0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. február 21.

Mikorhizza gombával biztonságosabb a termés

A nagy területen végzett szabadföldi kísérletben 40 százalékkal nőtt a terméshozam.

A zürichi és bázeli egyetem, az Agroscope és a Research Institute of Organic Agriculture (FiBL) kutatóiból álló kutatócsoport kimutatta, hogy a mikorhizza gombákkal (arbuszkuláris mikorrhiza gombákkal) végzett talajoltás műtrágyák vagy peszticidek nélkül segíthet fenntartani, sőt akár javítani a hozamon.

A kísérlet során a gombákat vetés előtt keverték a talajba 54 észak- és kelet-svájci kukoricatermelő gazdaság 800 kísérleti parcelláján.

A gombák tevékeny közreműködésével 40 százalékos termésnövekedést értek el a parcellák egynegyedében, azonban a parcellák egyharmadában nem tapasztaltak hozamnövekedést a kutatók, sőt egyes esetekben még csökkenést is megfigyeltek.

A talaj különféle kémiai, fizikai és biológiai tulajdonságainak vizsgálatával, beleértve a talajlakó mikrobák biodiverzitásának elemzését is, a kutatócsoport felfedezte, hogy a mikhorizza gombák talajba oltása akkor volt a leginkább hatásos, amikor a talajban már sok gombakórokozó volt jelen.

A mikorhizza gombák a talajban a növényeket legyengítő kórokozók elleni védőpajzsként működtek. Így a szokásos hozamot olyan területeken is fenn tudták tartani, ahol a mikorhizza gombák nélkül termésveszteség lépett volna fel. Ezzel szemben, a kórokozókkal nem szennyezett területen a mikorhizza gombáknak csak csekély hatásuk volt. Az ott lévő növények egyébként is erősek voltak és megfelelően növekedtek. Ilyen esetekben a mikorhizza gombák használata nem jár további előnyökkel.

Forrás: Universität Zürich

Magazin ajánló: