0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2023. december 4.

A lazaciszapot hasznosítják

A 2021-ben alakult norvég Grønt Fra Laks (GFL) startup vállalkozás különlegessége, hogy lazactenyésztésből származó iszapot használ fel a csírák, fűszernövények, saláta és gomba termesztéséhez.

Marius Johansen, a vállalkozás alapítója és társtulajdonosa már jó ideje foglalkozott a kérdéssel, hogy a Norvégiában nagy mennyiségben termelődő lazaciszapot miként lehetne hasznosítani.

Több kísérletet végzett, mire mostanra kidolgozta a legjobb technológiát. Neves éttermeknek és üzleteknek szállítják a termékeiket az országon belül.

A vállalkozás olyan sikeres, hogy bővíteni kellett a termesztőfelületüket, így már két településen dolgoznak. Az új helyszínen idén ősszel már megtörtént az első betakarítás és értékesítés.

A bővítésnek köszönhetően egyre több régióba tudnak eljutni. Azonban nem állnak itt meg, mindkét helyszínen tovább növelik a termesztőfelületet. Az a cél, hogy az eddigi 720 ezerről 4 millió csomagra növeljék az évente termesztett salátamennyiséget, és 100 ezer doboz mikrozöldet kínáljanak.

Forrás: freshplaza.com

Szaklap, amelyben a cikk megjelent: