Ha túl sűrűn fordul elő, hogy egy-egy nehéz helyzetben az édességes fiók jelent mentsvárat, az hosszútávon rendkívül negatív hatással lehet egészségünkre – figyelmeztetnek a Clean Plates dietetikusai.
Ahhoz, hogy ne essünk a stresszevés áldozatául, meg kell értenünk a jelenség okát, hiszen így kerülhetjük el, hogy problémáinkat nassolnivalókkal kompenzáljuk.
Agyunk tehet róla
„A stresszevésről, más néven érzelmi evésről akkor beszélünk, ha az egyén stresszhelyzet, diszkomfortérzet, szorongás, szomorúság, unalom vagy bármilyen intenzív, negatív érzelem megélésekor nagyobb mennyiségű ételt visz be a szervezetébe – magyarázza Daniel A. Monti, amerikai dietetikus. Szervezetünk emelkedett kortizolszinttel reagál a stresszhelyzetre, ezáltal fokozott készenléti állapotra sarkall bennünket, mely egyúttal arra is ösztönöz, hogy stimuláljuk agyunkat valamilyen jutalommal. Ez a jutalmazás pedig magas zsír- és szénhidráttartalmú ételek fogyasztásával érhető el a legegyszerűbben és leggyorsabban, így szinte ösztönszerűen kezdjük el kívánni őket.”
Ezek a magas kalóriatartalmú élelmiszerek gyors, ám csupán időszakos megnyugvást, pozitív érzetet keltenek bennünk, azáltal, hogy boldogsághormon, azaz dopamin termelésre ösztönzik a szervezetet.
„Így aztán a stresszhelyzetet megélők gyakran érzelmi töltetű evésbe kezdenek, ez pedig sokszor „agyatlanul” zajlik, azaz evés közben tudomást sem vesznek az elfogyasztott étel mennyiségéről, vagy akár arról, hogy az támogatja-e egészségüket, terheli-e emésztőrendszerüket, könnyen elveszítik a kontrollt.
Ez pedig hosszútávon nem csak testi, de mentális egészségünkre is rossz hatást gyakorol” – figyelmeztet a szakember.
Inkább ezt válasszuk
Fontos feltárni a probléma okát és kezelni azt, mindenesetre a tudatos, egészséges mértékű fogyasztás keretein belül válasszuk inkább ezeket az élelmiszereket, amikor ránktörne az érzelmi evés utáni vágy.
Étcsokoládé
Az étcsokoládé, csokoládé lévén finom ízével emeli hangulatunkat, emellett pedig még egészségre kedvező hatással is rendelkezik. Gazdag antioxidáns és magnéziumforrás, melyek csökkenthetik a stressz-szintet. Fontos ugyanakkor, hogy minimum 70%-os kakaótartalmú legyen az étcsokoládé, hogy elkerüljük a felesleges cukorbevitelt, illetve, hogy csupán pár kockát fogyasszunk el egyszerre belőle.
Zöldségek és gyümölcsök
„A zöldségek és a gyümölcsök tele vannak rosttal, fogyasztásuk által tovább tart a teltségérzetünk. Emellett vitaminokat, ásványi anyagokat is bőven tartalmaznak, melyek hiánya még emelkedett stressz-szintet is eredményezhet” –hangsúlyozza Serena Poon, amerikai dietetikus. A szakember azt javasolja, ha rágcsálnivalót kívánunk, egészségtelen nassolnivalók helyett válasszunk inkább alma- vagy répaszeleteket, banánt, vagy a kedvenc gyümölcsünket.
Omega-3 zsírsavban gazdag halak
A dietetikusok arra biztatnak mindenkit, próbáljuk étkezésükkel is támogatni a stressz-szint optimalizálását, hogy könnyebben elkerülhető legyen annak megemelkedése. Ebben pedig segítséget nyújthat az Omega-3 zsírsav, hiszen kutatások bizonyították, hogy fogyasztása pozitívan hathat a kortizolszintre.
Avokádó
Az avokádó kitűnően hat egészségünkre, hiszen tele van rostokkal, jó zsírokkal, fitokemikáliákkal és egyéb tápanyagokkal, melyek még a stressz-szint csökkentését is támogathatják, növelhetik koncentrációképességünket, emelhetik a kedélyállapotunkat.
Amit megkívánunk
Bármilyen meglepően is hangzik, sokszor a legcélravezetőbb, ha ezt esszük, amit csak megkívánunk.
A dietetikus azt is elmagyarázta, hogyan.
„Gyakran fordul elő, hogy megkívánunk egy nem éppen egészséges finomságot, de meggyőzzük magunkat, hogy helyette inkább valami egészségesebbet együnk. Ugyanakkor annak elfogyasztásával nem kapjuk meg azt, amire vágyunk, nem érzünk elégedettséget, így aztán csak esszük, esszük, anélkül, hogy valójában jó érzést váltana ki. Végül pedig, mivel továbbra sem csökkent az egészségtelen opció utáni sóvárgás, megesszük azt is. Ezzel a folyamattal pedig sokkal több felesleges kalóriát viszünk be, mintha egyszerűen csak fogyasztottunk volna abból, amiből igazából szerettünk volna, természetesen mértékkel.”
Ha megesszük, amit megkívánunk, elkerülhetjük a túlevést is, mivel a sóvárgás csillapítása mentálisan is „feltölt”.
A dietetikus megosztotta az általa leginkább javasolt alapelvet is, amely segítségével még az alapvetően egészséget nem támogató, csak élvezeti értékkel rendelkező nassolnivalók tápanyagtartalmát is növelhetjük.
„Ha például csokis kekszet ennénk, semmi akadálya, viszont együnk mellé egy kis natúr görög joghurtut, bogyós gyümölcsöt, mondjuk áfonyát is. Így üres szénhidrátforrás helyett magasabb tápanyagtartalmú lesz a kekszes étkezés, stabilabb marad a vércukorszintünk, később is fogunk megéhezni. Ezzel a kompromisszumos megoldással elérhetjük, hogy testünknek és lelkünknek is kedvezzünk a finom falatok elfogyasztásakor.”