0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. november 4.

Amerikában kérdésessé vált, zöldség-e a burgonya

Az Egyesült Államok agrárminisztériuma azon van, hogy a jövőben a burgonyát ne sorolják a keményítőtartalmú zöldségek közé.

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának adatai szerint amikor az amerikaiak zöldséget esznek, többnyire burgonyát és paradicsomot tesznek a tányérjukra – írja a nlc.hu.

2019-ben egy átlagos amerikai csaknem 50 kiló burgonyát fogyasztott el az év során, és körülbelül 31 kiló paradicsomot evett meg: a sült krumpli és a pizzaszósz jelentősen hozzájárult az éves összértékekhez.

Ám lehetséges, hogy a hivatal átsorolja a burgonyát, és a keményítőtartalmú zöldségek helyett a gabonával, a rizzsel és más szénhidrátokkal azonos kategóriába helyezi.

A Wall Street Journal értesülései szerint az Egyesült Államok Étkezési Irányelvek Tanácsadó Bizottsága összeállítja a 2025-ös táplálkozási irányelveit, amelyben ők már másként tekintenek a burgonyára. Az étrendi irányelvek öt ismert kategóriába sorolják az élelmiszereket – tejtermékek, gyümölcsök, gabonafélék, fehérjék és zöldségek –, de a különböző étrendek és „étkezési szokások” növekvő elterjedése miatt ezek a kategóriák változhatnak. „A testület meg akar győződni arról, hogy mindenki elegendő tápanyaghoz jut, akár több burgonyát, kenyeret vagy babot eszik” – írja a Journal.

Mindkét oldalon tevékenykedő amerikai kereskedelmi csoport, az Országos Burgonyatanács és a Gabonalánc is ellenzi, hogy a burgonyát ne zöldségként határozzák meg.

„Arra kérjük a bizottságot, hogy ismerje el, hogy a burgonya nem gabona” – mondta Kam Quarles, az Országos Burgonyatanács vezetője.

„A burgonya a legszélesebb körben termelt zöldség az Egyesült Államokban. A keményítőtartalmú zöldségek és a gabonafélék két nagyon különböző élelmiszercsoportot alkotnak, amelyek kifejezetten eltérő szerepet töltenek be az étrend tápanyag-ellátásában. A gabonákkal ellentétben a fehér burgonya erősen hozzájárul a kálium-, a kalcium-, a C-vitamin-, a B6-vitamin- és a rostok beviteléhez.”

Elismerte, hogy az amerikaiaknak többfajta zöldséget kellene fogyasztaniuk, de nem gondolja, hogy a krumpli átkategorizálása lenne erre a megoldás. „Annak a javaslatnak, hogy a burgonyát átsorolják, semmilyen tudományos alapja nincs” – folytatta Quarles. „Ez a megalapozatlan döntés megzavarhatja a fogyasztókat, valamint tápanyaghiányokhoz és a zöldségfogyasztás csökkenéséhez vezethet. Arra kérjük a bizottságot, hogy ezt elkerülendő, továbbra is ismerje el, hogy a burgonya zöldség” – mondta.

Forrás: nlc.hu

Magazin ajánló: