0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 15.

Folyamatosan kutatják a hosszabb élet titkát: itt az újabb ígéretes hatóanyag

Az egy dolog, hogy az emberek többsége szeretne hosszabb ideig élni, de nem hátrány, ha ezt egészségesen, vagy a korához mérten jó kondícióban tudja élvezni. Számos kutatás talált már bizonyítékokat arra, mitől lehetünk hosszabb életűek…

Genetikailag (is) kódolt élethossz

Az emberi élettartamot sok tényező befolyásolja, beleértve az egészségi állapotot, életmódot, genetikai adottságokat és az orvostudomány fejlődését.

Az átlagos emberi élettartam világszerte körülbelül 70 és 85 év között van. Vannak azonban olyan emberek is, akik hosszabb ideig élhetnek, néhányan akár 100 évnél is tovább.

Fontos az egészséges életmód fenntartása, az egészséges táplálkozás, a testmozgás és a szűrővizsgálatok rendszeressége az egészséges és hosszú élet támogatása érdekében.
A tilburgi és a rotterdami egyetemek statisztikusai mintegy 75 ezer holland adatait elemezték az elmúlt harminc évben.

Ebből arra jöttek rá, hogy a nők maximális élettartama 115,7 a férfiaké 114,1 év.

Azonban valamit elrontunk, hiszen már a százéves életkort megélő emberek sincsenek sokan, hiába mondják a kutatók, hogy genetikánk akár 114-115 évet is adhatna nekünk. Igaz lehet a mondás, hogy csak a százéves kort kell megélni, mert százéves kor felett már kevesen halnak meg…

Az öregedés, és kontrollja

A kutatók napjainkra számos módszer eredményességét bizonyították, melyek alkalmasak az öregedés folyamatát lassítani, az egészséget fenntartani.
Az erre a célra alkalmas anyagok tartalmazhatnak antioxidánsokat, ilyen például a C-vitamin, E-vitamin és a resveratrol.

Az antioxidánsok semlegesítik a szervezetben található szabadgyököket, amelyek az öregedés folyamatát felgyorsíthatják.

Gyógynövények közül a páfrányfenyő, a Ginkgo biloba és a szibériai ginzeng a stressz csökkentése és a szellemi teljesítmény javítása kapcsán lassítják az öredegedési folyamatokat.
Az ashwagandha (Withania somnifera) pedig az ajurvédikus gyógyászatban használt növény, mely a szervezet kortizol szintjének csökkentésével segíthet megelőzni az öregedésből eredő betegségeket. A kortizolt akkor termeli túl a mellékvese, ha a stessz állandósul az életünkben. Kortizol termelés enélkül is van, ez segít például reggel abban, hogy felébredjünk, ám akinek túlzott a kortizol termelése, nem tud korán lefeküdni, éjjel többször felébred, nem alszik jól, egész nap fáradt.

Bár nagy kihívást jelent az öregedés elleni harc, egyre több kutatás és felfedezés segíti az embereket abban, hogy hosszabb és egészségesebb életet éljenek.

Az öregedést gátló anyagok és növények felismerése valamint alkalmazása továbbra is folyamatban van, és remélhetőleg hozzájárulhatnak az emberek boldog és aktív életének meghosszabbításához.

Érdekességek: ettől is függhet a hosszabb élet

A beleinkben élő baktériumok, azaz a bélflóránk egészsége jelentős szerepet játszik immunrendszerünk hatékony működésében, mely szintén alapja a hosszabb és jobb minőségű életnek. Jelenleg is számos különböző öregedésgátló molekula van kísérleti stádiumban. Ezek hatásmechanizmusa általában azon alapul, hogy igyekeznek az öreg sejtek egészséges működését hosszabb ideig fenntartani. Most egy új ilyet találtak, ami nem is annyira új…

A Buck Institute for Research on Aging intézet tudósai sikerrel jártak egy természetes vegyülettel, a kumarinnal, az öregedés hatásai elleni harcban, hiszen az a kísérletekben egyszerre hosszabbította meg a fonálférgek élettartamát és javította az egerek izomsejtjeinek működését. Mivel két ennyire eltérő élőlény esetében is működőképesnek bizonyult, így jó eséllyel az emberre is hatással lehet.

A kumarin hazánkban is megtalálható több gyógynövényben, egyik legismertebb közülük az orvosi somkóró, mely az egész országban megtalálható, a lucernához hasonló levelű, de annál nagyobb és sárga virágú növény. Ennek kumarintartalmának köszönhetően eddig véralvadás gátló hatását ismerték, és azt is tudták, hogy íze nagyon kellemes. Fogyasztása pont emiatt csak szigorú kontrollal ajánlott, hiszen abból nagy baj is lehet sérülés esetén, ha valakinek nem megfelelően alvad a vére.

A MIC-nek (Micophagy-Inducing Compound – mikrofágiát kiváltó vegyület) nevezett molekula a kumarinból állítható elő, véralvadásgátló, antibakteriális, gombaellenes, vírusellenes és vércukorcsökkentő tulajdonságai vannak. Emellett antioxidáns és neuroprotektív (idegvédő) hatású. Ipari mennyiségben egyes fahéjfajtákból vonják ki.

A tudósok megállapították, hogy ez a hatóanyag fokozza az EB transzkripciós faktor (TFEB) aktivitását, melynek az a szerepe a szervezetben, hogy a rosszul működő sejteket „eltakarítsa”.

Így képes fenntartani a szervezet sejten belüli újrahasznosítási rendszerét, amely folyamat – sok más mellett -, az életkor előrehaladtával akadozni kezd.

A sejtek erőműveiként, energiatermelő helyeiként működő mitokondriumok természetesen elengedhetetlenek a jó egészséghez és a hosszú élethez.

A mitokondriumok helytelen működése nagyban hozzájárul az olyan, korral járó betegségek kialakulásához, mint a Parkinson-kór, az Alzheimer-kór, számos szív-, és érrendszeri betegség, valamint az elhízás és a 2-es típusú cukorbetegség anyagcsere-betegségei. A szarkopénia, azaz az izomtömeg és az erő elvesztése is nagymértékben közrejátszik az időskori gyengeséggel járó szövődményekben.

A kutatók biztosak benne, hogy a kumarinból előállítható MIC molekula lehet az első olyan új gyógyszer-szerű anyag, amely hatékony mitofágián keresztül képes fenntartani a mitokondriumok egészségét, így az öregedési folyamat lassításának lehetséges terápiájává válhat.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu