0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 15.

Házi takarmánykeverék gazdasági fürjek számára

A baromfitartást gazdasági fürjjel kezdtem, amelyek között megkülönböztetünk tojáshozamra és hústömegre termelő fajtát.

A család inkább a tojását preferálta, ezért én mindig a tojófajtával foglalkoztam, mely nyolchetesen már tojik, de ennyi idő után akár vágható is.

A fürj tojása koncentráltabban tartalmazza a vitaminokat és ásványi anyagokat, mint a tyúktojás. A jellegzetes tojásíz ennél a fajtánál a legintenzívebb. A húsa vöröses, „vadas” ízű. A tisztított, konyhakész fürj nagy mellhúsból, két kisebb combból és elhanyagolható méretű szárnyakból áll.

A fürj gazdasági adatai

Fotó: Ancsin János, Szabó István, Gyulai Nándor

Keltetéstől számítva hat-héthetes korra már teljesen kifejlett, nyolchetes kortól pedig a tojásrakás is megkezdődik náluk. Mivel a fürjnél nagyobb mennyiségben kakasok kelnek, ezért a szaporításban nem használt egyedeket a hatodik héten elkülönítem, két hétig külön „hizlaló” takarmányt kapnak, majd levágom őket.

A kifejlett tojófajták 250-350 gramm körüli, míg a húshasznúak 350-450 gramm körüli tömeggel bírnak. Tojáshozamuk 300-320 db/év, a húsfajtának 250-280 db évente.

(Természetesen ezeket a számokat csakis megfelelő tartáskörülmények és táplálás mellett hozzák.)

A fürj táplálóanyag-igénye

Az első hat hétben 24-26%-os fehérje, 0,9% körüli kalcium, 1% körüli foszfor a fürjek táplálóanyag-igénye. A tojástermelő időszakban az igények átalakulnak: a fehérje 19-22%, kalcium 4%, foszfor 1% környékén alakul. A kakasok hizlalása 18% fehérje-, 0,9% kalcium-, 0,75% foszfortartalom mellett történik. Mindegyik időszak alatt a zsírt 6%, a rostot 6-8% alatt tartom. A szójamentes keverékekben a rosttartalom nem minden esetben lesz határértéken belül.

A tojóidőszakban azért ekkora a fehérje tól-ig-értéke, mert a fürjek 19% fehérje mellett már gyönyörűen tojnak. Ha ezt a fehérjét megemeljük 22%-ra, akkor a tojás mérete is megnövekszik pár grammal. Nem megyek a 22%-os érték fölé, mert ugyan még tudnék ezzel a tojás méretén növelni, de a jószág itt már akkora tojásokat produkálna, hogy félő, kifordul a tojócsöve, amibe bele is pusztulhat.

Egy madár takarmányfogyasztása egy év alatt nagyjából 10-11 kg.

Hathetes korig ad libitum etetjük. Felnőttkorban naponta 25-40 gramm takarmányt fogyasztanak. Mivel a kakasok testsúlya kisebb a tojókénál, így kevesebbet is esznek. A keverék összeállítása és alapanyag-beszerzése pedig a tyúkoknál már leírt módon történik.

Tartás

A fürj alkalmas ketreces tartásra is…

A saját gazdaságomban nyolchetes kortól egyéves korukig hagyom a fürjeimet tojni. Mire a madarak elérik az egyéves kort, a következő generáció már nyolchetes, és elkezdi a tojástermelést. Így az idősebb állományt levágom.

Két csapatra bontom az állományt, az egyik csapat hagyományos takarmányt kap, a másik szójamentes keveréket. A táblázatokban látható két receptsorozatomat használom nevelésre és tojástermeléshez, illetve hizlaláshoz.

A takarmányozást tojókorban kiegészítem egy nagyon minimális zöld etetésével. Ezek főként pillangós növények levelei és gyümölcsök (alma, körte, dinnye).

A zúzógyomor segítségére itt is alkalmazok kavicsot. Odafigyelek arra, hogy a madár apró termete miatt csak az apróbb kavicsokat tudja lenyelni.

Szabó István
kistermelő

… de meghálálja a szabadtartást
Forrás: Kistermelők Lapja

Magazin ajánló: