Tolna a titkok világa. Lágy hullámokba merevedett dombok rejtenek apró falvakat, templomokat, kápolnákat. Kis magyar történelem az egész vidék, ahol egyszerre van jelen az érintetlen természet és a mély hagyományokon alapuló kultúra.
Az elavult vadászházat több lépésben alakították át hangulatos turistaházzá
„Erdei iskolásaink főképp tavasztól nyár elejéig jönnek, a másik turnus pedig szeptembertől október végéig. Terepen tartjuk a foglalkozásokat, és a programokat próbáljuk úgy szervezni, hogy élmény legyen a gyerekeknek: megtapinthatják, meghallhatják, és akár meg is kóstolhatják, amiről beszélünk. Mintha mézesmadzagot húznék előttük. A mobiltelefont azonban nem hozhatják, mert közösségromboló hatása van” – ezzel jelezve Viktória, hogy a gyerekeket igyekszik minél jobban kimozdítani a komfortzónájukból.
Régebben az emberek sokkal közelebb éltek a természethez, tudták, melyik rügyet, hajtást, növényi részt mire lehet használni. Viktória számára az etnobotanika az egyik legizgalmasabb téma, amit a gyerekekkel is szeretne megosztani.
Megkóstoltatja velük a tyúkhúrt, a csalánt, a zamatos turbolyát. Elmondja, hogy a salátaboglárka a lusta asszony salátája, mert aki ősszel nem vetett, annak tavasszal csak ez volt. A hárs levelének pedig szív alakja van, nem is lehet más, mint a szeretet fája. „Az erdei iskolás csoportok étkeztetését a közeli szakiskola oldja meg, de nálunk van egy tüneményes erdei kisvendéglő, a Bükkfaló. Bár éppen egy szívvel-lélekkel megáldott lelkes üzemeltetőt keresünk, most is nagyon népszerű a turisták körében. Arra törekszünk, hogy minél több olyan étel jelenjen meg a kínálatban, ami erdei alapanyagokra épül.”
A megtisztított fiatal csalánleveleket sós vízben néhány percig főzzük, leszűrjük, utána apróra vágjuk. Kevés olajon az apróra vágott fokhagymát megpirítjuk, majd hozzáadjuk a feldarabolt csalánlevelet. Feltöltjük annyi vízzel, ami ellepi, sózzuk, borssal ízesítjük. Amíg lassan forr a csalánleves, az apróra vágott szalonnát serpenyőben kisütjük, és ráütjük a felvert tojást.
A kész rántottát apróra daraboljuk, beletesszük a csalánlevesbe, és rövid ideig főzzük. Kevés lisztből, tejfölből (vagy tejből) friss kaporlevéllel habarást készítünk, és beleöntjük a levesbe. Ízesíthetjük citromlével vagy ecettel. Ugyanez készülhet medvehagymával vagy salátával vegyesen is.
Gyarmatpusztán már másodszor járok, feleségem kérte, küldjek egy képet. A válasz: gyönyörű! Nem véletlen, évszázados fák, a tó vizében tükröződő kiskastély, és a dombról letekintő tekintélyes vadászház. Mindehhez pedig egy romantikus legenda: Sándor Móric, az Ördöglovas.
A lőtér hangulata, a természet ölelte környezet, a fegyverropogás keltette izgalom pillanatok alatt rabul ejtette Major Veronikát, amikor belépett a BEFAG Keszthelyi Erdész Lövészklub kapuján.
Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.
Feltétlenül szükséges sütik
A feltétlenül szükséges sütiket mindig engedélyezni kell, hogy elmenthessük a beállításokat a sütik további kezeléséhez.
Amennyiben ez a süti nem kerül engedélyezésre, akkor nem tudjuk elmenteni a kiválasztott beállításokat, ami azt eredményezi, hogy minden egyes látogatás alkalmával ismételten el kell végezni a sütik engedélyezésének műveletét.