Triploid kromoszóma szerkezet…
Ez a titka annak, hogy szeretjük a banánokat. A vad alapfaj ugyanis tele van maggal, szinte élvezhetetlen étkezési szempontból, ám a nemesített fajták, köszönhetően e kromoszómaszerkezeti változásnak, nem tartalmaznak magokat. Így mondjuk magról nem is szaporíthatók, de cserébe tökéletes gyümölcs és konyhai alapanyag a termésük…
A banán a világ legmagasabb lágyszárú egyszikű növénye. Bár sokszor mondjuk banánfának, gyakorlatilag ez inkább egy fűféle… E trópusi növény 3-10 méter magas törzse valójában áltörzs, ami a felállva egymásra boruló, egymást spirálisan követő levelek kemény hüvelyeiből alakul ki. A szabadban levéllemezei többnyire tagoltak, mivel erősebb szél hatására a levélerek között a levél felhasadozik.
Főzőbanán, ami nyersen ehetetlen
Nyersen íze miatt ehetetlen, de a magas keményítőtartalma miatt is hőkezelés szükséges (főzés, grillezés, vagy sütés) ahhoz, hogy ehető legyen. Zölden leggyakrabban főzik, esetleg roppanós chips is készíthető belőle még ebben az állapotban. Éretten leginkább desszertek alapanyagaként használható fel, sütve szépen karamellizálódik, és barnásra, édesre sül. Püréket és lepényeket is készíthetünk belőle.
Mire jó a banánlevél?
Hazánkban is egyre több kertben találhatóak meg a télálló banánok, de a törpebanán is kedvelt, gyors növésű szobanövény. Ezek levele is használható főzésre. Ázsiai éttermekben sokféle ételt szolgálnak föl banánlevélen, és e gyakori tálalási technikai mellett az is jellemző, hogy banán levélbe csomagolva főznek meg dolgokat. A hiloved.com weboldalon számos megoldást mutatnak erre.
Így főzzünk banánlevélben…
A banánlevél vízálló, és nem tapad. Előbb ki kell vágni a középső vastag érét. A banán leveleket főzési célokra frissen, vagy fagyasztva értékesítik. Felhasználás előtt méretre vágják a leveleket, majd láng fölött kicsit melegítik, ettől megpuhul, könnyebben hajtogatható lesz. Ezt követően már belecsomagolható az étel, amihez akár a kivágott levél eret is használhatjuk madzagként, hogy összetartsa a csomagot. A banánlevélben főtt étel jobban megtartja a nedvességét, puhább lesz és a banánlevélből különféle ízanyagokkal is gazdagodik…