0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 20.

6 gyümölcs, mely bizonyítottan jókedvre derít

Gyakran tapasztal lehangoltságot, hangulatingadozást? Ha ezt a 6 gyümölcsöt fogyasztja, nem csak egészségét, de még kedvét is javíthatja!
Fotók: freepik

Az érzelmek, a hangulat váltakozása az élet természetes velejárója. Számtalan tényező hat kedélyállapotunkra, többek között a stressz, a hormonális változások, sőt, életmódbeli szokásaink is. A gyakori hangulatváltozások megkeserítik életünket, hiszen hátráltathatnak mindennapos feladataink elvégzésében is.

A kiegyensúlyozott, egészséges étkezési szokások, a rendszeres testmozgás kulcsfontosságú szerepet játszik ezek elkerülésében. Ráadásul néhány gyümölcs is segíthet emelni hangulatunkat!

Az alábbiakban a healthshots.com ajánlása alapján mutatjuk be azt a hatot, melyek jókedvre tudnak deríteni bennünket.

Paradicsom

Sokan vitatják, a paradicsom valójában zöldség-e vagy gyümölcs. Ami viszont biztos, hogy gazdag likopinban, mely egy agyműködést is serkentő antioxidáns. Fogyasszuk héjával együtt, hogy megőrizzük értékes tápanyagait!

Banán

Igazán praktikus gyümölcs, hiszen könnyen magunkkal tudjuk vinni, hogy a nap bármely pontján gyors energiát biztosítson. Ráadásul még kedvünkre is jó hatással van.

Ez a benne található B-vitaminnak köszönhető, mely fontos szerepet játszik a szerotonintermelésben.

Emellett triptofánt is tartalmaz, mely aminosavat a szervezet a szerotonin előanyagaként használja.

A szerotonin pedig nem más, mint egy hangulatszabályzó neurotranszmitter, mely segít erősíteni a nyugalomérzetet.

Bogyós gyümölcsök

A bogyós gyümölcsök, mint például a szamóca, az áfonya vagy a málna nem csak nagyon jóízűek, de remek antioxidánsforrások is.

Az antioxidánsok segítik legyőzni a szervezetben fellépő oxidatív stresszt, Ami a hangulatváltozás egyik kiváltó oka.

A bogyósok emellett a dopamintermeléshez is hozzájárulnak, a bennük található C-vitamin segítségével. A dopamin pedig egy olyan neurotranszmitter, mely növeli az elégedettség, a boldogság érzetét.

Narancs

A narancs ugyancsak magas C-vitamintartalmával járul hozzá a szerotonintermeléshez. Fogyasztásával támogatjuk immunrendszerünket, frissítő energialökethez jutunk, nem beszélve a boldogságérzetről.

Ananász

A trópusi gyümölcs egyebek mellett bromelaint tartalmaz, mely enzim segíti a szerotonintermelést, a gyulladásos folyamatok legyőzését.

A lédús ananász jó választás uzsonnára vagy ha ránktör az édesség utáni vágy.

Citrom

A citrom héja alatt számos kincs lapul: sokféle vitamint tartalmaz, víztartalmának köszönhetően segít a hidratációban. A citromos, mentás víz fogyasztása élénkítő hatású, ráadásul kiválóan fel is frissít.

Az említett haton kívül minden gyümölcs fejt ki pozitív hatással az egészségünkre.

Ugyanakkor fontos észben tartani, hogy bizonyos egészségügyi állapotok mellett nem minden gyümölcs fogyasztása ajánlott, így a betegséggel küzdők mindenképp konzultáljanak orvosukkal, dietetikusukkal a gyümölcsfogyasztást illetően is.

Forrás: healthshot.com

Magazin ajánló:

·Nyull Fanni
·Nyull Fanni
Online szerkesztő. 2023 ősze óta a magyarmezogazdasag.hu munkatársa – nem sokkal azután csatlakozott, hogy befejezte kommunikáció-és médiatudomány szakos egyetemi tanulmányait, angol nyelven. Magazin újságírást tanult a MÚOSZ-nál, meggyőződése, hogy „a vesszők életet menthetnek”, kevés fájdalmasabb látványt tud elképzelni egy helyesírási hibánál. Odavan mindenért, ami gasztro, lifestyle, wellness, superfood – ha pedig ezek még a fenntarthatósággal is összeegyeztethetők, az már csak hab a tortán.
Online szerkesztő. 2023 ősze óta a magyarmezogazdasag.hu munkatársa – nem sokkal azután csatlakozott, hogy befejezte kommunikáció-és médiatudomány szakos egyetemi tanulmányait, angol nyelven. Magazin újságírást tanult a MÚOSZ-nál, meggyőződése, hogy „a vesszők életet menthetnek”, kevés fájdalmasabb látványt tud elképzelni egy helyesírási hibánál. Odavan mindenért, ami gasztro, lifestyle, wellness, superfood – ha pedig ezek még a fenntarthatósággal is összeegyeztethetők, az már csak hab a tortán.