0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 18.

Létezik tudatos édesszájúság?

A feldolgozott élelmiszerekben lévő cukor nem ad hozzá tápanyagtartalmukhoz, mindössze a kalóriatartalmukat növeli.

Hihetően hangzik, hogy egy üveg bolti paradicsomszósztól „cukorsokkot” kaphat a szerezetünk? Vagy a teljes kiőrlésű müzlitől? Vagy akár a gyümölcsjoghurttól? Pedig a felsoroltak legtöbbje hatalmas mennyiségben tartalmaz cukrot, még ha egészségesként is reklámozzák őket. Valójában az egészségtudatos fogyasztóknak egyik se szerepel a bevásárló listáján –hívta fel a figyelmet a clevelandclinic.org.

Egészségünk megőrzése érdekében elengedhetetlen, hogy minimalizáljuk a bevitt cukor mennyiségét, hiszen ellenkező esetben kialakulhat kettes típusú diabétesz, szívbetegség, nem beszélve a túlsúly kockázatáról.

De mi számít elfogadható mennyiségnek? Hogyan kerülhetjük el, hogy túlzásba vigyük a cukorfogyasztást? Beth Czerwony, amerikai dietetikus igyekezett választ adni a sokakat foglalkoztató kérdésekre.

Mi számít soknak?

A probléma a feldolgozott élelmiszerek cukortartalmával az, hogy nem ad hozzá a tápanyagtartalmukhoz, mindössze a kalóriatartalmukat növeli. Azaz az élvezeti értéket üres kalóriák jelentik.

A legújabb, dietetikusok által javasolt irányelv szerint a hozzáadott cukor a napi kalóriabevitelünk maximum tíz százalékát teheti ki, hogy az egészséges tartományon belül mozogjon.

Tehát egy átlagos felnőtt, akinek nagyjából napi 2000 kalóriára van szüksége, legfeljebb 200 kalória értékben vihet be cukrot egy nap.

Ez a mennyiség 12 evőkanál, vagyis 48 gramm cukornak felel meg. Szemléltetés gyanánt: már egy dobozos szénsavas üdítő elfogyasztásával is bevihetünk ennyit!

Hogyan találjuk meg?

Sajnos sokszor nem egyszerű megállapítani, hogy az adott élelmiszer tartalmaz-e hozzáadott cukrot, hiszen a különböző cukorfajták számos név alatt futhatnak az összetevők listáján. Ilyen például a kukoricaszirup, a szacharóz, a dextróz, a maltóz vagy a malátaszirup , ezek a kifejezések ugyanis mind cukrokat takarnak.

Vannak természetes cukrok?

A termék cukortartalma nem minden esetben jelenti azt, hogy az előállítása során adták hozzá. Néhány élelmiszerben természetes úton van jelen, ilyenek például a gyümölcsök vagy a tejtermékek.

Szervezetünk számára jobban hasznosíthatók a természetes úton előforduló cukrokat tartalmazó élelmiszerek, ráadásul ezekben vannak az egészség szempontjából fontos tápanyagok is a cukortartalom mellett.

Hogyan csökkentsük a cukorbevitelt?

Végezetül a dietetikus adott néhány hasznos tippet, hogyan lehetünk tudatosabbak, ha cukorbevitelre kerül sor.

Figyeljük meg a fogyasztásunkat

Első lépésként fontos, hogy valóban megértsük, mely élelmiszerekkel visszük be a felesleges cukrot. Ha kezdetnek csak egy-két termék fogyasztását iktatjuk ki vagy akár csak csökkentjük, napi szinten már nagy lépést értünk el.

Olvassuk el az összetevők listáját

Próbáljuk ki, hogy csak olyan termékeket veszünk, amelyek 100 grammja legfeljebb 10 gramm hozzáadott cukrot tartalmaz.

Csökkentsük a mennyiséget

Természetesen van, hogy az emberre rátör az édesség iránti sóvárgás.

Nem kell lemondanunk minden finom falatról, viszont egy tábla csokoládé helyett maximum pár kockányival jutalmazzuk meg magunkat.

Tápláljuk a szervezetünket

Az étkezések kihagyása, a tápanyagokat nélkülöző étrend eredményeként sokkal inkább hajlamosak leszünk arra, hogy édességet kívánjunk. Viszont ha megfelelő mennyiségben és minőségben viszünk be gyümölcsöt, zöldséget, fehérjét, csökken az esélye, hogy ránk tör az édesség utáni vágy.

 

Forrás: clevelandclinic.org

Magazin ajánló: