0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. február 25.

Ismét fertőzött a ToBRFV

Marokkóban 2021 októberében észlelték először a paradicsom barna termésráncosodás vírust (tomato brown rugose fruit virus, ToBRFV) az Agadir környéki Souss-Massa régióban.
ToBRFV tünetei paradicsomon

Marokkóban 2021 októberében észlelték először a paradicsom barna termésráncosodás vírust (tomato brown rugose fruit virus, ToBRFV) az Agadir környéki Souss-Massa régióban, a követ­kező év márciusában pedig már délebbre, a Dakhla régióban is azonosították. Az üvegházi paradicsomhajtatásban tíz helyen igazolták a vírus fertőzését országszerte a hatóságok a 2022–23-as termelési szezonban.

A marokkói növényorvosi kamara tájékoztatta az európai és mediterrán növényvédelmi szervezet, az EPPO titkárságát, hogy a közelmúltban ismét felütötte a fejét a vírus Marokkóban, külföldről származó vetőmaggal vitték be.

A ToBRFV Marokkóban 2018 óta kiemelt karantén kórokozó. Észlelésekor hatósági intézkedéseket vezetnek be, megsemmisítik a fertőzött töveket, korlátozzák a gazdanövények termesztését, és különböző higiéniai intézkedéseket kell alkalmazni.

Forrás: Kertészet és Szőlészet/hortidaily.com

Szaklap, amelyben a cikk megjelent: