
Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának adatai szerint amikor az amerikaiak zöldséget esznek, többnyire burgonyát és paradicsomot tesznek a tányérjukra – írja a nlc.hu.

Ám lehetséges, hogy a hivatal átsorolja a burgonyát, és a keményítőtartalmú zöldségek helyett a gabonával, a rizzsel és más szénhidrátokkal azonos kategóriába helyezi.
A Wall Street Journal értesülései szerint az Egyesült Államok Étkezési Irányelvek Tanácsadó Bizottsága összeállítja a 2025-ös táplálkozási irányelveit, amelyben ők már másként tekintenek a burgonyára. Az étrendi irányelvek öt ismert kategóriába sorolják az élelmiszereket – tejtermékek, gyümölcsök, gabonafélék, fehérjék és zöldségek –, de a különböző étrendek és „étkezési szokások” növekvő elterjedése miatt ezek a kategóriák változhatnak. „A testület meg akar győződni arról, hogy mindenki elegendő tápanyaghoz jut, akár több burgonyát, kenyeret vagy babot eszik” – írja a Journal.
Mindkét oldalon tevékenykedő amerikai kereskedelmi csoport, az Országos Burgonyatanács és a Gabonalánc is ellenzi, hogy a burgonyát ne zöldségként határozzák meg.
„Arra kérjük a bizottságot, hogy ismerje el, hogy a burgonya nem gabona” – mondta Kam Quarles, az Országos Burgonyatanács vezetője.
Elismerte, hogy az amerikaiaknak többfajta zöldséget kellene fogyasztaniuk, de nem gondolja, hogy a krumpli átkategorizálása lenne erre a megoldás. „Annak a javaslatnak, hogy a burgonyát átsorolják, semmilyen tudományos alapja nincs” – folytatta Quarles. „Ez a megalapozatlan döntés megzavarhatja a fogyasztókat, valamint tápanyaghiányokhoz és a zöldségfogyasztás csökkenéséhez vezethet. Arra kérjük a bizottságot, hogy ezt elkerülendő, továbbra is ismerje el, hogy a burgonya zöldség” – mondta.





