0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 23.

Új jogszabály segíti a kistermelői élelmiszer-előállítást

A 2023. november 23-tól hatályba lépett új jogszabály célja az Európai Uniós higiéniai rendeletcsomag nyújtotta rugalmassági rendelkezések alkalmazása a kis mennyiségű, helyi, marginális élelmiszer-előállításra és -értékesítésre vonatkozóan.

További célja a kapcsolódó hazai jogszabályok felülvizsgálata, valamint azok összefogása, deregulálása. A rendelet a hazai kistermelők és a „kisüzemi élelmiszer-előállítók” tevékenységét a feltételek egyszerűsítésével segíti – hívja a fel a figyelmet a Nébih.

Fotó: Medgyesi Milán

Fontos változást jelent, hogy a rendelet szerint módosul a kistermelő fogalma, amelynek értelmében már nem csak természetes személy, hanem jogi személy is végezhet kistermelői élelmiszer-előállítást. A fogalombővítés lehetővé teszi többek között az őstermelők családi gazdaságai és a szociális farmok működését is kistermelőként.

Bővült az értékesítés köre is, mégpedig az interneten történő árusítással.

Tekintettel arra, hogy megnövekedett a kereslet a kistermelők által előállított termékek iránt, indokolt lett a korábbi kis mennyiségek felülvizsgálata. Az élelmiszerbiztonsági szempontokat és a rugalmassági rendelet nyújtotta lehetőségeket szem előtt tartva két kategória kialakítása vált célszerűvé.

Az I. kategória a korábbi kistermelői mennyiségeket tartalmazza, a II. kategóriában a maximális mennyiségek bővítésére került sor. A II. kategóriába tartozó kistermelők számára lehetővé vált a vásárolt alapanyagok felhasználása is a kis mennyiségű élelmiszer-előállítás során, továbbá – az élelmiszerbiztonságot garantáló feltételek teljesítése esetén – a darált és előkészített hús előállítása is.

A II. kategóriába tartozó kistermelők számára könnyített mikrobiológiai vizsgálati paraméterek kidolgozására került sor, valamint egyszerűsített HACCP rendszert kell működtetniük, kihasználva az Európai Uniós rugalmassági rendelkezések adta lehetőséget.

Ehhez a kategóriához bővített higiéniai követelmények tartoznak az élelmiszerbiztonság, valamint a kiváló minőség garantálása, továbbá az uniós rendelkezéseknek való megfelelés érdekében.

További módosítást jelent, hogy a II. kategóriában meghatározott nagyobb mennyiségek és vásárolt összetevők szükségessé tették a megfelelő szakképzettség előírását is.

A kiskereskedelemben az állati eredetű élelmiszerek forgalomba hozatalának és az értékesítés helyén történő élelmiszer-előállításnak az élelmiszerhigiéniai feltételeiről szóló szakasza kibővült az adományozás céljából történő friss hús lefagyasztására vonatkozó rendelkezésekkel.

Korábban kiskereskedelmi egység (hentesüzlet) nem dolgozhatott fel friss vadhúst, az új rendelet lehetővé teszi a friss vadhús átvételét és az abból történő húskészítmény (például szarvaskolbász) előállítását.

Az új rendelet hatályba lépésével egyszerűsödtek és megújultak az elejtett vad kezelésének és értékesítésének élelmiszerhigiéniai feltételei is.

További kiemelendő változás, hogy a kisvágóhidak engedélyezésére és működésére vonatkozó szabályok részletes kidolgozása is helyet kapott az új rendeletben.

Az új rendelet felváltja, és hatályon kívül helyezi az alábbiakat:

  • az 52/2010. (IV. 30.) FVM rendelet a kistermelői élelmiszer-termelés, -előállítás és -értékesítés feltételeiről
  • a 43/2011. (V. 26.) VM rendelet az elejtett vad kezelésének és értékesítésének élelmiszer-higiéniai feltételeiről
  • a 64/2007. (VII. 23.) FVM-EüM együttes rendelet az állati eredetű élelmiszerek forgalomba hozatalának és az értékesítés helyén történő élelmiszer-előállításnak élelmiszer-higiéniai feltételeiről
Forrás: Nébih

Magazin ajánló: