0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 13.

Hogyan hatott Dzsingisz kán az éghajlatra?

A tudósok érdekes állítást tettek közzé, amikor összefüggésbe hozták a középkori háborúkat a jobb levegővel.

A híres mongol uralkodó, Dzsingisz kán igen brutális hódításairól vált híressé, amelynek eredményeként  a mongolok egészen a Kárpát-medencéig jutottak.

Kutatók nemrégiben arra vállalkoztak, hogy megállapítsák, vajon a híres és hírhedt uralkodó idején, vagyis a 12. és 13. század fordulóján elpusztított emberek tömegei befolyásolták-e a Föld éghajlatát.

Az erre utaló jelek nem voltak alaptalanok, elvégre becslések szerint a mongol inváziók 40 millió ember halálát okozták.

Annak megállapítására, hogy milyen következményekkel járhattak az irtó háborúk, a kutatók az Antarktiszról származó jégmagok elemzését végezték el.

Ennek során rávilágítottak a légkör széntartalmának hirtelen csökkenésére. Ez 1200 és 1470 között következett be, ami egybeesik két demográfiailag igen jelentős eseménnyel, amikor nagyon sok ember pusztult el: az európai fekete halállal, azaz a pestissel  és Dzsingisz kán seregeinek pusztításaival.

Emellett a kutatók egy második csökkenést is észleltek. Ezt 1560 és 1680 közötti időszakra tehető, és ebben az esetben két esemény is előidézhette ezt a helyzetet: az amerikai kontinens meghódítása és a Ming-dinasztia bukása Kínában.

A kutatócsoport tagjai által felállított egyik elmélet szerint a sok ember hirtelen halála az erdőirtás és egyéb káros emberi tevékenység csökkenéséhez vezetett. Ez pedig jótékonyan hat a légkörbe jutó szén-dioxid-kibocsátás csökkenésére.

Az évszázadok mezőgazdasági térképei és demográfiai statisztikák alapján végzett modellezéssel a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a négy említett esemény közül a mongol invázió volt az, amely a legnagyobb hatással volt a szén-dioxid-kibocsátásra, amely a 12. század végén és a 13. század elején kezdődött, és körülbelül 1380-ig tartott.

A mongol támadásokban elpusztított több millió ember következtében 142 ezer négyzetkilométernyi erdő nőtt vissza a tudósok szerint. Ez 684 millió tonna szén-dioxidot távolíthatott el a légkörből.

Az összegyűjtött adatok további elemzése azt mutatta, hogy a mongol invázió, azaz a háborúkhoz kapcsolódó kibocsátáscsökkenés és a világ más részein bekövetkezett növekedés között egyensúlyt lehetett elérni.

Forrás: focus.pl

Magazin ajánló: