0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 20.

A vörös hús fogyasztása még a cukorbetegség kockázatát is növeli

Rossz hír a vöröshús-fogyasztók számára: ha heti egy alkalomnál többször fogyasztják, azzal a legújabb kutatás eredményei szerint jelentősen nő a kettes típusú diabétesz kialakulásának kockázata.

A kutatás során, melyet a The American Journal of Clinical Nutrition publikált, a tudósok 216695 résztvevő eredményét vizsgálták -írja a cbsnews.com.

Két évente töltötték ki a résztvevők a kutatók által összeállított táplálkozási kérdőívet, a folyamat 36 évig tartott. Ez idő alatt a kapott eredmények alapján több mint 22000 résztvevőnél alakult ki kettes típusú diabétesz.

Azoknál, akik a legnagyobb gyakorisággal fogyasztottak vörös húst, a betegség kialakulásának kockázata 62 százalékkal volt magasabb, mint a kevésbé gyakori fogyasztóknál.

„Kutatási eredményeink abszolút alátámasztják azt az étkezési alapelvet, melyet dietetikusok nem győznek hangsúlyozni: mértékkel fogyasszuk csak a vörös húsokat, ez egyaránt vonatkozik a feldolgozott és a feldolgozatlan verziókra is” – fűzte hozzá a tanulmány résztvevője, Xiao Gu.

A kutatók arra is igyekeztek választ adni, mi a legegészségesebb módja a vörös hús elhagyásával kimaradó fehérje pótlásának.

Arra jutottak, ha olajos magvakkal vagy hüvelyesekkel helyettesítjük a húsfajtát, akkor 30 százalékkal csökken a kettes típusú diabétesz kialakulásának kockázata.

Ez a kedvező egészségügyi hatások mellett még a környezetre is jó hatással van.

Forrás: cbsnews.com

Magazin ajánló: