A Haszon, hobbi, társ – minden, ami állattartás elnevezésű Facebook-csoportban bocsátottam szavazásra a Réka lányom ihlette kérdést, hogy vajon melyik húsból a legfinomabb a húsleves. Gondoltam azok, akik állatot tartanak, különösen, ha haszonállatot, mégiscsak szakértői a témának. Elvégre a haszonállatokat előbb vagy utóbb megesszük. (Kivéve persze mindenkinél az „anyám tyúkját”, aki házi kedvenccé lépett elő és végelgyengülésben fog elpusztulni.)
A kategóriák
Eredetileg hat válaszlehetőséget jelöltem meg: marhahús, tyúk, fácán, gyöngytyúk, orja, galamb, és mindegy, csak anyukám főzze. Aztán eszembe jutott régi jó „pótnagypapánk”, a néhai Gyuri bácsi, aki mesélte, hogy a varjúnak igen kitűnő levese van, bár nehéz az okos madarat meglőni. Gondolván a vadászokra felvettem hát a listára és csak utólag gondoltam át, hogy a vetési varjú 2001 óta védett madár, azaz vadászni tilos.
Mások még hozzátették a fürjet, amire gondolhattam volna, hisz számos cikket közlünk a fürjtartásról, valamint a nyulat, amiről nem gondoltam volna, hogy klasszikus húslevest is főznek belőle. De merek én vitatkozni a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem tudós kutatójával, tanárával?
Szóval így végül 10 lehetséges válaszra voksolhattak a szavazók. A voksolás és a belőle készült leves alapján a kedvenc állat a marha, ezüstérmes a tyúk és a sertés (orja) és még dobogós a fácán és a gyöngyös is.
Az eredmény magyarázata
Azt gondolom, a szavazásunk is bizonyítja, hogy a mindig is drága húsnak számító marhából hagyományosan pörkölt vagy húsleves készült. Ennek a levesnek nimbusza van!
A tyúk és a sertés nem meglepetés – ez a két állatfaj kerül a leggyakrabban a magyar háztartások asztalára. Édesapámnak is a tyúkhúsleves volt a kedvence cérnametélttel – nagymamám mindig ezzel várta.
Persze a vadételek kedvelői inkább a fácánra, esetleg a házi és vadmadár kategória határán mozgó gyöngytyúkra esküsznek, és lehet, hogy előkelőbb helyen is végezhettek volna, ha a húsboltban ugyanolyan könnyen és ugyanolyan áron beszerezhetnénk a fácánt és a gyöngyöst, mint a tyúkot.
Számomra meglepetés, hogy a galamb lecsúszott a dobogóról. Mert a gyönge galambleves tényleg minden húslevesek királya, a várandós és szoptatós anyukák energiájának hagyományos forrása. A húslevesügyben nálam szakértő kislányomnál is ez áll a rangsor elején, bár miatta került be a „mindegy, csak anyukám főzze” válasz. Mert szerinte minden alapanyagból én főzöm a legjobbat. De kijelenthetem, hogy ebben a kérdésben kifejezetten elfogult. Merthogy én csak összecsapom, kuktában gyorsan megfőzöm, nem gyöngyöztetem hajnali hattól délig.
Így készül a leghíresebb, hungarikumnak számító Újházi tyúkhúsleves is. A receptje nagyjából a következő:
A húsokat 5 liter vízbe tedd fel főni, majd főzd másfél órán át. Mikor elkezd habozni, lassú tűzön hagyd elfőni a habot, kár leszedni, sok ízt vesztenél. Ezután tisztítsd meg a zöldségeket, vágd el őket hosszában. Főzd még 2 órán át, lassan, gyöngyözően. Mikor elkészült, a levesből tegyél át egy kisebb fazékba fél liter levet, szűrőn átszedve. Ebben főzd ki a levestésztát.