindössze 1,6 millió tonnát tesz ki, emelte ki Bimal Kothari, a Hüvelyesek és Gabonák Indiai Szövetségének elnöke.Egy mumbai-i kereskedő a LiveMint-nek hangsúlyozta, az indiai felvásárlók a kanadai helyett most az ausztrál lencsét preferálják.

A jelen feszültség kiváltó oka a kanadai miniszterelnök azon kijelentése volt, mely szerint India kormányának köze lehetett a khalisztáni mozgalom egyik terroristájának, Hardeep Singh Nijjar-nak meggyilkolásához.

Az indiai kormány az esetet abszurdnak és hátsó szándékkal vezéreltnek titulálta, ezzel teljes mértékben gátat szabva a feltételezéseknek.

Mumbai
Forrás: livemint.com

Magazin ajánló: