0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 15.

Hogyan tartsunk feketerigót a kertben?

Miközben a tél derűs fehérbe borítja a kertet, könnyen megfeledkezhetünk arról, hogy madárbarátaink még mindig ott repkednek, és keresik a táplálékot a hideg hónapokban. Támogatásuk egyik egyszerű módja a bogyótermő bokrok és fák telepítése.

A bogyótermő  növények nemcsak színfoltot kölcsönöznek a téli tájnak, hanem a madarak, köztük a feketerigó számára is fontos táplálékforrásként szolgálnak. Ültessünk olyan kerti növényeket, amelyek bogyói kellemes csemege tollas barátunknak, a feketerigónak.

Galagonya (Crataegus spp.)

A tüskés ágairól és gyönyörű fehér tavaszi virágairól ismert galagonya télen átalakul, és élénk piros bogyókat mutat. Ezek a bogyók nem csak látványosak, hanem létfontosságú táplálékforrásként is szolgálnak a feketerigók és más énekesmadarak számára a hidegebb hónapokban.

Borostyán (Hedera helix)
A gyakran figyelmen kívül hagyott borostyán egy ellenálló örökzöld bogyós növény, amelyet a feketerigó imád. A fényes, sötét bogyók egész télen át megmaradnak, és mentőövet kínálnak a madaraknak, amikor más táplálékforrások szűkösek. A borostyán ágai és levelei emellett  menedéket is nyújtanak, így kettős áldássá válik madárbarátaink számára.

Mocsári magyal (Ilex verticillata)

Téli bogyónak is nevezik nagyon találóan és élénkvörös bogyós gyümölcsökkel büszkélkedhet, amelyek egész télen is kitartanak. Ezek a lombhullató cserjék a feketerigók kedvencei, színfoltot kölcsönöznek a téli háttérnek, miközben a tollas barátainknak a szükséges energialöketet kínálják.

Madárbirs (Cotoneaster spp.)

Íves ágaival és apró, ékszerszerű bogyóival népszerű választás a télikertekbe. A bogyók különböző színűek, a vöröstől a narancssárgáig, és vonzzák a tápláló falatokra vágyó feketerigókat. Egész évben zöld lombozatával a kert esztétikai vonzerejét is növeli.

Hegyi kőris (Sorbus aucuparia)

A berkenyeként is ismert hegyi kőris élénk vörös vagy narancssárga bogyók fürtjei télen is megmaradnak. Ezek a fák vonzzák a feketerigókat, akik a tápanyagban gazdag bogyókon lakmároznak. Az élelem mellett a hegyi kőris elegáns megjelenést kölcsönöz a télikert tájának.

Téli bangita (Viburnum spp.)

A viburnums egy változatos cserjecsoport, melynek bogyói a vöröstől a kékesfeketéig terjednek. Ezek a sokoldalú növények nemcsak a feketerigókat vonzzák, hanem különféle madárfajok számára is kínálnak választási lehetőséget. Igazi téli kincs, amely táplálékot és esztétikai varázst is kínál.

Hóbogyó (Symphoricarpos albus)
Az egyszerűséget magába foglaló hóbogyó fehér bogyókkal díszíti a télikertet, amelyek még a levelek lehullása után is megmaradnak. Bár a bogyók nem olyan színesek, mint egyes társaik, a feketerigó értékeli enyhe ízüket, így a hóbogyó értékes kiegészítője lehet bármely madárbarát kertnek.

Törpeberkenye (Aronia spp.)

Ne hagyd, hogy a név megtévesszen – az aronia áldás a téli madarak számára. A sötét, szinte fekete bogyók antioxidánsokban gazdagok, tápláló falatként szolgálnak a feketerigóknak. Az aronia lenyűgöző őszi lombozattal is büszkélkedhet, ami szezonális érdeklődést kölcsönöz kertjének.

A madárbarát télikert kialakítása több, mint vizuális élmény, ez a környezetvédelem része.  Télen a természetes táplálékforrások megfogyatkoznak, a madarak élelmének biztosítása a túlélést jelenti számukra a nehéz időkben. Ezenkívül a jól táplált madárpopuláció hozzájárul a kiegyensúlyozott ökoszisztémához azáltal, hogy kontrollálja a rovarpopulációkat, így kertje virágzó élőhellyé válik különféle fajok számára.

Ha ezeket a téli bogyós növényeket telepíti a kertjébe, akkor nem csak javítja a szépségét, hanem aktívan hozzájárul a helyi madárpopuláció jólétéhez is. A tél beköszöntével hagyja, hogy kertje menedék legyen a feketerigók és más tollas barátok számára, és a természet téli ékszereinek bőséges lakomáját kínálja nekik.

Forrás: garden-guide.com

Magazin ajánló: